Σελίδες

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Το μανιφέστο Τσίπρα, ο ανασχηματισμός, οι εκλογές

Το μανιφέστο Τσίπρα, ο ανασχηματισμός, οι εκλογές

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 06:45
 
UPD:09:35
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr 
Με διάγγελμα, όχι από το βήμα του Μαξίμου, αλλά από κάποιο άλλο σημείο της Ελλάδας με ιδιαίτερο συμβολισμό που μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο, ο πρωθυπουργός θα κηρύξει το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, των μνημονίων, σήμερα ή αύριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα του κ. Τσίπρα θα αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη και την άσκση της οικονομικής πολιτικής στα χέρια της παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, με προσεκτικές διατυπώσεις για την ανάγκη συνέχισης της χρηστής διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες που έρχονται στην ελληνική οικονομία.
Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα θα είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είναι έτοιμος από τον Ιούνιο, αλλά επανασχεδιάστηκε λόγω της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αφήνοντας εκτός τελικά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων. Εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν, αλλά δεν ματαιώθηκαν, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές.
Το δεύτερο βήμα θα είναι ο ανασχηματισμός, για τον οποίο επίσης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι θέμα ημερών», - ίσως και μέσα στην εβδομάδα είναι η τελευταία φήμη που κυκλοφορεί - καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη ΔΕΘ, πλαισιωμένος από την νέα κυβέρνηση.
Το τρίτο βήμα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα στις παραγωγικές τάξεις στις 8 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει έντονο, αμερικανικό χρώμα, καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, αλλά και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.
Εκεί αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, για τις οποίες έχουν ήδη δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα αφορούν φοροελαφρύνσεις (μειώσεις ως 30% στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) και θετικά μέτρα στον τομέα της εργασίας (π.χ. σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).
Αποτελεί ακόμα ερωτηματικό αν ο κ. Τσίπρας αναφερθεί στα 8 Σεπτεμβρίου και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για την 1.1.2019, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάζουν ως δεδομένη την αναβολή της και μάλιστα σε συνεννόηση με τους Θεσμούς και όχι ως μονομερή ενέργεια, την ίδια στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μιλούν δημοσίως, για τν ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί, χωρίς εκπτώσεις. Ο εξάδελφος του πρωθυπουργού και οικονομικός του σύμβουλος Γιώργος Τσίπρας, είπε προχθές ότι «το θέμα αυτό θα ανοίξει και θα κλείσει τον Οκτώβριο», ενώ στο Eurogroup που αναμένεται στο τέλος Αυγούστου, θα δοθεί μία πρώτη γεύση για το κατά πόσο υπάρχει πεδίο για αλλαγές στην πολιτική που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στη φάση της μεταμνημονιακής εποπτείας. 
Ο ανασχηματισμός
Με την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας θα κηρύξει ατύπως και μία μακρά προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει ως τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο, ενώ το 2019 θα είναι και ο χρόνος των εθνικών εκλογών , αν δεν υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός μέσα στο 2018.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θεvρούν εξαιρετικά κρίσιμη τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά θα αναλάβει να ξεπεράσει και το σκόπελο της έγκρισης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον τα Σκόπια προχωρήσει όπως έχουν δεσμευτεί (το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου).
Όπως έχει γράψει η «Ν» δύο παραμένουν τα βασικά σενάρια:
Το ένα , αφορά τη διενέργεια δομικού, ριζικού ανασχηματισμού με ευρείες αλλαγές, απομακρύνσεις αρκετών βασικών υπουργών, είσοδο στελεχών εκτός ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως ο επικεφαλής μίας νέας κυβέρνησης 40ρηδων.
Το άλλο σενάριο, αφορά μικρές αλλαγές, διορθωτικές κινήσεις, ανοίγματα του πρωθυπουργού εντός του κόμματός του αλλά και στην κεντροαριστερά και τον κ. Τσίπρα να κινείται στη λογική «δεν περισσεύει κανείς» αφήνοντας εντός κυβέρνησης πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μέχρι στιγμής ονοματολογία, αφορά στις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Ο κ. Τσίπρας και το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και γι΄ αυτό τα ερωτήματα παραμένουν πολλά.
Π.χ. θα αλλάξουν οι υπουργοί στα βασικά υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών ή θα παραμείνουν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σκουρλέτης και Κοτζιάς στις θέσεις τους, όπως επιμένουν οι πληροφορίες που έρχονται από τα επιτελεία τους;
Θα υπάρξει η «σφαγή των υφυπουργών» όπως λέγεται εδώ και ημέρες από διάφορες πλευρές, ή αυτά αποτελούν επιδιώξεις των υπουργών που προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα;
Είναι σίγουροι για παραμονή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι υπουργοί του Μαξίμου Φλαμπουράρης και Βερναρδάκης; Αναμένονται αλλαγές στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού ή ακόμα και η επιστροφή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο Μαξίμου;
Αυτά τα ερωτήματα θα συντηρούνται μέχρι και την ημέρα του ανασχηματισμού, προκειμένου να διατηρηθεί και – έστω και περιορισμένο – το στοιχείο του αιφνιδιασμού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου