Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ
Τι βγάζουν τα ραβασάκια που έρχονται έως τις 31 Αυγούστου. Πόσοι πληρώνουν περισσότερα, πόσοι τα ίδια και πόσοι θα δουν ελάφρυνση στο λογαριασμό. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες και οι παρεμβάσεις στα κλιμάκια του φόρου ακινήτων.
Στο χρονοδιάγραμμά της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν ξέφυγε ούτε μια ημέρα. Ακριβώς όπως και πέρυσι, την επομένη του δεκαπενταύγουστου ανακοίνωσε πως επίκειται (από σήμερα) το κλείσιμο της εφαρμογής υποβολής Ε9 προκειμένου να τρέξει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έως τις 31 Αυγούστου. Πέρυσι, τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν στις 27 Αυγούστου. Τηρουμένων των αναλογιών από τη Δευτέρα 27 του μήνα και μετά κάθε ημέρα είναι «επικίνδυνη».
Τα ερωτηματικά τώρα εντοπίζονται στο κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη η δοκιμαστική εκκαθάριση που έτρεξε τον Ιούνιο από το υπουργείο Οικονομικών και έβγαλε αμετάβλητο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι στα 3,2 δισ. ευρώ ώστε στο ταμείο να εισπραχθούν 2,650 δισ. ευρώ.
Με βάση τις ασκήσεις, ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις θα είναι φουσκωμένος έως και παραπάνω από 200 ευρώ. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών «ξέφυγαν» από το εύρος του κλιμακίου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ όπως για παράδειγμα στο πρώτο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Η τιμή ζώνης, μετά τις αλλαγές έκανε άλμα 74,29% από τα 1.750 ευρώ στα 3.050 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων από 486,77 ευρώ πέρυσι , υπερδιπλασιάζεται φέτος φτάνοντας τα 995,17 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου διαμερίσματος είναι ένας από τους 48.961 φορολογούμενους στους οποίους ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος κατά περισσότερα από 200 ευρώ.
Στην επόμενη κατηγορία επιβαρύνσεων, 160.001 φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό τους είναι φουσκωμένο σε σχέση με πέρυσι από 50 ευρώ και 200 ευρώ ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων με υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι ΕΝΦΙΑ ή για 737.709 φορολογούμενους η επιβάρυνση είναι έως 50 ευρώ.
Για περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενος, εάν δεν υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ολόιδιο με το περυσινό ενώ για περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων (κυρίως εξαιτίας της αύξησης του αφορολογήτου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ) προβλέπονται μειωμένες επιβαρύνσεις της τάξεως των 50 ευρώ.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ έχουν φόντο τις αυξομειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οριακές παρεμβάσεις στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και την αύξηση του αφορολόγητου στον συμπληρωματικό φόρο. Από το 2019, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο πακέτο παροχών της κυβέρνησης μείωση στον ΕΝΦΙΑ ενώ κατά την επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέφθηκαν δύο ακόμα στάδια αυξήσεων στις αντικειμενικές προκειμένου να εξισωθούν πλήρως με τις αγοραίες το 2020.
Με τις παρεμβάσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν τον Ιούνιο σε σύνολο 10.216 ζωνών οι αντικειμενικές αξίες :
- μειώθηκαν σε 2.122 περιοχές
- παρέμειναν σταθερές σε 4.302 και
- αυξήθηκαν σε 3.792 ή στο 37,11% της επικράτειας
Ωστόσο, η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν οδηγεί απαραίτητα και στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών ζώνης είναι εντός των ορίων των υφιστάμενων κλιμακίων με αποτέλεσμα να μην μεταβάλλεται το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα έγιναν μικρές παρεμβάσεις στα κλιμάκια ώστε να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις. Το ανώτατο όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου