«Μολύβι και χαρτί» για το πακέτο της ΔΕΘ
Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο είχε ο Α. Τσίπρας μετά το υπουργικό συμβούλιο. Τα σχέδια για «στοχευμένες-κοστολογημένες εξαγγελίες». Οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις, ο ΕΝΦΙΑ και οι εισφορές. Στο επίκεντρο και η (μη) μείωση του αφορολόγητου.
Άλλη μία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο είχε χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.
Σήμερα άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Οπως είπε, «είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης», καλώντας τους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
Οι συσκέψεις με τους υπουργούς που έχουν οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρτοφυλάκια θα είναι πλέον καθημερινές, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ (το επόμενο Σάββατο) έχει αρχίσει.
«Από τους γενικούς άξονες περάσαμε στο ‘μολύβι και χαρτί’» αναφέρει επιτελικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι:
* Ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ «παροχές» αλλά θα προχωρήσει σε «γενναίο πακέτο στοχευμένων και κοστολογημένων εξαγγελιών» στο πλαίσιο που παρουσίασε και χθες μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο: μέτρα ανακούφισης και διόρθωσης μνημονιακών αδικιών, αναπτυξιακές πολιτικές, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν την μη επιστροφή της χώρας στην χρεοκοπία.
* Μέτρα όπως οι φοροελαφρύνσεις, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μικρούς-μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ. στους οποίους απευθύνεται με έμφαση πλέον η κυβέρνηση) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν θα αφορούν μόνο το 2019 αλλά και τα επόμενα δύο, τουλάχιστον, έτη (σ.σ. χωρίς λεπτομέρειες για την διετία 2020-2021), προκειμένου «να εμπεδωθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».
Συζητείται επίσης να συμπεριληφθεί από τώρα στις «διορθώσεις» και η μη μείωση του αφορολόγητου, η οποία έχει ψηφισθεί για το 2020 μετά την γνωστή απαίτηση του ΔΝΤ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
* Σαφώς θα δοθεί απάντηση στο θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου για μείωση των συντάξεων το 2019, καθώς ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί… μπαράζ ερωτήσεων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τη Κυριακή, την επομένη των εγκαινίων.
Αυτό που δεν (φαίνεται να) έχει ξεκαθαρισθεί είναι εάν θα αναφερθεί στο θέμα με τις αναγκαίες λεπτομέρειες ή εάν θα το περιγράψει παραπέμποντας στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.
Χθες, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, κινήθηκε στη δεύτερη οδό, τονίζοντας με σημασία: «έκλεισε ο κύκλος των μειώσεων και των περικοπών, ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ερχονται και οι θεσμοί
Οι ισορροπίες θεωρούνται ιδιαίτερες «λεπτές» δεδομένου ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα προηγηθεί της πρώτης επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα (10-12 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο της «σφικτής» μεταμνημονιακής εποπτείας.
Το κυβερνητικό επιτελείο δεν δείχνει να ανησυχεί για τη στάση της ευρωπαϊκής πλευράς, η οποία φέρεται να έχει «επιτρέψει» τη λήψη θετικών μέτρων αρκεί να μην τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις.
Ως προς τους πρώτους, η κυβέρνηση προβάλλει την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κατά 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.
Όπως έχουμε αναφέρει δε, αποσυνδέει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (στην οποία ομνύει) από τη νέα μείωση συντάξεων, της οποίας την αποτροπή έχει προεξοφλήσει ανεπισήμως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου