Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Η κρίσιμη ετυμηγορία του ΔΝΤ για Χρηματιστήριο και ομόλογα

Η κρίσιμη ετυμηγορία του ΔΝΤ για Χρηματιστήριο και ομόλογα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η κρίσιμη ετυμηγορία του ΔΝΤ για Χρηματιστήριο και ομόλογα
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Την κρίσιμη ετυμηγορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις τράπεζες αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους περιμένουν τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριοόσο και η αγορά ομολόγων, όπου εδώ και αρκετές εβδομάδες τηρείται αρκετή επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής έως και πλήρης.... απουσίας, από τους επενδυτές.
Σημειώνουμε πως η έκθεση του Άρθρου IV για την Ελλάδα συζητήθηκε την Παρασκευή και εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, ενώ αύριο, στις 15.00 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματισθεί συνέντευξη του επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, για να παρουσιασθεί η έκθεση η οποία θα θα δημοσιοποιηθεί στις 14.00.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναμένεται να τονίσει την ανάγκη επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, αλλά και την ανάγκη για προληπτική δημιουργία "μαξιλαριών" κεφαλαίου. Όπως άλλωστε είχε αναφέρει στη Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου 4 για το 2018 στα τέλη Ιουνίου, η αναβίωση της πιστωτικής δυνατότητας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των πολύ υψηλών NPEs, είναι κρίσιμης σημασίας για την υποστήριξη της οικονομίας. Σημαντικές νομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των NPEs έχουν υιοθετηθεί και έχουν γίνει βήματα για την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς NPEs αλλά περαιτέρω προσπάθειες εφαρμογής είναι απαραίτητες για να παγιωθούν. Για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών χρειάζονται περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των NPEs, προληπτική δημιουργία κεφαλαιακών μαξιλαριών, περαιτέρω βήματα για την άμβλυνση των κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης και πιο ισχυρή εσωτερική τραπεζική διακυβέρνηση.
Οι θέσεις του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες έχουν στο παρελθόν ταράξει πολλές φορές τα νερά της αγοράς, και αν και οι τρέχουσες έχουν ήδη γίνει γνωστές, αναμένεται ωστόσο να δοθεί περισσότερη σαφήνεια από το Ταμείο αλλά και συστάσεις τόσο προς τις ελληνικές αρχές όσο και προς τις ευρωπαϊκές, για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πολλοί συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά και μη, θα θυμούνται το περσινό καλοκαίρι όπου η δήλωση του Ταμείου για ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών – η οποία και συνάντησε την αντίδραση όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – οδήγησε στο ξέσπασμα ενός  ισχυρού sell-off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο Χ.Α και σε κατακόρυφη αύξηση των short θέσεων των funds στον κλάδο.
Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ομολόγων αναμένονται και οι συστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν και όπως έχει δηλώσει το ΔΝΤ η βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητά του έχει βελτιωθεί από τα μέτρα που αποφάσισε το Eurgroup για το χρέος, ωστόσο έχει επιφυλάξεις για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Όπως ανέφερε πριν έναν ακριβώς μήνα, η επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια και άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, θα εξασφαλίσουν μια σταθερή μείωση στο χρέος και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και αυτό θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, το ΔΝΤ τόνισε πως ανησυχεί ότι αυτή η βελτίωση στους δείκτες του χρέους μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο μακροπρόθεσμα μόνο υπό φαινομενικά πολύ φιλόδοξες παραδοχές αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές περισσότερο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Το σήμα από το ΔΝΤ σχετικά με το χρέος –το οποίο έρχεται μετά το αρνητικό σήμα της ΕΚΤ η οποία μέσω του Ντράγκι είπε το οριστικό και επίσημο όχι τόσο στο QE όσο και στην παράταση του waiver  - είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την πορεία των ελληνικών spreads όσο και για τον σχεδιασμό της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ένα "εγχείρημα" που προς το παρόν βρίσκεται ακόμη στον πάγο, αλλά και τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με τη συμμετοχή περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών, παρά κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως  σήμερα η απόδοση του 10ετούς κινείται ανοδικά στο 3,855% (+0,97%), ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του 5ετούς στο 2,908% (+0,50%).Η αμφιβολίες πολλών funds για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει οδηγήσει στην όχι και μεγάλη προθυμία τους να αγοράσουν ένα μακροπρόθεσμο ελληνικό ομόλογο σε περίπτωση νέας έκδοσης καθώς θεωρούν ότι από την 10ετία και πάνω οι ελληνικοί τίτλοι ενέχουν ακόμη ρίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου