Σελίδες

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ασφαλιστικές: Περιθώρια για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ασφαλιστικές: Περιθώρια για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Η μείωση του ελληνικού κινδύνου θα μπορούσε να «επαναπατρίσει» σημαντικού ύψους κεφάλαια από τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες. Πολλαπλάσιες επενδύσεις σε περίπτωση ενεργότερης εμπλοκής του κλάδου στο συνταξιοδοτικό.
Ασφαλιστικές: Περιθώρια για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα
Στα πολύ σημαντικά οφέλη που θα μπορούσαν να προέλθουν για την ελληνική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, αναφέρονται στελέχη του κλάδου, με βάση και τα τελευταία στοιχεία (30/6/2018) που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ενεργητικό των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς στο Euro2day.gr: «Διαβάζοντας τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00%, διαπιστώνει κάποιος ότι το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών έχει αυξηθεί στα 17,1 δισ. ευρώ, που κυρίως είναι τοποθετημένο σε επενδύσεις (μεταξύ άλλων σε καταθέσεις το 7,6%, σε αμοιβαία κεφάλαια το 16,7%, σε χρεωστικούς τίτλους το 59,2% και σε μετοχές το 3,1%). Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των επενδύσεων είναι τοποθετημένο σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού, λόγω και του αυξημένου κινδύνου που παρουσίασε η χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αυτή η εικόνα θα βελτιωθεί στο μέλλον.
»Ήδη, κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια περιορισμένη τάση πώλησης ξένων τίτλων και υποκατάστασή τους από ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του δημοσίου. Όσοι το έκαναν, καρπώθηκαν πολύ σημαντικές αποδόσεις μέσα στην τελευταία τριετία. Άλλωστε και το δελτίο Τύπου της ΤτΕ ΕΛΛ 0,00%αναφέρεται σε καθαρές πωλήσεις χρεωστικών τίτλων εξωτερικού που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από καθαρές αγορές ομολόγων εσωτερικού. Γενικότερα πιστεύω πως αν μέσα στην επόμενη διετία η εικόνα της Ελλάδας βελτιωθεί και ο κίνδυνός της αμβλυνθεί σημαντικά, τότε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να επαναπατριστούν, καθώς σήμερα είναι τοποθετημένα κυρίως σε χώρες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Βορρά.
»Πολύ μεγαλύτερα όμως είναι τα περιθώρια συνεισφοράς του ασφαλιστικού κλάδου στην οικονομία και τις επενδύσεις, σε περίπτωση που αυξηθεί η -πολύ χαμηλή σήμερα- συμμετοχή της ασφαλιστικής παραγωγής στην οικονομία (αντιστοιχεί μόλις 2,2% του ΑΕΠ). Με βάση τα στοιχεία του 2016, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών υπολογίζονται γύρω στα 13 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 7,22% του ΑΕΠ. Τα τρέχοντα στοιχεία δεν εκτιμάται ότι έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ενώ οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου αντιστοιχούν στην Ελλάδα μόλις στο 7%-7,5% του ΑΕΠ, το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη υπερβαίνει το 60%!
»Αν δηλαδή, ο ασφαλιστικός κλάδος γνώριζε την ανάπτυξη που έχει στην Ευρώπη, τότε θα μπορούσε να είχε φέρει επιπλέον επενδύσεις γύρω στα 100 δισ. ευρώ, όσο περίπου εκτιμάται ότι είναι το επενδυτικό άνοιγμα της χώρας. Κάτι τέτοιο φυσικά, αποτελεί μακρινό όνειρο για τα δεδομένα του σήμερα».
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως αν ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης αποκτήσει ρόλο ενεργής στήριξηςστο συνταξιοδοτικό πρόβλημα της χώρας, όχι μόνο θα μπορούσε να στηρίξει τα εισοδήματα της τρίτης ηλικίας, αλλά και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση σημαντικών επενδυτικών projects.
«Δεν θα φέρναμε μόνο καταθέσεις, ούτε θα αγοράζαμε μόνο κρατικά ομόλογα, πράγματα καθόλου ευκαταφρόνητα για την οικονομία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτοχρηματοδοτούμενα projects μακράς πνοής, που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτίωναν τις υποδομές της χώρας. Η ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί μονόδρομο και μακροπρόθεσμα θα επέλθει. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκά πρότυπα, τόσο ταχύτερα θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου