Σελίδες

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι είναι οι καλύτεροι «πελάτες» των Κέντρων Υποστήριξης Δανειοληπτών

Ποιοι είναι οι καλύτεροι «πελάτες» των Κέντρων Υποστήριξης Δανειοληπτών

Περισσότεροι από 9.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες έχουν αναζητήσει ενημέρωση και υποστήριξη μέσω των ΚΕΥΔ και ΓΕΥΔ. Από μηδέν έως 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δηλώνει το 50% των υπερχρεωμένων. Μόνο στις τράπεζες χρωστάνε οι μισοί.
Ποιοι είναι οι καλύτεροι «πελάτες» των Κέντρων Υποστήριξης Δανειοληπτών
Σε «καταφύγιο» για τους οικονομικά αδύναμους υπερχρεωμένους δανειολήπτες τείνουν να μετατραπούν τα Κέντρα και τα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ - ΓΕΥΔ) που έχει συστήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).
Ήδη στο διάστημα που λειτουργούν, έχουν υποδεχτεί περισσότερους από εννέα χιλιάδες δανειολήπτες, εκ των οποίων το 50% δηλώνει εισόδημα από μηδέν έως 8.000 ευρώ ετησίως. Είναι δηλαδή είτε άνεργοι, είτε χαμηλόμισθοι και είναι προφανές ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουν ενημέρωση και υποστήριξη από δικηγορικά γραφεία. Πέραν όμως των επιτόπιων επισκέψεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ, μέχρι το τέλος Αυγούστου, από το δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών (ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ) εξυπηρετήθηκαν 9.076 πολίτες. Από το σύνολο των οφειλετών που έχουν προσέλθει το εν λόγω διάστημα στα ΚΕΥΔ ή ΓΕΥΔ, το 75% ήταν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες), το 20% εκπρόσωποι πολύ μικρών επιχειρήσεων και το 5% εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο 85% των περιπτώσεων παρασχέθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, ενώ το 15% των πολιτών ζήτησε μια εξειδικευμένη νομική ή και οικονομική συμβουλή επί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ως προς την κατανομή των χρεών διαπιστώνεται ότι το 35% των εξυπηρετούμενων έχουν οφειλές ταυτόχρονα προς τα πιστωτικά ιδρύματα και προς το δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ), το 50% έχει οφειλές μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα και το 15% έχει οφειλές μόνο προς το δημόσιο.
Σχετικά με το δηλωθέν εισόδημα των πολιτών που επισκέφθηκαν το δίκτυο των ΚΕΥΔ - ΓΕΥΔ, με βάση τις πληροφορίες που οι ίδιοι παρουσίασαν, παρατηρήθηκε ότι:
- το 50% των πολιτών δηλώνει εισόδημα από 0 - 8.000 ευρώ
- το 30% των πολιτών δηλώνει εισόδημα από 8.001 - 15.000 ευρώ
- το 10% των πολιτών δηλώνει εισόδημα από 15.001 - 25.000 ευρώ
- το 10% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ

Η κατανομή ανά κόμβο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους τρεις κόμβους που ενεργοποιήθηκαν την άνοιξη του 2017 (Ρέντη, Αθήνα, Πειραιά) έχουν εξυπηρετηθεί 5.238 πολίτες.
Στους 6 κόμβους που λειτούργησαν το προηγούμενο 12μηνο (δύο στη Θεσσαλονίκη και σε Λάρισα, Άρτα, Ιωάννινα και Κοζάνη) έχουν προσφύγει 2.115 πολίτες. Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εξυπηρετηθεί 1.103 πολίτες ενώ μεταξύ των υπόλοιπων κόμβων της περιφέρειας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη Λάρισα (371 πολίτες).
Από τους 9 κόμβους που λειτούργησαν στα τέλη του 2017 (Καλαμάτα, Πάτρα, Κόρινθος, Χαλκίδα, Βόλος, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο και Αχαρναί) έχουν εξυπηρετηθεί 1.559 πολίτες, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να διαπιστώνεται στο Ηράκλειο (429) και τον Βόλο (341).
Σε ό,τι αφορά τους 6 κόμβους που λειτούργησαν μέσα στο καλοκαίρι (Εύοσμος - Κορδελιό, Αγρίνιο, Ηλιούπολη, Φυλή, Ζωγράφου και Καλαμαριά) έχουν ήδη εξυπηρετηθεί 164 πολίτες.

Ηλεκτρονική αλληλογραφία

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες περί των εναλλακτικών λύσεων για τη ρύθμιση των οφειλών, είτε αφορά σε φυσικό πρόσωπο είτε σε επιχείρηση, και στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).
Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε και λειτουργεί helpdesk από τον Αύγουστο του 2017, μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ocw-info@keyd.gov.gr), προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους, τα οποία αποτελούν πηγή επικαιροποίησης του πληροφοριακού υλικού. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί και απαντηθεί περισσότερα από 12.190 ερωτήματα από την ομάδα υποστήριξης εξωδικαστικού μηχανισμού της ΕΓΔΙΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου