Σελίδες

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Μεταμνημονιακή εποπτεία και από τη γερμανική Βουλή για τη διανομή 6,8 δισ. ευρώ

Μεταμνημονιακή εποπτεία και από τη γερμανική Βουλή για τη διανομή 6,8 δισ. ευρώ

2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Μεταμνημονιακή εποπτεία και από τη γερμανική Βουλή για τη διανομή 6,8 δισ. ευρώ
Της Δήμητρας Καδδά
Η ενεργοποίηση παρεμβάσεων στο χρέος αξίας  6,8 δισ. ευρώ περίπου έως και το 2022 θα είναι ο μοχλός πίεσης που θα ασκεί η Γερμανία την προσεχή 4ετία για την εφαρμογή των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Ο λόγος για δύο παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιεί η Αθήνα.
Με προαπαιτούμενα συνδέεται:
- Η διανομή κάθε έξι μήνες των 5,8 δισ. ευρώ κερδών των κεντρικών τραπεζών αλλά και
- Η κατάργηση του επιτοκίου step up που υπολογίζεται από τον ΟΔΔΗΧ ότι έχει όφελος 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Η απόφαση του Eurogroup ορίζει εξαμηνιαίες αποφάσεις. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτές δεν θα λαμβάνονται μόνο σε πολιτικό επίπεδο (από τους ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup) μετά από την τεχνική εισήγηση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής "ενισχυμένης εποπτείας" που τίθεται σε εφαρμογή από την 21η Αυγούστου.
Θα πρέπει να επικυρώνονται και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση για την έγκριση του πακέτου δόσεων των 15 δισ. ευρώ που έλαβε χώρα την προηγούμενη Τετάρτη, μετά από εισήγηση του συνασπισμού (CDU και CSU) αλλά και του SPD. Η πρότασή τους έγινε δεκτή και προβλέπει πολύ αυστηρούς όρους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής Βουλής, θα συνέρχονται δύο φορές τον χρόνο για να εγκρίνουν τις παρεμβάσεις στο χρέος.
Μάλιστα, κατά την πρώτη σύνδεση θα κριθεί ως προαπαιτούμενο η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά από 1/1/2019. Ο λόγος για το μέτρο κόστους 28 εκατ. ευρώ που έγινε αποδεκτό ότι για 6 μήνες αντισταθμίζεται με μείωση αμυντικών δαπανών, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει νέα παράταση και θα συνδεθεί με τις παρεμβάσεις στο χρέος αξίας 1 δισ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι το AfD εισηγήθηκε να μη διατεθεί η δόση στην Ελλάδα λόγω του μέτρου για τον ΦΠΑ…
Το επόμενο κρας τεστ θα έρθει πιο γρήγορα, πιθανόν τον Σεπτέμβριο, και συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος.  
Τα κοινοβούλια συγκεκριμένων κρατών-μελών θα πρέπει να συνεδριάσουν για μία ακόμη φορά, από τον Σεπτέμβριο, για το ελληνικό ζήτημα, αυτήν τη φορά για να δώσουν την τυπική επικύρωση στις αποφάσεις του Ιουνίου για το χρέος.  Η έγκριση δεν έχει ακόμη γίνει από τα κοινοβούλια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και του γερμανικού (αλλά και του αυστριακού, του ολλανδικού, του φινλανδικού κ.λπ.).
Η κίνηση αυτή έχει τυπική αξία (διαμορφώνει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων από τον ESM, αλλά και για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων που έχει οργανώσει η ελληνική πλευρά, αναφορικά με την εξαγορά δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι μόνο), αλλά και μία πολιτική "παρενέργεια".
Καθώς το πολιτικό σκηνικό, ειδικά στη Γερμανία, είναι "ευαίσθητο" λόγω και των εκλογών του Οκτωβρίου, "ζητείται" ηρεμία από την ελληνική πλευρά. Και αυτό το μήνυμα που θα μεταφερθεί στον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο θα πρέπει να "εξισορροπηθεί" στον σχεδιασμό που γίνεται εν όψει της ΔΕΘ.
*Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου