«Μαγική εικόνα» τα φορολογικά έσοδα στο 7μηνο
Η υστέρηση των 64 εκατ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα υπέρβαση άνω των 300 εκατ. ευρώ – Στα στοιχεία του Αυγούστου τα «αποκαλυπτήρια»
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταφεύγει στο ίδιο λογιστικό τέχνασμα ώστε να κλείσει τη χρονιά με «υπερπλεόνασμα». Επαναλαμβάνοντας την περυσινή πρακτική, το οικονομικό επιτελείο αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής ώστε να έχει το περιθώριο να κλείσει τη χρονιά υψηλότερα και να μιλήσει εντός και εκτός των τειχών για υπερπλεόνασμα. Το «κόλπο» έπιασε πέρυσι και από ότι φαίνεται θα πιάσει και φέτος καθώς ήδη από το 7μηνο διαφαίνεται η προοπτική να υπάρξει υπέρβαση ακόμη και στο σκέλος των φορολογικών εσόδων.
Κατεβάζοντας, μέσω του μεσοπρόθεσμου, τον πήχη των φορολογικών εσόδων στα 47,948 δις. ευρώ το οικονομικό επιτελείο είχε μεγαλύτερο περιθώριο για «αστοχίες» κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Στο 7μηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα, τα φορολογικά έσοδα εμφάνισαν μικρή υστέρηση έναντι του αναθεωρημένου στόχου της τάξεως των 64 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτή η υστέρηση είναι «μαγική εικόνα». Οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε παράταση στα νομικά πρόσωπα για να πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος και αυτό αποτυπώθηκε ως μείωση των φορολογικών εσόδων από τον συγκεκριμένο κωδικό κατά περίπου 50% ή μισό δις. ευρώ. Όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του Αυγούστου –τα οποία κατά ευτυχή συγκυρία για το υπουργείο Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν την ημέρα άφιξης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για την πρώτη μεταμνημονιακή εποπτεία- η υστέρηση των 64 εκατ. ευρώ θα έχει μετατραπεί σε υπέρβαση τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και προ δύο εβδομάδων κατά τη γνωστοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων του 7μήνου, ανήλθαν στα 27,388 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 1,2% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν στα 26.051 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 508 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου.
Το καινούργιο στοιχείο που ανακοινώθηκε χθες, έχει να κάνει με την «πηγή» προέλευσης αυτού του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο, υπέρβαση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 53 εκατ. ευρώ ή 8,4%,
- Φόροι στην περιουσία κατά 39 εκατ. ευρώ ή 5,5%,
- Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 81 εκατ. ευρώ ή 6,4%,
- ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 79 εκατ. ευρώ ή 7,5%,
- ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 140 εκατ. ευρώ ή 1,9 %,
- Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 23 εκατ. ευρώ ή 6,8%,
- Τέλος ταξινόμησης οχημάτων κατά 11 εκατ. ευρώ ή 7,2%,
- Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 23 εκατ. ευρώ ή 10,4%,
- Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 125 εκατ. ευρώ ή 16,8%,
- Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 27 εκατ. ευρώ ή 11,0%,
- Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 46 εκατ. ευρώ ή 20,1%,
- Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 179 εκατ. ευρώ ή 6,4%,
- Έσοδα καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κατά 20 εκατ. ή 12,2%.
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:
- Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 49 εκατ. ευρώ ή 1,0%,
- Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 519 εκατ. ευρώ ή 54,9%
- Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 55 εκατ. ευρώ ή 4,7%,
- Ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κατά 17 εκατ. ευρώ ή 0,7%,
- Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 19 εκατ. ευρώ ή 1,1%,
- Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 13 εκατ. ευρώ ή 5,2%.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 333 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,663 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,337 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου