Σελίδες

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Δεκαεννιά μήνες... περίμενε για εισφορές επικούρισης-εφάπαξ

Δεκαεννιά μήνες... περίμενε για εισφορές επικούρισης-εφάπαξ

Το «τεχνικό» πρόβλημα και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην κληθούν να καταβάλλουν για περίπου 2 χρόνια διπλές εισφορές. Μετά από επτά χρόνια έρχεται επίδομα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς.
Δεκαεννιά μήνες... περίμενε για εισφορές επικούρισης-εφάπαξ
Τουλάχιστον 19 μήνες εκκρεμεί η βεβαίωση των ασφαλιστικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ σε περίπου 200.000 μη μισθωτούς, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΕΠ.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα. Βέβαια, για τους χιλιάδες ασφαλισμένους αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως, οι εισφορές των μη μισθωτών προς το ΕΤΕΑΕΠ ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Η αδυναμία υπολογισμού των εισφορών επικούρισης και εφάπαξ αφορά συνολικά περίπου 200.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%), ενώ από αυτούς, οι περίπου 160.000 πρέπει να καταβάλλουν και εισφορές πρόνοιας (4%) για τουλάχιστον 19 μήνες. Στην πράξη, χρωστούν όλο το 2017 και τουλάχιστον το μισό 2018. Εκτιμάται δε, ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα ειδοποιητήρια, τουλάχιστον έως το τέλος του Φθινοπώρου.
Αυτό στην πράξη ακυρώνει και την οποιαδήποτε λύση επεξεργάζονταν στο υπουργείο Εργασίας. Και αυτό, γιατί στο τέλος του 2017 είχε εξεταστεί ως λύση, η πληρωμή των δόσεων που αγνοούνταν σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι ήταν και οι καθυστερούμενοι μήνες. Εάν αυτό εφαρμοστεί -ας δεχθούμε- από τον Οκτώβριο του 2018 (ειδοποιητήρια Αυγούστου), το ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 20 δόσεις (χρωστούμενα από 01/01/2017 – 31/08/2018).
Στην πράξη, περίπου 200.000 μη μισθωτοί που ασφαλίζονται για επικούριση και πρόνοια, δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, θα πλήρωναν διπλές εισφορές σχεδόν για δύο χρόνια, καθώς θα έπρεπε να καταβάλλουν το τρέχον ποσό και μία δόση από τα οφειλόμενα των 20 μηνών.
Δεδομένου ότι η λύση αυτή έχει ακυρωθεί στην πράξη, πλέον αναζητούνται άλλες, σύνθετες λύσεις καθώς η επιβάρυνση είναι μεγάλη.

Με καθυστέρηση 7 ετών το επίδομα ανεργίας

Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 2011, υπεγράφη και χθες, δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για παροχή βοηθήματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, υγειονομικούς, φαρμακοποιούς, μηχανικούς και εργολήπτες που διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.219 ευρώ και 6μηνη “παύση εργασιών”.
Η δυνατότητα λήψης του “επιδόματος ανεργίας” δίνεται για πρώτη φορά στους επιτηδευματίες, παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011, ενώ ειδική πρόνοια υπάρχει για όσους έκλεισαν τα βιβλία τους μέσα στην μεγάλη κρίση, δηλαδή το 2012 και το 2013.
Το βοήθημα ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για 3 έως 9 μήνες, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι υφυπουργοί Ν. Ηλιόπουλος και Τ. Πετρόπουλος, για τη χορήγηση απαιτούνται σωρευτικά:
1. Συμπλήρωση 3 ετών (συνεχούς ή διακεκομμένης) ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στο πρ. ΕΤΑΑ. Καταβολή της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού για τουλάχιστον 3 έτη. Ειδικά για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα το 2012 απαιτείται μόνο ένα έτος καταβολής εισφορών (η εισφορά ισχύει από 1/1/2011) . Όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους το 2013 δικαιούνται το επίδομα με τουλάχιστον δυο έτη εισφορών.
2. Αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας ή εναλλακτικά ετήσιο καθαρό ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.219 ευρώ (60% του βασικού μισθού) στο έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα μη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας κατά το 6μηνο που προηγείται.
3. Το ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δυο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το οικογενειακό δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά τα 30.000 ευρώ.
4. Μη παροχή εξαρτημένης εργασίας ή αυτοαπασχόληση, μη υπαγωγή στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του ΕΦΚΑ και μη λήψη σύνταξης ή μη υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση, εκτός κι αν πρόκειται για σύνταξη λόγω θανάτου. Μη ύπαρξη οφειλής ή ενεργή ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.
5. Ο δικαιούχος να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας και να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος, η οποία ορίζεται ως εξής : Για 3 - 4 πλήρη έτη ασφάλισης το βοήθημα καταβάλλεται για 3 μήνες. Για 5 - 6 πλήρη έτη ασφάλισης καταβάλλεται για 4 μήνες. Για 7 - 8 έτη για 5 μήνες. Για 9 - 10 χρόνια ασφάλισης, καταβάλλεται για 6 μήνες.
Για 11 - 12 έτη καταβάλλεται για 7 μήνες. Για 13- 14 έτη καταβάλλεται για 8 μήνες. Για χρόνο που υπερβαίνει τα 14 πλήρη έτη ασφάλισης, καταβάλλεται για 9 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου