Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματιστηριακή αγορά «Για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο κάνουμε έλεγχο συναλλαγών»

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματιστηριακή αγορά

Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων».
Προσέθεσε πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών - Υπό εξέταση μέτρα προστασίας της κεφαλαιαγοράς

Διευρυμένη σύσκεψη είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με θέμα την προστασία της κεφαλαιαγοράς από κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Της σύσκεψης προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε αυτή μετέχουν ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μέτρα εποπτείας προκειμένου να αποθαρρυνθούν κερδοσκόποι επενδυτές από το να προχωρούν σε ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και ευρύτερα τρόποι αντιμετώπισης της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την μεγάλη μεταβλητότητα που έχει επικρατήσει το Χρημαστήριο τις τελευταίες δύο ημέρες με αφορμή δημοσιεύματα και πληροφορίες που όπως υποστηρίζει δεν αποτυπώνουν τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Στη βάση αυτή θέλει να υπάρξει αυξημένη επαγρύπνηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην δοθούν περιθώρια κινήσεων στους κερδοσκόπους.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε την έναρξη του ελέγχου συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο διερεύνησης για το ενδεχόμενο τυχόν χειραγώγησης μετοχών, μέσω κινήσεων short-selling.
Όπως είπε ο κ. Γκότσης, κατά τη γνώμη του, στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, «υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο μαξίμου η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πιέσεις που δέχτηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη ούτε των τραπεζών ούτε της ελληνικής οικονομίας και κάνει ανοιχτά λόγο για κερδοσκοπικό παιχνίδι και υπερβολική αντίδραση σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Η θωράκιση του Χ.Α. στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών
04/10/2018
 | 
16:29
Η θωράκιση του Χ.Α. στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών
  
Στόχος η θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς από φαινόμενα χειραγώγησης μετοχών
Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Γκότσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο, ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε, αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων». Πρόσθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

Σύσκεψη για τη θωράκιση του Χρηματιστηρίου στο υπουργείο Οικονομικών

Πέρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετέχουν ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος,ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης

Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων». Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Κυβερνητική πρωτοβουλία για τα «κόκκινα δάνεια»

ypoik.jpg

Υπουργείο Οικονομικών«Εφ.Συν.» / Μάριος Βαλασόπουλος
Τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού εργαλείου για καλύτερη διαχείριση και μείωση των «κόκκινων δανείων» εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο για σχέδιο δημιουργίας «bad bank», αλλά και στον απόηχο των πιέσεων που δέχθηκε το Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση διερευνά, μετά και από πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού μηχανισμού, ενός Asset Protection Scheme (APS), το οποίο θα αποτελεί ένα από τα κομμάτια της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Ουσιαστικά, θα δημιουργηθούν τα λεγόμενα «οχήματα ειδικού σκοπού» όπου θα τοποθετούνται τα κόκκινα δάνεια, τα οποία θα αφαιρούνται από τον ισολογισμό των τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει, εν μέρει, σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα εξετάζει σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν πιο γρήγορα τα «κακά δάνεια».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου τα SPV (Οχήματα Ειδικού Σκοπού) θα εκδίδουν ομόλογα διαπραγματεύσιμα και θα πωλούνται στους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνη Λιάκου, του προέδρου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση.
Βασικό αντικείμενο ήταν η περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Χθες, στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων προς τις τραπεζικές μετοχές, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάκαμψη και τραπεζικό «ράλι»

Μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης το Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο σήμερα καλύπτοντας εν μέρει κάποιες από τις απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν «ράλι» με τον τραπεζικό δείκτη να κάνει άλμα 8,31%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +1,43%, στις 676,36 μονάδες. με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 91 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,45%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς +9;23%, της Εθνικής +8,97%, της Eurobank +8,57% και της Alpha Bank +7,63%.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Εθνική, με 27.936.208 και 13.761.295 μετοχές αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 23,177 εκατ, και η Eurobank με 16,187 εκατ.
Η απόδοση, πάντως, του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε στο 4,51% σημειώνοντας άνοδο 2,5%, ενώ η απόδοση του πενταετούς σκαρφάλωσε στο 3,59%.
Έλεγχοι για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου
Κόκκινα δάνεια: Σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών για νέα νέα στρατηγική μείωσης

Newsroom

Δημοσίευση
5.10.2018 | 07:06

Ανανέωση
5.10.2018 | 07:13

Facebook7TwitterEmailMore
Η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, πρόσθεταν οι ίδιοι, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς

Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων». Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου