Σελίδες

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΣτΕ: Πρώτο βήμα για απαλλαγή στελεχών από φορολογικές ευθύνες επιχειρήσεων Η ερμηνεία της απόφασης

ΣτΕ: Πρώτο βήμα για απαλλαγή στελεχών από φορολογικές ευθύνες επιχειρήσεων
Η ερμηνεία της απόφασης
23 Αυγ 2018 - 09:57
Picture 0 for ΣτΕ: Πρώτο βήμα για απαλλαγή στελεχών από φορολογικές ευθύνες επιχειρήσεων
του Γιώργου Λαμπίρη

Το πρώτο βήμα για την απαλλαγή μελών διοικήσεων από την ευθύνη για οφειλές επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για φορολογούμενο, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα β’ αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο Ανώνυμης Εταιρείας, από τον Ιούλιο του 2010 έως και τον Αύγουστο του 2011, υπογράφοντας τον ισολογισμό της. «Είναι όντως μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ασκούσε πραγματική διοίκηση», λέει στα Φορολογικά Νέα ο δικηγόρος Γιώργος Μυλονογιάννης.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για φοροδιαφυγή ύψους 150.000 ευρώ

Το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε θεωρηθεί υπεύθυνο για φοροδιαφυγή από πλευράς της επιχείρησης, ύψους 150.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο βρέθηκε αντιμέτωπος με μέτρα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσέφυγε αρχικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, δεν δικαιώθηκε. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στη Δικαιοσύνη, όπου αθωώθηκε από το αρμόδιο διοικητικό πρωτοδικείο, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν εντεταλμένος για να ασκήσει διοίκηση στην εταιρεία, παρά το γεγονός ότι είχε υπογράψει δύο ισολογισμούς της.

«Θα πρέπει να εκλογικευτεί το νομοθετικό πλαίσιο»

Σύμφωνα με τον κύριο Μυλωνογιάννη, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία, η οποία αντιμετωπίζει ως υπεύθυνους χρεών ή οικονομικών ατασθαλειών, πρόσωπα, τα οποία τοποθετούνται σε διοικήσεις επιχειρήσεων και βαρύνονται ουσιαστικά, λάθη ή παραλήψεις των προκατόχων τους.

«Αυτό που συνήθως συμβαίνει, είναι ότι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου, υπάλληλοι οι οποίοι τοποθετούνται σε θέσεις προέδρων ή διευθύνοντων συμβούλων σε διοικητικά συμβούλια», σχολιάζει ο δικηγόρος.

«Εν προκειμένω, το ΣτΕ αποφάσισε ότι ο αντιπρόεδρος δεν ασκούσε διοικηση. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος, ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ασκεί εξ ορισμού διοίκηση», συμπληρώνει ο κύριος Μυλονογιάννης. «Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκλογικευτεί η νομοθεσία, η οποία φέρνει αθώους ανθρώπους, αντιμέτωπους με σοβαρές συνέπειες. Εκτός από τις κακουργηματικές διώξεις, τις οποίες μπορεί να υποστεί κάποιος και να βρεθεί έγκλειστος στη φυλακή, τέτοιου είδους υποθέσεις αποτελούν συχνά την αιτία της οικονομικής τους καταστροφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου