Σελίδες

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Χαρίτσης: Καταφέραμε να βγούμε από τη σκληρή επιτροπεία

Χαρίτσης: Καταφέραμε να βγούμε από τη σκληρή επιτροπεία

«H σημερινή ημέρα είναι μία ιδιαίτερη, ιστορική ημέρα γιατί μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημονιακά προγράμματα. Από μία περιπέτεια που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Όπως ανέφερε επιπλέον «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια και η σημερινή κυβέρνηση την βγάζει από αυτήν. Είναι μία αναντίρρητη ιστορική πραγματικότητα».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη μεταμνημονιακή εποχή σημειώντας πως υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει μετά την έξοδο από το μνημόνια. «Υλοποιούμε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.
Ακόμη ανέφερε ότι «πριν από τρία χρόνια καταλήξαμε σε μία επώδυνη συμφωνία. Δεν τη θέλαμε αυτή τη συμφωνία, την οποία αμέσως φέραμε στον ελληνικό λαό, στις εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου του 2015 και ο ελληνικός λαός την επέλεξε γιατί αντιλαμβανόταν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιζόταν όλο το επόμενο διάστημα. Ήταν μία δυναμική διαδικασία που συνεχίστηκε τα επόμενα τρία χρόνια. Ήταν μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Ποτέ δεν επιχειρήσαμε να ξεφύγουμε από τη συμφωνία, αλλά προσπαθήσαμε και καταφέραμε να αμβλύνουμε πολλές πτυχές της προς όφελος του ελληνικού λαού. Το διακύβευμα ήταν να βγούμε από αυτή την περιπέτεια με την κοινωνία όρθια. Και το καταφέραμε. Από το 2017 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4%, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αύξηση των εξαγωγών και ανάκαμψη στη μεταποίηση και στον δευτερογενή τομέα. Φτάσαμε να έχουμε μείωση της ανεργίας κατά επτά ποσοστιαίες και τώρα να είναι κάτω από το 20%".
"Δεν λέμε ότι λύθηκαν όλα δια μαγείας. Λέμε όμως ότι καταφέραμε να βγούμε από την σκληρή επιτροπεία και αυτό είναι γεγονός. Οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για κόφτες, για νέα μέτρα, πράγματα που δεν ήρθαν ποτέ. Επιχειρούν να κρύψουν το στρατηγικό τους αδιέξοδο επενδύοντας στον μηδενισμό και την καταστροφολογία. Η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε και τους διαψεύδει καθημερινά. Η σημερινή μέρα - έξοδος από τα μνημόνια είναι η απόδειξη της χρεοκοπίας τους, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση».
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική είπε ότι «η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να έχει και υλικό αποτέλεσμα, οι πολίτες να δουν χειροπιαστή βελτίωση στη ζωή τους. Οι δημοσιονομικές επιτυχίες να αξιοποιηθούν ώστε η κοινωνία να κερδίσει μέρος από αυτά που έχασε τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της τα μέσα για να πετύχει αυτούς τους στόχους, για να στηριχθούν τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας, να ανακουφιστούν εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ότι πρέπει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση και ελάφρυνση στις εισφορές για τα μεσαία στρώματα. Όλα αυτά είναι ένα περίγραμμα προγράμματος που σύντομα θα ανακοινωθεί. Να δούμε πώς θα τοποθετηθούν σε όλα αυτά οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αυτοί οι οποίοι συνέπλεαν με όσους από το εξωτερικό επέβαλαν τις πολιτικές λιτότητας. Οι πολίτες θα δουν μέτρα που θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στο εισόδημά τους, μέτρα για τη στήριξη και την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους. Και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς νέες θέσεις εργασίας και χωρίς κίνητρα για επενδύσεις και προσλήψεις από τις επιχειρήσεις. Επειδή ο ελληνικός λαός έμεινε εκτός της λήψης των αποφάσεων που τον αφορούσαν, είναι πολύ σημαντικό να ανακτηθεί η συλλογική του αυτοπεποίθηση. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι όλη αυτή η καταστροφή δεν αποκαθίσταται από τη μία μέρα στην άλλη. Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης σε ότι αφορά στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Σχέδιο Γιούνκερ έχει αντίκρισμα στην ελληνική οικονομία. Πάρα πολλά μικρά και μεσαία έργα υλοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, με χρηματοδότηση από αυτούς τους πόρους. Θα ήθελα η αντιπολίτευση να μας κάνει κριτική και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των πόρων και όχι να φθάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής>>.
Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε προσέλκυση και άλλων επενδύσεων. Γι αυτό αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 32.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από το νέο απλούστερο σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης - γνωστοποίησης και έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους χωρίς τα κόστη και τα γραφειοκρατικά βάρη του παρελθόντος».
Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου