Σελίδες

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων οικογενειών

Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα πολύτεκνων οικογενειών





Με το άρθρο 214 του ν.4512/2018 θεσπίστηκε το «Επίδομα Παιδιού», που καταβάλλεται από 1/1/2018 και αντικατέστησε το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων - Πολυτέκνων.

Το νέο επίδομα παιδιού καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα» κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων.

Με βάση την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος παιδιού, διαμορφώνονται ιδιαίτερα βελτιωμένες οι κλίμακες ισοδυναμίας για τα ποσά βάσης από το πρώτο παιδί, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται μία κλιμάκωση σαφέστερα πιο στοχευμένη στην προστασία της οικογένειας. Στη καινούρια δομή το εκάστοτε ποσό βάσης διπλασιάζεται για το 2ο παιδί, ενώ στη συνέχεια 4πλασιάζεται για το 3ο παιδί, 6πλασιάζεται για το 4ο κ.ο.κ.

Η κλίμακα ισοδυναμίας προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας, ως εξής:

α) πρώτος γονέας: στάθμιση 1,

β) δεύτερος γονέας: στάθμιση 1/2 (ήταν 1/3 στο προηγούμενο σύστημα)

γ) κάθε εξαρτώμενο τέκνο: στάθμιση 1/4 (ήταν 1/6 στο προηγούμενο σύστημα)

Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες ισχύει ακόμη ευνοϊκότερη στάθμιση, καθώς το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/2 και κάθε επόμενο εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/4.

Από το 2012, όταν και άρχισε η εφαρμογή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικό Επιδόματος Τριτέκνων - Πολυτέκνων, ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Για τον υπολογισμό της κατηγορίας ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Ουδεμία λοιπόν διαφορά έχει εισαχθεί ως προς τον ορισμό του οικογενειακού εισοδήματος καθώς τόσο με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ν. 4093/2012 όσο και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας για την καταβολή οικογενειακού επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του εκκαθαριστικού του τρέχοντος οικονομικού έτους, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν διαφοράς μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος.

Άλλωστε σύμφωνα με την αρμόδια φορολογική αρχή το φορολογητέο εισόδημα, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό, περιλαμβάνει τα δηλωθέντα εισοδήματα ανά κατηγορία εισοδήματος, όπως μισθοί, συντάξεις, εισόδημα από ακίνητα κλπ καθώς και την προστιθέμενη τυχόν διαφορά αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης).

Επισημαίνεται αντιθέτως ότι όλες οι διαφορές που έχουν εισαχθεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαιούχων καθώς το 2018 θα δοθούν 910 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του νέου Επιδόματος Παιδιού, έναντι 650 εκατομμυρίων που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από το 90% των δικαιούχων οικογενειών.

Τα αναφερόμενα στην επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης εισοδήματος τέκνων, με περιστασιακή εργασία, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΑ.

Γενικότερα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του οργανισμού, επισημαίνονται τα εξής:

1.    Η μέση μηνιαία δαπάνη ανά οικογένεια παρουσιάζει αύξηση κατά 42,40 %.

2.    Η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών έχουν σημαντική αύξηση οικογενειακού επιδόματος.

3.    Σε όλες τις περιπτώσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που εμπίπτουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία παρουσιάζεται επίσης σημαντική αύξηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα και εισόδημα μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ λαμβάνει ετησίως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το ποσό των 5.040 έναντι των 3.920 που θα λάμβανε με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, με εισόδημα μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ ενώ με εισόδημα από 12.001 έως 15.000 θα λάμβανε 3.280 ευρώ. Στην 1η περίπτωση δηλ. έχει αύξηση 1.120 ευρώ δηλ. 28,60% αύξηση και στη 2η αύξηση 1.760 ευρώ, ήτοι 44,9%.



https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου