Σελίδες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Κίνδυνος παραγραφής για 30.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ! Ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες παραγραφής, περίπου 30.000 υποθέσεις γυρίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία και θα ελεγχθούν ορισμένες εξ αυτών βάσει κριτηρίων

Κίνδυνος παραγραφής για 30.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ! Ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες παραγραφής, περίπου 30.000 υποθέσεις γυρίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία και θα ελεγχθούν ορισμένες εξ αυτών βάσει κριτηρίων

Παραγράφονται 30.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ

Τον κίνδυνο παραγραφής αντιμετωπίζουν αρκετές από τις 30.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ κατά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της αλλαγής του ρόλου του ΣΔΟΕ, ενώ άλλες υποθέσεις μεταφέρθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς για περαιτέρω έλεγχο.
Παρατηρείται, ότι ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες παραγραφής, περίπου 30.000 υποθέσεις γυρίζουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πλέον παραγραφεί, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η επιχείρηση μεταφοράς των υποθέσεων ξεκίνησε το 2015 και περιλάμβανε και υποθέσεις των ετών 2011, 2010 και προηγουμένων ετών οι οποίες πλέον εάν δεν έχουν ελεγχθεί, έχουν παραγραφεί οριστικά.
«Ζωντανές» παραμένουν οι υποθέσεις από το 2012 (παραγράφονται σε λιγότερο από τέσσερις μήνες τον Δεκέμβριο του 2018) και των επομένων ετών. Ωστόσο δημιουργεί προβληματισμό εάν αυτός ο όγκος των 30.000 υποθέσεων θα προλάβει να ελεγχθεί, όταν μάλιστα καθημερινά προστίθενται και νέες υποθέσεις.
Αναγκαστικά η ΑΑΔΕ, οδηγείται στη διαδικασία επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου μέσα από τα οποία εντοπίζει τις υποθέσεις εκείνες με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, καθώς και εκείνες που κινδυνεύουν με παραγραφή. Αυτό σημαίνει όμως ότι ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων θα μείνει ανέλεγκτος.
Όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου:
  • Το 2015  μεταφέρθηκαν από την Ειδική Γραμματεία Σ.Δ.Ο.Ε. στην Γ.Γ.Δ.Ε. (προκάτοχος της ΑΑΔΕ), 2.751 υποθέσεις. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ως άνω 2.751 υποθέσεων καθορίστηκαν με απόφαση του τότε αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και προβλέπουν ότι αφορούν χρήσεις ετών 2010 και νεότερες, είναι αυστηρά φορολογικού ενδιαφέροντος, δεν έχουν εκδοθεί σχετικές παραγγελίες από Εισαγγελική Αρχή ή Αρχή για το ξέπλυμα και αφορούν μόνο ένα ερευνώμενο πρόσωπο (νομικό ή φυσικό).
  • Το 2015 μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ στο Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα, 1.196 υποθέσεις που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους από τις υπηρεσίες της τότε Γ.Γ.Δ.Ε.  και σήμερα Α.Α.Δ.Ε.
  • Τον Ιούλιο του 2017  ολοκληρώθηκε η μεταφορά 15.004 υποθέσεων, από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.
  • Τον Δεκέμβριο του 2017 μεταφέρθηκαν άλλες 8.570 υποθέσεις  από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.
  • Τον Ιανουάριο του 2018 μεταφέρθηκαν άλλες 2.343 υποθέσεις από την Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. στην Α.Α.Δ.Ε.
Επίσης, από την απάντηση της κας Παπανάτσιου προκύπτει ότι είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία μεταφοράς των λίγων υποθέσεων που απέμειναν.
Συνολικά έχουν μεταφερθεί από υπηρεσία σε υπηρεσία 29.864 υποθέσεις και θα φτάσουν στις 30.000, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς και των εκκρεμοτήτων
Το ΣΔΟΕ ωστόσο, διενεργεί αυτή τη στιγμή ελέγχους για 1.624 υποθέσεις, αναφέρει η υφυπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στις υποθέσεις που έχουν μεταφερθεί από το Σ.Δ.Ο.Ε στην Α.Α.Δ.Ε., όπως και όλες οι υποθέσεις αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής, ελέγχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Συνεπώς, ελέγχονται κατά προτεραιότητα υποθέσεις που επιλέγονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης ή, εξαιρετικά, με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και δεν δημοσιοποιούνται.
Είναι βέβαια προφανές ότι κατά την προτεραιοποίηση των υποθέσεων εξετάζεται και ο χρόνος παραγραφής του ερευνώμενου αδικήματος.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ν.Σ.Κ. οι φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στην πενταετία. Εξαίρεση αποτελούν οι υποθέσεις για τις οποίες προκύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία επεκτείνουν την παραγραφή στα 10 χρόνια και στις περιπτώσεις που δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση, για τις οποίες οι υποθέσεις παραγράφονται στα 15 χρόνια.
Δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες, της πενταετούς παραγραφής, οι υποθέσεις που έχουν παραγραφεί είναι εκείνες μέχρι και τη χρήση του 2011, ενώ οι υποθέσεις του 2012 παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου