Σελίδες

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Πρώτα το θέμα "συντάξεις" και μετά η απόφαση του ΔΝΤ

Πρώτα το θέμα "συντάξεις" και μετά η απόφαση του ΔΝΤ

12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Πρώτα το θέμα "συντάξεις" και μετά η απόφαση του ΔΝΤ
Του Γ. Αγγέλη
Το ΔΝΤ σύμφωνα με την τρέχουσα ενημέρωση από την πλευρά αξιωματούχων του, εν όψη της άφιξης του Πίτερ Ντόλμαν στο πλαίσιο του πρώτου μετα-μνημονιακού ελέγχου των Θεσμών στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της πρώτης μεταμνημονιακής του Έκθεσης θα "κλείσουν” στις αρχές του 2019.
Τότε αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ η Έκθεση των κλιμακίων του Ταμείου από τις δύο επισκέψεις που θα έχουν γίνει στο μεταξύ στην Ελλάδα, μαζί με τα ευρωπαϊκά κλιμάκια.  
Αυτό σημαίνει ότι πριν από την συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, θα έχει οριστικοποιηθεί η "τύχη” της εφαρμογής ή μη του μέτρου για την περικοπή των προσωπικών διαφορών των παλαιών συντάξεων, αφού ούτως ή άλλως θα έχει προηγηθεί τόσο η εξέταση από την Κομισιόν - και οι συνακόλουθες προσαρμογές -  του Προϋπολογισμού, όσο και η ψήφισή του στην Βουλή.
Από την πλευρά της Αθήνας και ειδικά στο ΥΠΟΙΚ, διαφαίνεται η πρόθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι επικείμενες επαφές με τους Θεσμούς τόσο στην επίσκεψη της επόμενης εβδομάδας όσο και στην επόμενη, που θα ακολουθήσει την κατάθεση του Προϋπολογισμού στην Βουλή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, δεν θα πρέπει να θεωρείται ανελαστική η θέση του Ταμείου όσο αφορά την εφαρμογή της σχετικής δέσμευσης για τις περικοπές των συντάξεων από το 2019. Οι λόγοι που στηρίζουν μία τέτοια εκτίμηση έχουν να κάνουν αφ΄ ενός με τα "πειστικά στοιχεία” που θα παρουσιασθούν για την μη αναγκαιότητα από πλευράς δημοσιονομικής για την εφαρμογή του μέτρου.
Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως "το ταμείο θα έχει ένα πλεόνασμα στο τέλος του 2018 που θα καθιστά απολύτως μη αναγκαία την περικοπή των συντάξεων”. Το συγκεκριμένο υπερπλεόνασμα στο ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον υπάρχει η εκτίμηση ότι μία τέτοιας κλίμακας περικοπή των συντάξεων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό φαύλο κύκλο στο ΑΕΠ καθώς θα προκαλούσε μία άμεση και δραματική συρρίκνωση στην ιδιωτική κατανάλωση.
Αφ' εταίρου όμως στα επιχειρήματα στελεχών του ΥΠΟΙΚ έχει ενταχθεί και η εκτίμηση ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αργεντινή και η εσπευσμένη πρόσκληση του ΔΝΤ για να αντιμετωπισθεί ένας νέος κύκλος κρίσης, μετά την "συνεπή εφαρμογή” του προηγούμενου προγράμματος του Ταμείου στην χώρα, φαίνεται ότι το υποχρεώνει να αλλάξει κάπως την στάση του απέναντι στα θέματα κοινωνικής προστασίας (συντάξεων, κοινωνικής πρόνοιας, κ.λ.π.). Γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις συζητήσεις στην Αθήνα εφ΄ όσον από πλευράς δημοσιονομικής "ακυρωθούν” τα επιχειρήματά του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρεται αρμοδίως η κρίση στην Αργεντινή και οι προηγούμενες "αστοχίες” του Ταμείου στην Ελλάδα, φαίνεται ότι θα κρίνουν κάποιες δύσκολες ισορροπίες στους επικείμενους "ελέγχους”.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου