Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν
Η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο από τα τρία Μνημόνιά της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει ότι θα μπορέσει να δανειστεί ξανά από τις διεθνείς αγορές μετά από μια σχεδόν εννιάχρονη κρίση χρέους που συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 1/4 και την ανάγκασε να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας, αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Reuters.
Όπως σημειώνει, η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες που με ενθουσιασμό μετέτρεψαν τις δραχμές σε ευρώ το 2001. Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος οδήγησε σε μια εποχή φθηνής πίστωσης καθιερώνοντας καταναλωτικά πρότυπα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που εκτόξευσαν τα ελλείμματα της χώρας.
Από το 2010 που ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους, τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν μια χρεοκοπία της χώρας, στηριζόμενες στο μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης της ιστορίας, που περιλαμβάνει δάνεια άνω των 260 δις. δολαρίων από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
Καθώς η Αθήνα τώρα προσδοκά την επιστροφή στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής της κυριαρχίας, τα τραύματα παραμένουν, οι τράπεζες έχουν φορτωθεί τεράστια κόκκινα δάνεια και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ανερχόμενο στο 180% του ΑΕΠ της.
Παρ’ολ’αυτά διαφαίνονται κάποιες αχτίδες φωτός. Η οικονομία μετά από σωρευτική συρρίκνωση 26%, έχει αρχίσει δειλά δειλά να ανακάμπτει, ο τουρισμός έχει απογειωθεί και η ανεργία έχει αρχίσει να υποχωρεί φτάνοντας στο 19,5% από το 28% που έχει αγγίξει στην καρδιά της κρίσης.
"Εάν υπάρχει ένα μάθημα που πήραμε από την κρίση, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατεύουμε την μακροοικονομική σταθερότητα", δήλωσε ο οικονομολόγος Πάνος Τσακλόγλου στο πρακτορείο. "Ο λαϊκισμός που μπορεί να κερδίζει μερικές ψήφους σήμερα αλλά έχει καταστροφικές επιδράσεις στο μέλλον, θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Σε αντίθετη περίπτωση, αργά η γρήγορα θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτύχθηκε για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο το διάστημα που έληξε στο τέλος Μαρτίου, εντούτοις του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σκεπτικό κάνοντας λόγο για "εξωτερικούς και εγχώριους καθοδικούς κινδύνους".
Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup μαζί με το μαξιλάρι ρευστότητας 24 δις. ευρώ, θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα διευκολύνοντας την έξοδο στις αγορές, ωστόσο το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου