Σελίδες

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Τράπεζες: Εξάντλησαν τη δυναμική τους οι ρυθμίσεις για τη μείωση των NPLs

Τράπεζες: Εξάντλησαν τη δυναμική τους οι ρυθμίσεις για τη μείωση των NPLs

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τράπεζες: Εξάντλησαν τη δυναμική τους οι ρυθμίσεις για τη μείωση των NPLs
Της Νένας Μαλλιάρα
Την εξάντληση των ρυθμίσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαπιστώνουν οι τράπεζες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι εισπράξεις από ρυθμίσεις ισοφαρίζουν το κόστος που πληρώνουν οι τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρίες.
Ενώ τον ερχόμενο μήνα οι τράπεζες πρόκειται να συμφωνήσουν με τον SSM τη νέα στοχοθεσία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, φαίνεται ότι παράλληλα θα βάλουν και επίσημα τέλος στην πρακτική των μέχρι σήμερα μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων. Εφεξής, οι ρυθμίσεις θα ενέχουν οπωσδήποτε "κούρεμα" της οφειλής, ενώ θα οδηγούν απευθείας σε νομικά μέτρα έως πλειστηριασμό στην περίπτωση που θα αποβαίνουν ανεπιτυχείς. 
Οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει ρυθμίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 50,8 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, το εργαλείο των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων ήταν αυτό στο οποίο στήριξαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη στρατηγική τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μέσω των ρυθμίσεων, οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι, στην περίοδο 2017 – 2019, μη εξυπηρετούμενα δάνεια 21,1 δισ. ευρώ θα αναταξινομηθούν στα εξυπηρετούμενα και παράλληλα θα εισπραχθούν 3,5 δισ. ευρώ από αποπληρωμές δανείων. 
Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι οποίες, υπό την πίεση του SSM και της νέας πιο φιλόδοξης στοχοθεσίας που αναμένεται τον Σεπτέμβριο, θα εγκαταλείψουν τη μέχρι σήμερα πολιτική ρυθμίσεων. Ήδη από την τελευταία πρόοδο των επιχειρησιακών στόχων για τη μείωση των NPEs/NPLs που ανακοινώθηκε στις 6 Ιουνίου, προκύπτει ότι για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019, οι τράπεζες αναμένουν αυξημένη κατά 1,2 δισ. ευρώ την εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων. 
Tο τέλος εποχής για τις ρυθμίσεις που ακολουθούν μέχρι στιγμής οι τράπεζες προδιαγράφηκε ουσιαστικά από την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2017 – 2018 που δημοσίευσε η ΤτΕ στις 2 Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι η ΤτΕ εκτιμούσε πως οι πιο πρόσφατες ρυθμίσεις εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνες των προηγούμενων ετών, εντούτοις επισήμαινε ότι είναι ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό των δανείων που σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη ρύθμιση, εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους. Όπως διαπίστωνε η ΤτΕ, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων βραχυπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου τύπου, η εκ νέου καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης. 
H ΤτΕ αξιολογούσε θετικά το ότι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες συνεχίζουν να προτιμούν κατά πρώτο λόγο λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα έναντι εκείνων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Ωστόσο, σημείωνε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων επιλέγεται η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σπανιότερα της μείωσης του επιτοκίου και του διαχωρισμού του υπολοίπου οφειλής (split-balance).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου