Σελίδες

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί η κυβέρνηση βάζει ορόσημο τον Μάρτιο

Γιατί η κυβέρνηση βάζει ορόσημο τον Μάρτιο

Σε «διπλωματικές παρεμβάσεις» προς τα Σκόπια προχώρησε το ΥΠΕΞ. Αναδίπλωση Ζάεφ και επιχείρηση ενότητας από Τσίπρα-Καμμένο. Θετικά μέτρα και σκάνδαλα τα σημεία επαφής μέχρι την άνοιξη. «Άνετη πλειοψηφία» για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Γιατί η κυβέρνηση βάζει ορόσημο τον Μάρτιο

Οκτώ ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, η συμφωνία των Πρεσπών εντείνει τον εκνευρισμό στον εγχώριο κυβερνητικό εταίρο, βοηθούντος και του Ζόραν Ζάεφ που «τα δίνει όλα» ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.
Η χθεσινή δήλωση του Σκοπιανού πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας» (σ.σ. της δικής τους) λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την επιχείρηση κατευνασμού του Πάνου Καμμένου από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά ...την προχθεσινή επίθεση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ στον Νίκο Κοτζιά.
Αργά το μεσημέρι τα πράγματα έδειξαν να μπαίνουν στη θέση τους, αν και κανείς δεν στοιχηματίζει ότι θα παραμείνουν εκεί.

Ατυπο «διάβημα» ΥΠΕΞ προς Σκόπια

Κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε «διπλωματικές παρεμβάσεις» προς τα Σκόπια για τη δήλωση Ζάεφ, με την προειδοποίηση ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί παραβίαση της συμφωνίας.
Η κίνηση είχε αποτέλεσμα καθώς, το απόγευμα, το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ μετέδωσε διαφορετικά τη δήλωση Ζάεφ: ότι η (γεωγραφική) Μακεδονία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, στη χώρα του και στην Βουλγαρία.
Η «λανθασμένη» δήλωση αποδόθηκε σε «παρανόηση», ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός της γείτονος «προτίμησε την υπερβολή» στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής.
Η Αθήνα δεν έδωσε συνέχεια. Στο μεταξύ, οι Τσίπρας-Καμμένος κατάφεραν να (ξανα)βρουν σημείο επαφής μετά από τη συζήτηση που είχαν στο Μαξίμου. Κατά τις κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα (της κυβέρνησης) και η πολιτική σταθερότητα, διότι υπεράνω του ονοματολογικού, βρίσκεται η προσπάθεια για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, την ελάφρυνση των χαμηλών-μεσαίων στρωμάτων και την θεσμική θωράκιση του κράτους απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Με τη συμφωνία των Πρεσπών, είπαν, θα ασχοληθούν εκ νέου τον Μάρτιο, όταν θα επίκειται η κύρωσή της από τη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι εάν ο πρωθυπουργός της γείτονος κερδίσει το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, θα χρειαστεί 3-4 μήνες για να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του, από τις οποίες εξαρτάται το τελικό «ναι» της ελληνικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση δε, που αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να κερδίσει πλειοψηφία στη δική του Βουλή, τότε το ενδοκυβερνητικό ραντεβού στην Αθήνα θα ανανεωθεί για τον Απρίλιο.
Η... μετάφραση είναι προφανής:
* Η κυβέρνηση δρομολογεί την νομοθέτηση και εφαρμογή των πρώτων θετικών μέτρων που δίνουν περιεχόμενο στην έξοδο από τα μνημόνια, με πρώτο την ακύρωση του μέτρου για μείωση συντάξεων. Ποιο κυβερνητικό στέλεχος θα ήθελε την πτώση της ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή;
* Η δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων βρίσκεται στην τελική της ευθεία και θα ήταν ευχής έργο για τους άμεσους και έμμεσους εμπλεκόμενους να τερματισθεί η προσπάθεια λίγο πριν την τελική ευθεία.
* Ο Μάρτιος δεν είναι... τόσο κοντά. Αλλά το χρονικό διάστημα μέχρι τότε θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και φυσικά την τύχη της κυβέρνησης.

«Με άνεση» η συμφωνία των Πρεσπών

Ως προς το τελευταίο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι (πραγματικές) δημοσκοπήσεις που θα παραδοθούν στα επιτελεία περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα επιδράσουν στον χρόνο των εκλογών. Μέχρι τότε, λένε, θα έχει μετρηθεί από την κοινωνία η σταδιακή υλοποίηση των βασικών εξαγγελιών Τσίπρα από τη ΔΕΘ (κατώτατος μισθός, εργασιακά), η μη εφαρμογή του μέτρου για μείωση συντάξεων και η «13η σύνταξη» (σ.σ. όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά-κοινωνικά κριτήρια).
Εάν το κλίμα «γυρίσει», η κυβέρνηση θα περάσει με άνεση τη συμφωνία των Πρεσπών και θα κλειδώσει ο χρόνος των εκλογών. Τον Μάιο (με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) ή τον Σεπτέμβριο; Οι διαρροές υπέρ της πρώτης ή της δεύτερης εκδοχής απλώς πονοκεφαλιάζουν τις ηγεσίες των αντιπολιτευτικών κομμάτων, αλλά οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν τώρα.
Μέχρι τότε, ο κ. Τσίπρας και παράγοντες από τον χώρο της λεγόμενης λαϊκής ή κοινωνικής Δεξιάς θα προσπαθούν... να συγκρατούν τον κ. Καμμένο, ο οποίος βλέπει στις αρνητικές δημοσκοπήσεις και στις αποσκιρτήσεις τριών, τουλάχιστον, βουλευτών του (σ.σ. διαβεβαιώνουν ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία) να μην αποδίδει καρπούς το «αντισκοπιανό» αντάρτικο.
Αλλά κι ο ίδιος χρειάζεται χρόνο για τις επόμενες κινήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου