Σελίδες

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Moody's: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Moody's: Γιατί δεν αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Tους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση εξηγεί ο οίκος Moody's.
moodys-giati-den-anabathmisame-tin-ellada

Tους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας και τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση εξηγεί ο οίκος Moody's στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι οι προκλήσεις, όπως οι εξαιρετικά αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, επιμένουν  και σημειώνουν ότι το κλειδί βρίσκεται στην βούληση της κυβέρνησης να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 
Διαψεύδοντας τις προσδοκίες, που ήθελαν αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στο B2 και επιβεβαιώνοντας τον τίτλου του πιο αυστηρού οίκου, ο Moody's εξακολουθεί να «βαθμολογεί» τη χώρα με B3 και θετικές προοπτικές. 
Σύμφωνα με τον οίκο τα θετικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Ελλάδας είναι οι «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης χρέους και οι διαχειρίσιμες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές, όπως και τα υψηλότερα από επίπεδα πλούτου από χώρες, που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα. 
Στα μείον είναι η ανάγκη για «πολύ περιοριστική δημοσιονομική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη», προκειμένου να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, όπως και η πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνησης. Στα αγκάθια και το γεγονός ότι «το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια». 
Όπως μάλιστα τονίζει ο οίκος, η κατάσταση δεν είναι μη-αναστρέψιμη, προσθέτοντας πως οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου, τονίζει η Moody's είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Μία ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές, όπως και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση. 
Τέλος, προειδοποιεί πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση». 
φωτο ροιτερς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου