Σελίδες

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ 849 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Τα «πως» και τα «πότε» των κατασχέσεων Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης


ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ 849 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Τα «πως» και τα «πότε» των κατασχέσεων

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

 Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε πρόσφατα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανήλθαν στα 6,418 δις. ευρώ, έναντι 5,569 δις. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 849 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το κράτος, ύψους 96,394 δις. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 το σύνολο παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο τον Αύγουστο ανήλθε σε 102,644 δις. ευρώ, έναντι 101,704 δις. ευρώ τον Ιούλιο.

Προ κρίσης

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν από την  κρίση και μέχρι το τέλος του 2009, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δεν ξεπερνούσαν τα 35 δις περίπου και τα περισσότερα προέρχονταν από τις ¨κοινωνικοποιημένες¨ προβληματικές επιχειρήσεις της περιόδου 1985 -1995 ή επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει. 

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς το Δημόσιο περιορίστηκε τον Αύγουστο σε 3.801.967, έναντι 3.933.628 τον Ιούλιο. Μικρή μείωση σημειώθηκε στο πλήθος των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι οποίοι από 1.742.903 τον Ιούλιο, μειώθηκαν στους 1.732.862 τον Αύγουστο.

Τάσεις σταθεροποίησης σημειώθηκαν και στους οφειλέτες που τελούν σε καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και οι οποίοι ανήλθαν σε 1.143.356, έναντι 1.143.308 τον Ιούλιο.

Τι γίνεται όταν έχουμε χρέη στην εφορία

Κυρώσεις

Εφόσον ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη μια οφειλή, τότε αυτόματα χάνει το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα η είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο, αλλά και να πουλήσει ή γενικά να μεταβιβάσει ένα ακίνητο ακόμη και στα παιδιά του. Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 0,73%, που «τρέχει» χωρίς να υπάρχει ανώτερο όριο.

Ειδοποιητήριο 

Στη συνέχεια η εφορία θα αποστείλει ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλεί τον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το ποσό με τη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.

Η εξόφληση σε 12 μήνες αφορά των φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, τους παρακρατούμενους φόρους (Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρο πρώην ελευθέρων επαγγελματιών, φόρο εργολάβων, δικηγόρων μηχανικών κλπ.), ΕΝΦΙΑ και λοιπούς τρέχοντες φόρους.

Πάγια ρύθμιση δόσεων

Η εξόφληση σε 24 δόσεις μπορεί να γίνει αν η οφειλή προκύπτει από έκτακτο φόρο όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς ή από πρόστιμα. Αν δεν ανταποκριθεί, τότε ο οφειλέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του ποσού που οφείλει.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ρύθμιση , μετά την 1.1.2018 , μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά ακόμη και αν  η οφειλή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η πάγια ρύθμιση είναι μέχρι 12 ή 24 δόσεις. Δηλαδή το σύστημα, με βάσει τα στοιχεία που θα του δώσουμε (όπως μηνιαίο εισόδημα, πάγια μηνιαία έξοδα κλπ) τότε το σύστημα θα καθορίσει και τις δόσεις που δεν μπορούν να είναι περισσότερες από 12 ή 24. Αρκετές φορές το σύστημα καθορίζει λιγότερες δόσεις από τον μέγιστο αριθμό και εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

Ποια ποσά μπορεί να κατασχέσει η εφορία.

Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Έτσι εκτός των χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μπορούν να κατασχεθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη ή οποιοδήποτε άλλο κινητό περιουσιακό στοιχείο.

Ακόμη η εφορία μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, για οποιοδήποτε ποσό οφειλής:

• Το μισό (50%) οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

• Το μισό (50%) του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

• Μέρος ή όλα τα ενοίκια των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

• Μέρος ή ολόκληρο το ποσό πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κλπ.).

• Μέρος ή ολόκληρο το ποσό των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κλπ.).

Η εφορία πραγματοποιεί τις παραπάνω κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Δηλαδή ενημερώνει τους εργοδότες για την κατάσχεση μισθών, τους ενοικιαστές για την κατάσχεση του ενοικίου, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για την κατάσχεση παροχών, τους αγοραστές – πελάτες για την κατάσχεση του τιμήματος της πώλησης κλπ.

Την επόμενη εβδομάδα

 Στο επόμενο σημείωμα μας θα δούμε πως μπορεί να αμυνθεί ο φορολογούμενος, δηλώνοντας στην τράπεζα τον «Ακατάσχετο Λογαριασμό», αλλά και ποια εισοδήματα του είναι ακατάσχετα.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α'  Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2018.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου