Η απάντηση του Α. Τσίπρα στην ερώτηση του Capital.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:24
Η απεσταλμένη του Capital.gr και της εφημερίδας "Κεφάλαιο", Νίκη Ζορμπά, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ έθεσε το εξής ερώτημα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα:
Άκουσα πολύ προσεκτικά την προηγούμενη απάντησή σας για τη στάση των αγορών και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες μετά το τέλος των προγραμμάτων και την έξοδο από το 3ο μνημόνιο, πράγματι προφανώς, οι ρυθμίσεις για το χρέος διασφαλίζουν το ελληνικό δημόσιο και ενδεχομένως και για περισσότερο από 2,5 χρόνια μπορεί και για 3 έως 5.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε κλυδωνίζεται, έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και για λόγους εσωτερικής αβεβαιότητας και για λόγους εξωτερικών κλυδωνισμών να αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναχρηματοδότησή τους και πολύ περισσότερο σε ότι αφορά την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν θα ήταν σκόπιμο η κυβέρνηση να επιδιώξει να διασφαλίσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω της γραμμής πιστοληπτικής στήριξης την οποία ήταν πολύ σαφές πριν ότι θεωρείται σωστή απόφαση για την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να προσφύγει σε αυτή, αλλά αποκλείεται να χρειαστεί να προσφύγετε στο μέλλον ακριβώς για να διασφαλιστεί το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα;
Η απάντηση του πρωθυπουργού:
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας, ότι μια πιθανή προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή θα διασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Παραδεχτήκατε ότι έχουμε 2,5 χρόνια μπροστά μας, που με το μαξιλάρι αυτό έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε εμείς πότε θα βγούμε στις αγορές. Έτσι είναι και άρα γι αυτό δεν χρειαζόμαστε την πιστοληπτική γραμμή. Μιλήσατε για κάποια χρόνια. Δεν είναι κάποια χρόνια. Έχουμε έναν καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία της ρύθμισης του χρέους. Με τη δεκαετή επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων του δεύτερου δανείου και την ταυτόχρονη, την ισόχρονη περίοδο χάριτος. Έτσι λοιπόν ,τα δάνεια εκείνα που έληγαν το 2022 πάνε στο 2032. Άρα μέχρι το 2032 έχουμε έναν καθαρό διάδρομο αποπληρωμών, χαμηλές αποπληρωμές δηλαδή για το χρέος μας και από το 2032 και μετά, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, έχουμε αυτό το ceiling αυτό το πλαφόν του 15% των ακαθάριστων χρηματοδοτικών δαπανών, που επίσης, είναι μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία. Γι αυτό μπορούμε να πούμε σήμερα ότι το χρέος μας καθίσταται βιώσιμο. Αυτό το αναγνωρίζουν οι αγορές, το αναγνωρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία. Και το βλέπουμε και με τις επενδύσεις και τους επενδυτές που σπεύδουν πλέον στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε βεβαίως, μεγαλύτερη επιτάχυνση, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες επενδύσεις, αλλά είχαμε ήδη ρεκόρ δεκαετίας το 2017 και αναμένουμε αυτό να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, μιας και αναφερθήκατε στον ιδιωτικό τομέα να σας πω, ότι τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες μειώνονται από τον περασμένο Ιούνιο του 2018,έχουν μειωθεί στα 2,7 δις ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2016 ήταν 7,4 δις ευρώ με στόχο να εκπληρωθούν όλα το επόμενο διάστημα. Να φτάσουμε στο μηδέν σε ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες. Ενώ επίσης, και ένα κρίσιμος παράγοντας κατά την άποψή μου, που αφορά την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για πρώτη φορά μετά το 2013 για τρεις συνεχόμενους μήνες Απρίλη, Μάη και Ιούνη έχουμε και μειώσεις των ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Και έχουμε και μια πολύ σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν πάει περίπου στα 66 δις ευρώ από 80 δις ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, τα οποία ήταν το 2014. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει σήμερα. Τα κόκκινα δάνεια βεβαίως στις τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Εκεί πρέπει να δούμε το πώς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους ευάλωτους, αλλά όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, δυστυχώς και με ευθύνη των τραπεζών.
Συνεπώς δεν καταλαβαίνω το επιχείρημά σας, γιατί θα ήταν τόσο σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνέχιζε να είναι σε μνημόνια. Διότι, περί αυτού πρόκειται η πιστοληπτική γραμμή. Θα ήταν ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο. Ένα άλλο επιχείρημα που άκουσα από ορισμένους το προηγούμενο διάστημα ότι θα ήταν τόσο σημαντικό το waiver στις τράπεζες και άρα γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να πάμε στην πιστοληπτική γραμμή. Νομίζω, ότι και αυτό είναι ένα επιχείρημα που στερείται σοβαρότητας. Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress test του προηγούμενου διαστήματος, όπως σας είπα πιο πριν, μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, πρέπει όμως να δούμε το επόμενο διάστημα όχι το πώς τεχνητά θα διευκολύνουμε τις τράπεζες, αλλά πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ελληνική οικονομία. Και το πώς οι τράπεζες με το ρόλο τους που θα ξαναγίνει πραγματικός ρόλος θα μπορέσουν να στηρίξουν την ιδιωτική οικονομία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Συνεπώς, δεν θα συμφωνήσω καθόλου με την εκτίμησή σας, ότι η πιστοληπτική γραμμή θα ήταν κάτι το οποίο θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία, αντιθέτως θα συνέχιζα κατά την γνώμη μου, αυτό τον φαύλο κύκλο τον οποίο ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου