Συνεργασία ΑΑΔΕ με Airbnb για τον "διωγμό" από την πλατφόρμα όσων δεν δηλώνουν τα έσοδα στην εφορία
Η ΑΑΔΕ έχει βάλει σκοπό να "συμμορφώσει" όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώνουν το εισόδημα τους από τις υπηρεσίες βραχυχρόνιες μίσθωσης, καθώς μόλις ένας στους τρειςέχει προχωρήσει σε αντίστοιχη τακτοποίηση. Πριν ξεκινήσει την επιβολή προστίμων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θέλει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες τους στο taxis ενώ έχει σκοπό να προχωρήσει και σε περαιτέρω μέτρα.
Σε εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων με τίτλο "Δια- μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη", ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής είπε πως η ΑΑΔΕ περιμένει ουσιαστικότερη συνεργασία από τις πλατφόρμες, ενώ κεντρικός στόχος της Αρχής είναι η οικειοθελής συμμόρφωση των ιδιοκτητών. "Είμαστε σε παράλληλες συζητήσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες -Αirbnb, booking, Homeaway κ.α.- ώστε να πάμε σε μία συνεκτική λύση που θα δώσει, αρχικά, το χρόνο προσαρμογής στους χρήστες και στη συνέχεια θα εκβάλλει από το σύστημα όσους δεν τηρούν τους κανόνες. Αυτή είναι η δική μας προσδοκία", δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.
"Το πρώτο βήμα έγινε με την ενημέρωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις ίδιες τις πλατφόρμες και το επόμενο βήμα θα πρέπει να εστιάζει στους χρήστες που δε θα τηρούν τους κανόνες και θα πρέπει να εκβάλλονται από αυτές τις κοινότητες. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μεγάλες πλατφόρμες, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τουριστικών κατοικιών δε θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, με την εκπρόσωπο της μεγαλύτερης πλατφόρμας Σοφία Γκιούσου, παρούσα και αυτή στην εκδήλωση του δήμου Αθηναίων, να δηλώνει ότι η Airbnb ήταν ανέκαθεν και παραμένει ανοικτή στις συζητήσεις με την ελληνική Πολιτεία και στο διάλογο από κοινού με τις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες της αγοράς.
Η κ. Γκιούσου έδωσε τα στοιχεία για την Αθήνα, η οποία το 2017 είχε πάνω από 7.000 καταχωρήσεις με πληρότητα 77 διανυκτερεύσεις κατ' έτος και μέσο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες στα 3.300 ευρώ. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι 50.900 καταχωρήσεις, με 2.800 ευρώ μέσο εισόδημα για έναν οικοδεσπότη και 29 διανυκτέρευσεις, ως μέση πληρότητα. Σημειωτέον ότι μέσω της πλατφόρμας και των ταξιδιωτών που τη χρησιμοποιούν το όφελος για την ελληνική οικονομία, υπολογίζεται από την ίδια στα 750 εκατ. ευρώ, όπως επεσήμανε η κ. Γκιούσου. "Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αυτούς ακολουθούμε. Εχουμε ανανεώσει τις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες στην πλατφόρμα με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συζητάμε το επόμενο βήμα που δεν μπορεί, όπως είναι ευνόητο, να είναι μόνο από την Airbnb".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου