Διπλό παζάρι εξ αποστάσεως με τους δανειστές
Τα «κουκιά» του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος κρίνουν τονν χρόνο και το εύρος των παροχών. Απόλυτος ρυθμιστής η ακύρωση ή μη του μέτρου των συντάξεων. Επιχείρηση εξ αποστάσεως σύγκλισης με τους θεσμούς.
Με την αναχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα την Παρασκευή, δύο λογαριασμοί οι οποίοι είναι ικανοί να επηρεάσουν ακόμα και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έμειναν ανοιχτοί. Πρόκειται για τον δημοσιονομικό χώρο του 2018, στον οποίο, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, θα πρέπει να χωρέσουν τα αναδρομικά των ενστόλων και ενδεχομένως και ένα κοινωνικό μέρισμα και ο δημοσιονομικός χώρος του 2019, στον οποίο «παίζονται» πολύ περισσότερα.
Η συζήτηση για την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων δεν μπορεί καν να ανοίξει, αν δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος το επόμενο έτος -η κυβέρνηση υποστηρίζει πως υπάρχει και οι δανειστές επισήμως δεν έχουν τοποθετηθεί-, προκειμένου στην επόμενη φάση να «σφραγιστεί» ο προϋπολογισμός από την Κομισιόν και να κλείσει η συζήτηση με τις όποιες αποφάσεις του Eurogroup .
Οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα την πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ενισχυμένης εποπτείας θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή στοιχείων.
Όπως επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή κυβερνητικός αξιωματούχος, η συζήτηση για το μέλλον των περικοπών στις συντάξεις δεν μπορεί να κλείσει σε αυτό το επίπεδο, διότι δεν υπάρχει το στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Εάν όμως τα κλιμάκια επιμείνουν για παράδειγμα πως η κατάργηση του μέτρου και η εφαρμογή των νομοθετημένων αντίμετρων -για την ανάγκη των οποίων έχουν επιχειρηματολογήσει τόσο όσον αφορά την αναπτυξιακή και την κοινωνική τους διάσταση- οδηγούν σε δημοσιονομικό κενό 1,5 δισ. ευρώ το 2019, όπως κατά πληροφορίες ήταν η αρχική τους θέση, τότε προφανώς δημιουργούνται εμπόδια στην ομαλή ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει μέσω της παροχής στοιχείων και διευκρινίσεων να συγκλίνει όσο το δυνατόν περισσότερο στα νούμερα, έως την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019, στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Δεν χρειάζεται επεξήγηση, γιατί θα ήταν καλύτερο να έχει μορφοποιηθεί πλήρως η εικόνα επί των δημοσιονομικών έως τότε από το να κατατεθεί ένα προσχέδιο την 1η Οκτωβρίου και να υπάρξουν αλλαγές από την Κομισιόν με την κατάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Στο προσχέδιο αυτό είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις αρμόδιων στελεχών πως η κυβέρνηση δεν θέλει να περιλαμβάνεται το μέτρο των συντάξεων. Φάνηκε και από την αποστροφή κυβερνητικού στελέχους, σύμφωνα με την οποία όσο πιο νωρίς έχουμε «τα καλά» τόσο καλύτερα…
Για να μην περιληφθεί το μέτρο των συντάξεων όμως, εκτός από τη συμφωνία επί των δημοσιονομικών, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί σε πολιτικό επίπεδο και η συμφωνία των θεσμών και του Eurogroup για την ακύρωση του μέτρου. Παρότι τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως κανένας υπουργός -ιδίως σοσιαλδημοκράτης- δεν θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις (σ.σ. δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει τέτοιος, ανέφερε χαρακτηριστικά), το Eurogroup είναι αυτό το οποίο κρατά το κλειδί των τελικών αποφάσεων.
Από τις εξελίξεις στο μέτωπο των συντάξεων θα κριθεί εάν υπάρχουν και πόσα δημοσιονομικά περιθώρια για ελαφρύνσεις και παροχές το 2019. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν σε συγκεκριμένες εξαγγελίες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Μέχρι να μετρηθούν τα κουκιά του πλεονάσματος και του δημοσιονομικού χώρου του επόμενου έτους, οποιαδήποτε απόπειρα προσδιορισμού των πιθανοτήτων πλήρους εφαρμογής όσων προανήγγειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να θεωρηθεί πως ενσωματώνει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου