Σε 7 ημέρες "κλειδώνουν" οι κυβερνητικές θέσεις για συντάξεις - αντίμετρα
Της Δήμητρας Καδδά
Μαζί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού με τη μορφή προσχεδίου τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, περιμένουν οι θεσμοί και κυρίως η Κομισιόν την αναλυτική αιτιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών θέσεων αναφορικά με τη μη μείωση των συντάξεων, αλλά και με την ύπαρξη επαρκούς δημοσιονομικού χώρου για το 2019 (900 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΥΠΟΙΚ) ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα. Το πακέτο δημοσιονομικών στοιχείων με άλλη μορφή θα σταλεί την Παρασκευή στην Eurostat στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουν όλα τα κράτη-μέλη να στείλουν στοιχεία για τις επιδόσεις τους αναφορικά με το έλλειμμα και το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά, κατά την τελευταία επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα είχε υποσχεθεί πως θα παράσχει όλα τα υπόλοιπα αναλυτικά γραπτά στοιχεία που θα αποδεικνύουν τις θέσεις της, με την κατάθεση του Προσχεδίου στη Βουλή. Ουσιαστικά έτσι θα λάβει και επίσημη μορφή (από πλευράς τεκμηρίωσης) το ελληνικό αίτημα.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κυβερνητικές προθέσεις, το Προσχέδιο θα ακολουθεί τη στόχευση του Μεσοπρόθεσμου. Δηλαδή θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, ενώ η νέα θέση σχεδιάζεται να αποτυπωθεί στις 15/10, κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες (ως αίτημα για την ένταξη της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου)
Αποφάσεις μετά τις 15 Νοέμβριου
Αποφάσεις μετά τις 15 Νοέμβριου
Οι αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, αναμένονται πολύ αργότερα. Η έκθεση της Κομισιόν που θα αποτιμά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας αναμένεται μετά τις 15 Νοεμβρίου. Έτσι η ημερομηνία λήψης των αποφάσεων τοποθετείται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Οι πολιτικές ζυμώσεις θα αρχίσουν πολύ νωρίτερα, με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να αναδείξει τα ελληνικά επιχειρήματα στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 - 14 Οκτωβρίου στο Μπαλί. Ο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει και παρουσία στις ασιατικές αγορές.
Θα ακολουθήσει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat (με βάση το πακέτο που θα στείλουν την Παρασκευή ΕΛΣΤΑΤ και ΓΛΚ) και θα φανεί αν αποδέχεται τα δημοσιονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών.
Η πολιτική "μάχη" θα αρχίσει να γίνεται εμφανής από τον Νοέμβριο. Έως τότε και οι θεσμοί θα έχουν συλλέξει πιο πολλά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, αλλά και θα έχει τελειώσει το διπλό εκλογικό "θρίλερ" στη Γερμανία που συντηρεί προς το παρόν τους "χαμηλούς" τόνους όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα της ΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου