Σελίδες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η Airbnb διχάζει

Η Airbnb διχάζει

23-athina-akinita.jpg

Αποψη της ΑθήναςEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η Airbnb και οι αντίστοιχες πλατφόρμες ήρθαν για να μείνουν και στην Ελλάδα, μαζί με τις εγγενείς αντιφάσεις τους, τους κινδύνους και τις δυνατότητες της αποκαλούμενης οικονομίας του διαμοιρασμού.
Ηδη ξεπέρασαν τους 15.000 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου όλοι οι εκμισθωτές θα πρέπει να εντάξουν τα ακίνητά τους στη συγκεκριμένη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες ο Δήμος Αθηναίων, με θέμα «Δια-μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη», στην οποία το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουριστικών προορισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού και φορέων του τουριστικού κλάδου.
Την ώρα που ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο, σχεδόν φωνάζουν «όχι κι άλλοι τουρίστες», βάζοντας αυστηρά όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση, στην Ελλάδα οξύνεται -όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή εκδήλωση- η διαμάχη μεταξύ όσων εκμεταλλεύονται τα ακίνητα μέσω Airbnb και όσων ζουν τις συνέπειες ενός φαινομένου με εκρηκτικές διαστάσεις.
Η Αθήνα το 2017 είχε πάνω από 7.000 καταχωρίσεις με πληρότητα 77 διανυκτερεύσεις κατ’ έτος και μέσο εισόδημα ιδιοκτητών στα 3.300 ευρώ. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι 50.900 καταχωρίσεις, με 2.800 ευρώ μέσο εισόδημα για έναν οικοδεσπότη και 29 διανυκτερεύσεις ως μέση πληρότητα.
Την ανάγκη ρύθμισης του τοπίου «χωρίς να κινηθούμε στα άκρα» σημείωσε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης, εξηγώντας πως υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες (πρόσθετο εισόδημα) και για γειτονιές που ήταν ερημωμένες πριν από την έλευση της Airbnb, όμως «δεν γίνεται να φτιάχνουμε γειτονιές μόνο για τουρίστες».

Οι ανησυχίες

Μιλώντας στην ημερίδα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, είπε ότι δρομολογείται η σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με μεγάλες πλατφόρμες, όπως η Airbnb, η Homeaway, η Booking.com κ.λπ., με στόχο να εκβάλλονται από την πλατφόρμα όσοι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τις φορολογικές απαιτήσεις.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις σε οικιστικό επίπεδο, καθώς, όπως είπε, «δύσκολα εντοπίζεται στέγη ακόμα και για τα στελέχη της Αρχής για τις ανάγκες διενέργειες των ελέγχων».
Τόνισε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να λαμβάνουν οι φορολογικοί μηχανισμοί του κράτους τα έσοδα απευθείας από τις πλατφόρμες καθώς στόχος είναι η οικειοθελής δήλωση των εισοδημάτων από τους εκμισθωτές. Σε κάποιες όμως πόλεις στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει λίγο παραπάνω...
«Σε συμφωνία με την Αirbnb, από τον Iανουάριο του 2018 εφαρμόζουμε σύστημα για αυτόματη συλλογή και απόδοση στον δήμο του τουριστικού φόρου κατά την πραγματοποίηση κάθε κράτησης στη Φλωρεντία (3 ευρώ ανά επισκέπτη για έως 7 διανυκτερεύσεις). Εκτιμούμε ότι μέσα σε έναν χρόνο θα έχουμε συλλέξει 40 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα.
Ο ίδιος προτείνει αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, χάραξη κοινής στρατηγικής μεταξύ πόλεων όπως η Λισαβόνα, η Αθήνα, η Βαρκελώνη, με στόχο τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου.
Η Φλωρεντία ακολούθησε το παράδειγμα της Γένοβας, της Μπολόνια αλλά και της Λισαβόνας στη συλλογή τουριστικού φόρου από την ίδια την πλατφόρμα. Ηδη 13 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την Ε.Ε. ως προς τη διαδικασία επιβολής κανόνων, ενώ στον αντίποδα η Airbnb ασκεί πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για να εισαχθούν νόμοι που ξεπερνούν τις τοπικές νομοθεσίες.
Στο Βερολίνο έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης από το 2016, τα οποία ήδη αποφέρουν καρπούς, καθώς περίπου 8.000 διαμερίσματα μέσα σε 1,5 χρόνο δόθηκαν και πάλι προς ενοικίαση κανονικά.
«Οποιος θέλει να νοικιάσει το σπίτι του, θα πρέπει να πάρει απαραιτήτως πρώτα την άδεια του δήμου. Δεν είναι το ίδιο η πραγματική οικονομία του διαμοιρασμού και οι διάφορες πλατφόρμες, όπως η Airbnb και η Uber, που δεν έχουν θετική επίδραση στις πόλεις μας και συνιστούν ακόμα μία επιχειρηματική δραστηριότητα», ξεκαθάρισε ο επίτροπος κοινωνικής οικονομίας και τοπικής ανάπτυξης του δήμου της Βαρκελώνης, Αλβάρο Πόρο.

Οι συνέπειες

Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, αφού πρώτα περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη των 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων (329 κάτοικοι/τ.χλμ.), των 100.000 τουριστών τη μέρα, της αύξησης της κατανάλωσης νερού κατά 110% σε πέντε χρόνια, της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας από τα 32,5ΜW το 2013 στα 50ΜW σήμερα.
Πρότεινε μεταξύ άλλων: μίσθωση μόνο σε φυσικά πρόσωπα, όρια στις ημέρες ενοικίασης, μέγιστο όριο υπνοδωματίων αλλά και προδιαγραφές στα υπό μίσθωση ακίνητα, συγκατάθεση πλειοψηφίας συνιδιοκτητών.
Σε αντίθετο κλίμα κινήθηκε ο αντιδήμαρχος τουρισμού Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, βλέποντας πολύ θετικά την οικονομία του διαμοιρασμού η οποία, όπως είπε, αφήνει πρόσθετο κέρδος πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, με διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων τα τελευταία 7 χρόνια.
Για την αύξηση των κοινωνικών, φορολογικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνοντας πως «οι ξενοδόχοι δεν είπαμε ποτέ να απαγορευτεί ή να καταργηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά να επιβληθούν κανόνες. Δεν είναι δυνατόν, π.χ., στο Κουκάκι να υπάρχουν σήμερα μόλις 30 ακίνητα για μακροχρόνια και πάνω από 600 ακίνητα για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη πολιτικής της Airbnb, Σοφία Γκιούσου, εκτίμησε πως «η επίδραση της Airbnb στην ελληνική οικονομία κατά το 2017 έφτασε τα 750 εκατ. ευρώ», χωρίς ωστόσο να επεξηγήσει ακριβώς πώς προκύπτει το συγκεκριμένο ποσό.
«Σίγουρα είναι μόδα και υπάρχει υπερβολή, όμως η συγκεκριμένη οικονομία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ωφελεί τις γειτονιές μας, εμάς τους ίδιους, δημιουργεί ανάχωμα για το brain drain και ενισχύει επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, που απασχολούνται στις ανακαινίσεις», είπε η Ρομίνα Τσίτου, μέλος του Συλλόγου της Οικονομίας του Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), ο οποίος έχει την έδρα του –πού αλλού– στο Κουκάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου