Χιλιάδες καταθέτες του εξωτερικού στα χέρια της Εφορίας και του Εισαγγελέα
Στο μικροσκόπιο για «μαύρο χρήμα» τέθηκαν λίστες με Έλληνες καταθέτες και επενδυτές σε 84 χώρες που παραλήφθησαν τον Σεπτέμβριο.
Στο μικροσκόπιο για «μαύρο χρήμα» τέθηκαν λίστες με Έλληνες καταθέτες και επενδυτές σε 84 χώρες που παραλήφθησαν τον Σεπτέμβριο.
τοιχεία χιλιάδων Ελλήνων καταθετών και επενδυτών από 84 χώρες παρέλαβε τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των φορολογικών και των εισαγγελικών αρχών αναζητώντας «μαύρο χρήμα».
Οι λίστες αφορούν στο έτος 2017 και συγκεκριμένα τα υπόλοιπα των καταθέσεων και επενδύσεων κατά το προηγούμενο έτος, όπως και τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάτοχοι των επενδυτικών λογαριασμών.
Οι κατάλογοι κοινοποιήθηκαν στις ελληνικές αρχές εντός του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών (ΠΣΑΑ) για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει συστήσει ο ΟΟΣΑ, με στόχο την πάταξη της διακίνησης μαύρου χρήματος.
Μέσω της διαδικασίας αυτής διευκολύνεται αισθητά ο έλεγχος, ειδικά στοχευμένων προσώπων εμπλεκομένων σε σκάνδαλα, μίζες ή φοροδιαφυγή, καθώς οι φορολογικές και εισαγγελικές Αρχές, έλαβαν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών ή άλλων επενδύσεων, χωρίς να απαιτείται ειδικό αίτημα.
Αυτονόητο είναι πως, όσοι εντοπιστούν να έχουν επενδύσεις στο εξωτερικό, δυσανάλογες με τα εισοδήματα που δήλωσαν στην Ελλάδα, θα ελεγχθούν φορολογικά, όχι μόνο για τα εισοδήματα του 2017, αλλά και των προηγουμένων ετών καθώς και σε βάθος χρόνου τουλάχιστον πέντε ετών, διάστημα στο οποίο οι υποθέσεις τους, δεν έχουν παραγραφεί.
Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους οι οποίες ωστόσο πιέστηκαν και έκαναν συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών. Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Παναμάς, οι Βερμούδες, τα νησιά Τζέρζι, Κέιμαν, καθώς και χώρες, όπως είναι ο Λίβανος η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Αργεντινή κ.λπ.
Σημειώνεται ότι συνολικά, οι χώρες που συμμετέχουν σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών είναι 106, αλλά από αυτές οι 84 θα στείλουν στοιχεία για το έτος 2017, ενώ άλλες θα ξεκινήσουν την αποστολή το 2019, για το έτος 2018 και άλλες το 2020, που θα αφορούν στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις του 2019. Με βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ΠΣΑΑ, οι χώρες που εντάχθηκαν ήδη στο σύστημα θα κοινοποιούν τα ετήσια στοιχεία για τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις κατοίκων άλλων χωρών, τον μήνα Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Έτσι, φέτος, η ΑΑΔΕ παρέλαβε στοιχεία για χρηματοοικονομικές επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, του έτος 2017.
Αντίστροφα οι ελληνικές αρχές απέστειλαν στις 84 χώρες, τα στοιχεία για τις καταθέσεις και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις, που είχαν στην Ελλάδα, κάτοικοι των συγκεκριμένων χωρών.
Οι πληροφορίες που έλαβε η ΑΑΔΕ
Στους τεράστιους καταλόγους που έλαβε η ΑΑΔΕ, οι πληροφορίες που υπάρχουν για τους χιλιάδες Έλληνες επενδυτές του εξωτερικού αφορούν:
- Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
- Στοιχεία Λογαριασμών : Αριθμός λογαριασμού ή το λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού, επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος,
- Υπόλοιπα Λογαριασμών : Υπόλοιπο ή αξία του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
- Τόκοι Λογαριασμών : Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,
- Αποδόσεις Λογαριασμών Θεματοφυλακής: (i) το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό, σε κάθε περίπτωση που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό ή σε σχέση με το λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους και (ii) τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους για τα οποία το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων, εντολοδόχος ή άλλως ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του Δικαιούχου Λογαριασμού,
- Αποδόσεις άλλων Προϊόντων : Σε περίπτωση λογαριασμού που δεν περιγράφεται παραπάνω, το συνολικό ακαθάριστο ποσό που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον Δικαιούχο Λογαριασμού σε σχέση με τον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ως προς το οποίο το Δηλούν Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα είναι οφειλέτης ή χρεώστης, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού ποσού τυχόν πληρωμών εξόφλησης προς τον Δικαιούχο Λογαριασμού κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου