Σελίδες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σκληρό παζάρι για τις συντάξεις

Σκληρό παζάρι για τις συντάξεις

10:52 μμ, Τετάρτη 12 Σεπ 2018
Το θέμα της μη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων έθεσε η κυβέρνηση στην πρώτη επαφή με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα. Το γεγονός αυτό μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».
Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε δε, πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι σήμερα κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ (όπως παλαιότερα) δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό. Συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, ο κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες, ανέφερε, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός , ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», είπε εμφατικά.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι επαφές θα συνεχιστούν αύριο (κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και με πιθανή την «επίσκεψη» του κ. Τσακαλώτου) με αντικείμενο τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, αδήλωτη εργασία), τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, εξωδικαστικός συμβιβασμός) και τις μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια). Την Παρασκευή οι συζητήσεις θα αφορούν στα δημοσιονομικά και στη συνέχεια τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα εκδίδοντας μια πρώτη ανακοίνωση. Τον Νοέμβριο θα υπάρξει και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019. Από την πλευρά του ΔΝΤ θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, καθώς το Ταμείο μετέχει περισσότερο ως παρατηρητής.
Πηγές των Βρυξελλών: Παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η πάγια έκφραση της Κομισιόν και του προέδρου της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί το τέλος της διαπραγμάτευσης για το μέγεθος και τα μέτρα του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου που μίλησαν στο real.gr
Για τους ελεγκτές και τα κράτη-μέλη, αυτό που προέχει είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το pacta sunt servanda αφορά κυρίως την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Ως εκ τούτου οι ελεγκτές της ομάδας των θεσμών, έχουν έρθει στην Αθήνα με στόχο να ελέγξουν και να πιστοποιήσουν ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.
Για να το διαπιστώσουν αυτό θα πρέπει να τους παρουσιαστεί το προσχέδιο, κάτι που αναμένεται να συμβεί, όταν υπάρχει προσχέδιο τον Οκτώβριο.
Η Κομισιόν και οι εκπρόσωποί της, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος, Γιούνκερ, παλαιότερα έχουν γνωματεύσει ότι οι περικοπές που είχε το 2017 ζητήσει στη Μάλτα το ΔΝΤ, δεν ήταν απαραίτητες. Πρόσφατα δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωναν ενώπιον του Τύπου στις Βρυξέλλες ότι εκείνες οι αποφάσεις ελήφθησαν σε διαφορέτικές δημοσιονομικές συνθήκες.
Κοινοτικός αξιωματούχος επιχειρηματολογούσε μάλιστα μπροστά σε 40 άτομα ότι οι ελληνικές συντάξεις έχουν αναδιανεμητικό και κοινωνικό χαρακτήρα και με αυτές θρέφονται και άλλα μέλη (άνεργα) των ελληνικών οικογενειών.
Από το Eurogroup της Βιέννης, έτερος αξιωματούχος προειδοποιούσε ότι ορισμένα κοινοβούλια δεν το έπαιρναν τόσο καλά αν κάποια από τα συστατικά στοιχεία της συμφωνίας άλλαζαν, ωστόσο εξηγούσε ότι την τελική απόφαση θα την λάμβανε το Eurogroup.
Ως εκ τούτου και στη βάση της πραγματικής διαδικασίας, οι ελεγκτές, αφού εξετάσουν τους εθνικούς λογαριασμούς και αφού εκδοθούν τα τελικά στοιχεία για το 2017 στη 2η κοινοποίηση της Eurostat τον Οκτώβριο, θα υποθέσουν τι κομμάτι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα περάσει από το 2017 στο 2018, ποιο θα είναι το πιθανό αποτέλεσμα του 2018 και τι προβλέπεται να υπάρξει το 2019.
Συνεπώς η συζήτηση για τις συντάξεις κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Δεν έχει καν ανοίξει. Οι ελεγκτές αναμένουν τις συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις και ναι φυσικά, τα συμφωνηθέντα για το 3,5% πρέπει να τηρηθούν.
Γιούνκερ: Όσα έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις πρέπει να εφαρμοσθούν
Όσα έχουν συμφωνηθεί, πρέπει να υλοποιηθούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των συντάξεων, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε σε μέσα ενημέρωσης στο Στρασβούργο.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την Ελλάδα, σημείωσε: «Αναφορικά με την Ελλάδα, έχω να πω ότι εγώ, εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα, γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος» τόνισε.
«Έκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας», πρόσθεσε.
«Πραγματικά πιστεύω ότι οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά γιατί δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία για να φτάσουμε ως την έξοδο από τα προγράμματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν και ο πιο εύκολος διαπραγματευτής. Ανέπτυξα μαζί του μια υπέροχη —και προσωπική - σχέση. Η Ελλάδα λοιπόν τα πήγε καλά και σήμερα βρίσκεται σε σωστή τροχιά», είπε.
Σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ήταν «μεταξύ εκείνων που με θέρμη συμβούλευαν τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μια διευθέτηση».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επισκέφθηκε τα Βαλκάνια την περασμένη άνοιξη και είχε επίσης και πολλές ανταλλαγές απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό «και του εξέφρασα την ελπίδα ότι η διαδικασία που ήταν τότε σε εξέλιξη, θα στεφόταν με επιτυχία».
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ευδιάθετος και συχνά αστειευόταν με τον εκπρόσωπό του Μαργαρίτη Σχοινά, που ήταν συνεχώς δίπλα του στη συνέντευξη. Κάποια στιγμή είπε: «Είναι αυτός που πιο καλά από όλους γνωρίζει πως σκέφτομαι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου