Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί «αναβλήθηκε» η αξιολόγηση της Moody’s - Οι συντάξεις και το... ΔΝΤ

Γιατί «αναβλήθηκε» η αξιολόγηση της Moody’s - Οι συντάξεις και το... ΔΝΤ

Για... αργότερα μετατίθεται η αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων – Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες.

Γιατί «αναβλήθηκε» η αξιολόγηση της Moody’s - Οι συντάξεις και το... ΔΝΤ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέβαλε την προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής απόφαση για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Επηρεάστηκε ο οίκος από τις εν εξελίξει συζητήσεις για τις συντάξεις και την ακύρωση των μειώσεων; Έπαιξε ρόλο η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Όλα τα σενάρια...

Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, η Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.
Η προηγούμενη αξιολόγηση στην κατηγορία «Β3», από τον Moody"s, με θετική προοπτική, είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου και όλη η αγορά περίμενε ότι χθες θα υπήρχε μια ακόμη αναβάθμιση μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου. Ωστόσο, η αναβάθμιση δεν ήρθε και η Moody’s προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής. Μέχρι πότε; Ημερομηνία δεν ανακοινώθηκε .
«Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες διαρκούσαν πέρα από το τέλος του προγράμματος και απέφεραν αποτελέσματα όπως ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ», ενώ στη θετική αξιολόγηση θα συνυπολογιζόταν και η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα.
Στον αντίποδα ο οίκος προειδοποιούσε πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από πιέσεις αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και για τις οποίες έχει δεσμευτεί ή αν σημειώνονταν εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές για τον οποιονδήποτε λόγο.
Ο διεθνής οίκος βαθμολογεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδαςμε «Β3» (θετικές προοπτικές) από τις 21 Φεβρουαρίουκαι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα, ώστε να προσεγγίσει τη βαθμολογία των άλλων δυο οίκων αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότιο S&P βαθμολογεί την ελληνική οικονομία δυο κλίμακες υψηλότερα, (Β+ και θετικό outlook από τις 20 Ιουλίου), με την αξιολόγηση της Fitch στο ΒΒ- (σταθερό outlook) μετά την αναβάθμιση στις 10 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου