Σελίδες

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κορκίδης: Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα είναι όλα ρόδινα

Κορκίδης: Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα είναι όλα ρόδινα

Η άποψη του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου της ΕΣΕ και του ΕΒΕΠ
Κατά τη διάρκεια των μνημονίων οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπάθησαν µε την επιβολή εξοντωτικών φόρων να επιτύχουν την πολυπόθητη δηµοσιονοµική εξυγίανση.
Ωστόσο, η δραματική μείωση των εισοδημάτων επέφερε συρρίκνωση της κατανάλωσης, µε αποτέλεσμα οι φόροι που έμπαιναν στα κρατικά ταμεία να είναι λιγότεροι σε σχέση µε την προ κρίσης εποχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 ο φόρος στα εισοδήματα ανήλθε στα 18 δισ. ευρώ, και το 2017 στα 20 δισ. ευρώ, όταν το 2010 είχαν µπει στα κρατικά ταμεία σχεδόν 18,7 δισ. ευρώ.
Σε ένα δείγμα 251.000 επιχειρήσεων, οι 158.000 είτε είναι ζημιογόνες, είτε δεν έχουν καθόλου κέρδη και μόλις 72.000 έχουν κέρδη έως 60.000 ευρώ.
Αναλυτικά, 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε είναι ζημιογόνες, είτε έχουν πολύ μικρά κέρδη, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 4,27 δισ. ευρώ.
Πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσει κανείς από όσους δραστηριοποιούνται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα είναι τραγικό λάθος να συμπεράνει ότι τα δύσκολα πέρασαν, αφού η πραγματική οικονομία έχει µεν δείξει σημάδια βελτίωσης σε κάποιους κλάδους, αλλά σίγουρα είναι ακόμα ευάλωτη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους.
Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι πωλήσεις των καταστημάτων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν στο τέλος Ιουλίου 1,2 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος.
Χρήματα που λείπουν από την αγορά και αυτό γίνεται αντιληπτό αμέσως απ’ όλους τους εμπόρους.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας θεωρεί ότι στη µεταµνηµονιακή εποχή η μείωση των φόρων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, και µε στόχο να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να μειωθεί ο φόρος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και σταδιακά στο 20%, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές, που δημιουργούν ένα υπερβολικό µη μισθολογικό κόστος.
Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας όπως, για παράδειγμα, η εστίαση, η ναυπηγοεπισκευαστική, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υπηρεσίες και οι θαλάσσιες μεταφορές, για να μπορέσουμε -αν µη τι άλλο- να είμαστε ανταγωνιστικοί µε τους συναδέλφους των γειτονικών χωρών.
Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ από φόρος προστιθέμενης αξίας έχει μετατραπεί σε... προστιθέμενο φόρο.
H μεταµνηµονιακή περίοδος, όπως όλα δείχνουν, θα αποδειχθεί εξίσου δύσκολη µε την περίοδο των τριών μνηµονίων, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα περιοριστεί σε µία µόνο τετραετία. Πολύ φοβάμαι ότι η μεταµνηµονιακή υπερφορολόγηση θα λειτουργήσει σε βάρος των επενδύσεων, ενώ τα µεταµνηµονιακά υπερπλεονάσµατα θα πλήξουν την ανάπτυξη.
Για την πραγματική οικονομία μια ουσιαστική έξοδος από τα μνηµόνια κανονικά θα έπρεπε να σηματοδοτεί την αύξηση της κερδοφορίας όλων των επιχειρήσεων, την επαναφορά της ρευστότητας και το τέλος της υπερφορολόγησης φυσικών και νοµικών προσώπων. Ίδωμεν!
Πηγή: Real.gr
Η άποψη του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου της ΕΣΕ και του ΕΒΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου