Σελίδες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μετά τις συντάξεις ανοίγει ζήτημα μη μείωσης και του αφορολογήτου

Μετά τις συντάξεις ανοίγει ζήτημα μη μείωσης και του αφορολογήτου

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας, διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες οι επενδυτικοί οίκοι, με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μετά τη διεκδίκηση της μη περικοπής των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην μειωθεί ούτε το αφορολόγητο από 1/1/2020, αναιρώντας όλο το πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές, που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, επενδυτές διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη ότι το στοιχείο της σταθερότητας είναι το κρισιμότερο για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα εμμείνει στο μεταρρυθμιστικό δρόμο.
Η κίνηση αναίρεσης της συμφωνίας για συντάξεις και αφορολόγητο είναι υψηλού ρίσκου, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ίσως προκαλέσει αρνητική αντίδραση των αγορών, εφόσον εκληφθεί ως σήμα υπαναχώρησης έναντι των συμφωνηθέντων, όπως φάνηκε και από σχετικό σχόλιο χθες της Moody’s.
Αυτός είναι και ο λόγος της πολύ επιφυλακτικής στάσης των Ευρωπαίων δανειστών –έως αρνητικής, ορισμένων εξ αυτών– στη μη μείωση των συντάξεων.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι το θέμα κάθε άλλο παρά έχει κλείσει με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «αμφισημία» και πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της συζήτησης. Ουσιαστικά ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να επαναλάβει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τις συντάξεις, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, ενόψει των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μη μειωθούν ούτε οι συντάξεις ούτε το αφορολόγητο, τα οποία –σημειωτέον– έχουν προϋπολογιστεί να αποδώσουν από 1% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.
Για τα αντίμετρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε χθες, μιλώντας στη Βουλή, ότι «θα υπάρχουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», αφήνοντας να εννοηθεί –προφανώς– ότι θα εφαρμοστούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και όχι άμεσα, το 2019 –τα κοινωνικά– και 2020 –τα φορολογικά– όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, για το επιχείρημά του περί «φυσικού τέλους» των συνταξιούχων άνω των 70 ετών σε βάθος χρόνου, είπε ότι περιμένει να δει με ποιoν τρόπο η αντιπολίτευση θα παρουσιάσει τις δικές της αναλογιστικές μελέτες, ώστε να μη μιλήσει ούτε για θνησιμότητα ούτε για προσδόκιμο ζωής. Δεν βοηθάει τον δημόσιο διάλογο, είπε, να κατηγορείται ο υπουργός ότι δεν νοιάζεται για τη ζωή των άλλων, ότι επιθυμεί τον θάνατό τους. Δεν είπα κάτι τέτοιο,προσέθεσε.
Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν μεταβιβάστηκαν ακίνητα και αρχαιολογικοί χώροι στο υπερταμείο. Ο κρισιμότερος παράγων για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας, διεμήνυσαν, εξάλλου, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χθες οι επενδυτικοί οίκοι με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι κυρίως ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους συνομιλητές του ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου. Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον πολιτική σταθερότητα και αυτό αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες .
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, είχε δύο διαδοχικές συναντήσεις με επενδυτές σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Bank of America/Merril Lynch και η Morgan Stanley. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και κάνοντας ειδική αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου