«Μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή» από τα μνημόνια
Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018 12:00
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
Από την έντυπη έκδοση
Deutsche Welle
Λίγες ημέρες προτού η Ελλάδα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων και γυρίσει σελίδα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και καθηγητής Οικονομικών, Μπερντ Λούκε, επιχειρεί σε άρθρο του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» απολογισμό των οκτώ χρόνων ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας. Ο κ. Λούκε -ιδρυτής του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, από το οποίο αποχώρησε στη συνέχεια- ήταν εκ των πολέμιων της ευρωδιάσωσης της Ελλάδας.
Στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα αναλύει τρία σημεία που κατά την άποψή του η πολιτική αυτή απέτυχε. «Στόχος της πολιτικής διάσωσης ήταν μεταξύ άλλων η μείωση του χρέους που τότε κυμαινόταν στο 146%, αλλά σε αυτό δεν πέτυχε. Παρά του κούρεμα χρέους το 2012, το 2017 βρισκόταν στο 179%, τριπλάσιο από τον επιτρεπόμενο στην Ε.Ε.», επισημαίνει στο άρθρο του.
«Η πολιτική διάσωσης πέτυχε το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε. Η πορεία είχε προδιαγραφεί διότι, αφενός, η Ελλάδα πήρε στο μεταξύ δάνειο ύψους 176 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος, και αφετέρου, η χώρα έπρεπε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους με αποτέλεσμα να πέσει δραματικά το ΑΕΠ. Και όταν το δημόσιο χρέος ανεβαίνει και η οικονομική ανάπτυξη πέφτει με βάση το ΑΕΠ, ανεβαίνει συνολικά το ποσοστό χρέους», εξηγεί ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Το καταληκτικό συμπέρασμα του αρθρογράφου είναι ότι ελάχιστα επετεύχθησαν κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Τα εισοδήματα των Ελλήνων συρρικνώθηκαν δραματικά, η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη και μαζί τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. «Σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες η Ελλάδα μένει πίσω. Σε κανέναν τομέα δεν διαφαίνεται εισοδηματική ανάκαμψη μέσω μιας άνω του μέσου όρου ανάπτυξης. Η πολιτική διάσωσης άφησε μια μεγάλη, ανεξίτηλη ουλή», καταλήγει ο Μπερντ Λούκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου