Σελίδες

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ κυκλώματα που λυμαίνονταν τον ΦΠΑ – Συμμετέχει και Δικαστικός επιμελητής από την Αιτωλοακαρνανία

Συναγερμός για τα πλαστά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά, έχει σημάνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι επιτυχίες των ελέγχων της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έβαλαν τέλος στην «φάμπρικα» φοροδιαφυγής που είχαν στήσει εκατοντάδες επιτήδειοι. Ωστόσο σοκάρει το γεγονός ότι μόνο σε έξι μεγάλα «κόλπα» που αποκαλυφθηκαν στο περασμένο εξάμηνο, εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια 70 εκατομμυρίων ευρώ, με την «μπάζα» για τα κυκλώματα από τον ΦΠΑνα ξεπερνά και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Το «business stories” αποκαλύπτει τις νέες μεγάλες υποθέσεις που έφεραν στο φως οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕκατά το α΄εξάμηνο του 2018. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, κυρίως επειδή οι στόχοι επελέγησαν με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας.
Το πραγματικό «colpo grosso” την φορά αυτή είχε στηθεί από υδραυλικούς και κατασκευαστικές εταιρίες. Ένας μόνον υδραυλικός στην Πελοπόννησο είχε «πλημμυρίσει» την αγορά με εικονικά τιμολόγια 17 εκατομμυρίων ευρώ. Τα «ραντάρ» της εφορίας όμως εντόπισαν και δικηγόρους, γιατρούς, καθώς όμως και δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους, που ελέγχονται για «μαύρο χρήμα».
Πώς δουλεύουν τα κυκλώματα
Σε ελέγχους που έγιναν από τον Ιανουάριο και μετά, οι «ράμπο» της ΥΕΔΔΕ αποκάλυψαν μισή ντουζίνα «μεγάλα κόλπα» με εικονικά τιμολόγια, χάρη στα οποία μείωναν τα κέρδη τους και γλίτωναν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος οι επιτήδειοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κομπίνα ήταν γνωστή στην πιάτσα και συμμετείχαν πολλοί, αλλά ο εκδότης των τιμολογίων και τα μέλη του κυκλώματος πιάστηκαν πριν προλάβουν να εξαφανιστούν.
Για παράδειγμα:
– Έλεγχος σε κατασκευαστική εταιρία στην Αθήνα διαπίστωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας (χωρίς τον ΦΠΑ) ύψους 5.358.398,52 ευρώ. Παράλληλα και η εταιρία έλαβε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) 4.922.506,11 ευρώ. Για τις συναλλαγές αυτές ο ΦΠΑ που κατέληγε στις τσέπες των επιτήδειων ξεπερνά τα 2,5 εκατ ευρώ. Ο έλεγχος όμως οδήγησε στην εξάρθρωση του πολυπρόσωπου κυκλώματος, με εκατοντάδες μέλη από πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων (τουριστικές επιχειρήσεις, τεχνικά επαγγέλματα, επιχειρήσεις εφοδιασμού και εστίασης κλπ).
– Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η απάτη που αποκαλύφθηκε στη Μεσσηνία, όπου ένας υδραυλικός εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ (περί τα 21 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ). Και στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται πληθώρα ληπτών οι οποίοι καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
– Επιπλέον η έρευνα οδήγησε και σε αλλη εταιρία υδραυλικών εγκαταστάσεων στην Μεσσηνία που εξέδιδε εικονικά τιμολόγια ύψους 8,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα και η εταιρία έλαβε εικονικά τιμολόγια για αξία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
– Επίσης, στην Αθήνα εντοπίστηκε και χονδρέμπορας υδραυλικών ειδών που εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) 11.636.594,84 ευρώ, ενώ έλαβε και ο ίδιος εικονικά τιμολόγια αξίας 10,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ!
– Φυσικό πρόσωπο, πίσω από την «βιτρίνα» κατασκευαστικής εταιρίας, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι λήπτες τους να «τσεπώνουν» ΦΠΑ ύψους 250.000 ευρώ.
– Χονδρέμπορος καθισμάτων στην Αθήνα εξέδωσε εικονικά στοιχεία 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και έλαβε εικονικά ύψους 740.000 ευρώ.
Μεγάλη πληγή αποδεικνύονται και «αλεξιπτωτιστές» – εταιρίες εισαγωγής συσκευών κινητής τηλεφωνίας που, όχι σπάνια, κλείνουν και εξαφανίζονται χωρίς να αποδώσουν ποτέ τον ΦΠΑ στο κράτος, αφού πρώτα «πνίξουν» την αγορά με εικονικά τιμολόγια. Ωστόσο για το φαινόμενο αυτό έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό σχέδιο και νέα νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκε και χονδρέμπορος κινητών τηλεφώνων στην Αθήνα ο οποίος εξέδωσε εικονικά τιμολόγια 6 εκατομμυρίων ευρώ, με τον αναλογούντα ΦΠΑ να φτάνει στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον:
– Έμπορος Αγροτικών Προϊόντων στο νομό Σερρών απέκρυψε εισοδήματα 450.000 ευρώ χρησιμοποιώντας εικονικά τιμολόγια.
– Αντίστοιχα και επιχείρηση Μαρμάρων στην περιοχή της Καβάλας απέκρυψε καθαρά φορολογητέα κέρδη ύψους 706.923 ευρώ.
Τι είδαν οι ελεγκτές
Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε φυσικά πρόσωπα, οδηγώντας σε βαρείς καταλογισμούς. Από τον Ιανουάριο και μετά εντοπίστηκαν υποθέσεις που ξεχωρίζουν, όπως:
– Δικηγόρος στον νομό Κορινθίας: ελέγχεται για 639 αποδείξεις που δεν εξέδωσε. Η απόκρυψη υπολογίζεται από τους ελεγκτές σε 4.392.970,78 ευρώ!
– Μαιευτήρας Γυνακολόγος στην Αθήνα: ελέγχεται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 452.367 ευρώ.
– Δικαστικός επιμελητής στην Αιτωλοακαρνανία: δεν εξέδωσε 2.879 αποδείξεις και απέκρυψε εισοδήματα 90.108,12 ευρώ.
– Μέλος δικηγορικής εταιρίας στα προάστια της πρωτεύουσας: απέκρυψε 92.130,72 ευρώ.
Φοροδιαφυγή με …αποδείξεις
Μάστιγα θεωρούνται και οι ταμειακές μηχανές «μαϊμού» αφού, παρά τους ελέγχους που έχουν περιορίσει το φαινόμενο, τα κρούσματα είναι συχνά και τα κυκλώματα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να σβήνουν τα ίχνη τους, ακόμα και αν εντοπιστούν εν δράσει.
Παρόλα αυτά:
– Εταιρία κρεάτων στην Πάτρα πιάστηκε να χρησιμοποιεί αδήλωτη στην εφορία ταμειακή μηχανή. Με αυτήν έκοβε «στον βρόντο» αποδείξεις, αποκρύπτοντας εισπράξεις 920.630,53 ευρώ.
– Αλλά και έμπορος καυσόξυλων στα Ιωάννινα δεν έκοψε αποδείξεις αξίας 224.168 ευρώ ενώ υπέβαλε και ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
– Αντίστοιχα, βενζινάδικο στην Ζάκυνθο δεν έκοβε αποδείξεις αποκρύπτοντας έσοδα ύψος 821.575 ευρώ.
– Στην Ζάκυνθο πάλι, σε άλλο πρατήριο καύσιμων γινόταν το ίδιο, μη κόβοντας αποδείξεις πώλησης αξίας 367.000 ευρώ.
– Αλλά και στην Αθήνα, βενζινάδικο δεν εξέδωσε αποδείξεις για πωλήσεις 107 χιλιάδων ευρώ, ενώ υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις αποκρύπτοντας ΦΠΑ 1,45 εκατομμυρίων ευρώ και έσοδα 6,2 εκατομμυρίων ευρώ.
– Σε άλλο πρατηριούχο στα Δωδεκάνησα καταλογίστηκαν φόροι 255 χιλιάδων, ΦΠΑ 118 χιλιάδων και πρόστιμα 17.580 ευρώ.
«Ουδείς αναμάρτητος»
Από τον έλεγχο της εφορίας δεν ξεφεύγουν όμως ούτε μισθωτοί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή και …ανεπάγγελτοι, που ζουν πλουσιοπάροχα ενώ δηλώνουν ψίχουλα στην εφορία. Έτσι πιάστηκαν:
– Άεργος στην Αθήνα: προσαύξησε την περιουσία του κατά 555.244,85 ευρώ, από άγνωστη πηγή.
– Δημόσιος υπάλληλος στην Κρήτη: του καταλογίστηκαν 191.987,05 ευρώ για υπεξαίρεση από την υπηρεσία του.
– Ιδιώτης στην Αττική: ελέγχεται για «μαύρο χρήμα» (προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή) ύψους 522.236 ευρώ.
– Άλλος στην Αθήνα προσαύξησε την περιουσία του κατά 310.404,40 ευρώ, χωρίς να δικαιολογείται από τα εισοδήματά του.
Ειδική «κατηγορία» στόχων αναδεικνύονται και οι συνταξιούχοι:
– συνταξιούχος στην Αθήνα: ελέγχεται για αδήλωτα εισοδήματα «αγνώστου προελεύσεως» ύψους 203.425,45 ευρώ.
– ζευγάρι συνταξιούχων στην Αθήνα (μετά από άνοιγμα λογαριασμών) διαπιστώθηκε ότι ο μεν σύζυγος απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου προελεύσεωνς ύψους 42.500 ευρώ και άλλα τόσα η σύζυγός του.
– τρίτο ζευγάρι συνταξιούχων, στην Αθήνα και αυτό, ελέγχεται επειδή δεν δήλωσε εισοδήματα από άγνωστη πηγή ύψους 67.214,68 ευρώ ο καθένας τους
– άλλο ζευγάρι συνταξιούχων, επίσης στην Αθήνα, ελέγχεται για αδήλωτα εισοδήματα 36.000 ευρώ ο σύζυγος και 32.000 ευρώ η σύζυγος.
www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου