Κατασχέσεις λογαριασμών, ρυθμίσεις και δεσμεύσεις με αφορμή τις πληρωμές
Με αφορµή την αναµενόµενη καταβολή της βασικής επιδότησης των αγροτών, ήρθε στο µυαλό µου µία συνέντευξη της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου πριν καιρό, η οποία σε ερώτηση που της έγινε σχετικά µε τις κατασχέσεις λογαριασµών, απάντησε ότι δεν γίνονται για µικροποσά. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού έχουµε δει δέσµευση λογαριασµών για ποσά ακόµη και 300 ευρώ. Τι άλλο είχε πει; Ότι πλέον οι ρυθµίσεις γίνονται ηλεκτρονικά, ότι καλό είναι να κάνει ρυθµίσεις ο κόσµος, για να µην ταλαιπωρείται µε κατασχέσεις λογαριασµών.
Γιώργος Παπαδημητρίου
Ας δούµε πιο αναλυτικά:
Ρυθµίσεις: Αυτές δεν ξεκίνησαν τώρα, γίνονται χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τηρούνται είναι άλλο πράγµα. Το γιατί δεν µπορούν να τηρηθούν οι ρυθµίσεις, αν ψάξουν λίγο καλύτερα θα το βρουν, είναι πολύ εύκολο ως διαπίστωση.
Κατασχέσεις: Να ξεκαθαρίσουµε πρώτα για τι πράγµα µιλάµε: κατάσχεση λογαριασµού ή αφαίρεση χρηµάτων; Για την ακρίβεια πρόκειται για δέσµευση λογαριασµού. Η εντολή δίνεται από την Εφορία, από τον ΕΦΚΑ, από το ∆ήµο, από οποιαδήποτε Υπηρεσία έχει λαµβάνειν οφειλές και δεν πάει κάποιος να τις καταβάλλει. Μπορεί η κατάσταση µε τα ονόµατα των φορολογουµένων και τους υπό δέσµευση λογαριασµούς να αποστέλλεται από την ΑΑ∆Ε, όµως το κουµπί της εντολής το πατάνε οι κατά τόπους ∆.Ο.Υ., αφού προηγουµένως ελέγξουν σε τοπικό επίπεδο αν έχει τακτοποιηθεί το υπόλοιπο της οφειλής, αν έχει ρυθµιστεί κλπ.
Eντολη δεσµευσής στις τραπεζες
∆ίνεται η εντολή δέσµευσης, η οποία πάει σε όλες τις τράπεζες, µέσω του συστήµατος ∆ΙΑΣ. Έτσι, έστω π.χ. ότι οφείλω 1.000 ευρώ, δίνεται η εντολή από τη ∆.Ο.Υ. και µπλοκάρεται ο λογαριασµός µου. Έστω ότι την εποµένη ηµέρα κατατίθενται στο λογαριασµό µου 500 ευρώ. Τα χρήµατα αυτά -δεσµευµένα καθώς είναι- δεν µπορώ να τα µετακινήσω, δεν µπορώ να τα κάνω τίποτε. Θα περίµενε κανείς την αυτόµατη µεταφορά τους στη ∆.Ο.Υ. για µείωση της οφειλής µου στο δηµόσιο ταµείο. Η αλήθεια είναι ότι παραµένουν δεσµευµένα στον τραπεζικό µου λογαριασµό, µέχρι να πάω εγώ από την τράπεζα και να ζητήσω να σταλούν στη ∆.Ο.Υ. για µείωση του ποσού για το οποίο αυτή (η ∆.Ο.Υ.) έδωσε εντολής κατάσχεσης των χρηµάτων του λογαριασµού µου.
Αφού κάνω όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται και εξοφλήσω την οφειλή µου που αντιστοιχεί στο ποσό που ζήτησε η ∆.Ο.Υ., πρέπει να αποδεσµεύσω το λογαριασµό µου. Η λογική λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει αυτόµατα. Γίνεται µεν, αλλά όχι στο σωστό χρόνο. Εξηγώ: η δέσµευση γίνεται στο «φτερό», δόθηκε η εντολή σήµερα; Αύριο το πρωί τα πάντα είναι µπλοκαρισµένα.
Η αποδέσµευση; Για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει:
- Να ενηµερωθεί η ∆.Ο.Υ. ότι το ποσό που ζήτησε έχει µεταφερθεί στο δηµόσιο ταµείο και έχει εξοφληθεί η οφειλή µου.
Αυτό προϋποθέτει την αποστολή των χρηµάτων από την τράπεζα, αλλά…
- Η τράπεζα για να στείλει τα χρήµατα στη ∆.Ο.Υ. θα πρέπει να πάω εγώ και να της το πω, όµως…
- Αφού ολοκληρωθεί η µεταφορά των χρηµάτων, η ∆.Ο.Υ. θα στείλει υπηρεσιακά την επόµενη ηµέρα το πρωί της διαπίστωσης εξόφλησης της οφειλής µου, τη σχετική βεβαίωση της αποδέσµευσης του λογαριασµού µου σε όλες τις τράπεζες.
- ∆εν τελειώνουµε όµως εδώ: οι τράπεζες θα το στείλουν εν ευθέτω χρόνο στα κεντρικά τους, ανάλογα µε το πόσες δουλειές έχουν να διεκπεραιώσουν.
Άπόδεσµευση λογαριασµου απο την τραπεζα
Φυσικά στην άµεση προτεραιότητα τους δεν συµπεριλαµβάνεται η αποδέσµευση του δικού µου λογαριασµού.
Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι πρέπει µε κάθε τρόπο να αποφεύγουµε τη δέσµευση των λογαριασµών µας, γιατί η αποδέσµευση τους είναι µαρτύριο και τραβάει σε µάκρος. Θα πει κάποιος: «τι ρύθµιση να κάνω ρε φίλε, δεν υπάρχει σάλιο». Λέω τούτο: κάνεις ρύθµιση, πληρώνεις την πρώτη δόση, ενεργοποιείται η ρύθµιση και µετά για λίγο καιρό ησυχάζεις από την κίνδυνο της κατάσχεσης. Και µετά πάλι από την αρχή. ∆εν είναι λύση αυτή, αλλά κάτι προσωρινό, µέχρι να βρεις χρήµατα να εξοφλήσεις ή να τηρείς την όποια ρύθµιση κάνεις. Καλό είναι να δουν όλοι άµεσα αν και πόσα οφείλουν και να φροντίσουν τουλάχιστον να κρατήσουν µακριά το χέρι του ∆ικαστικού τµήµατος της ∆.Ο.Υ, µέχρι να µπουν οι επιδοτήσεις, ώστε να µπορέσουν να εισπράξουν και να πληρώσουν και καµιά υποχρέωση.
Υπενθύµιση για το ν. 4492/17: Εξόφληση µέσα σε 60 ηµερες
Οι παραγωγοί που πουλάνε τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 60 ηµερών από την έκδοση του τιµολογίου. Το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρµα ανάρτησης των παραστατικών πώλησης και των αποδεικτικών εξόφλησης, δεν αναιρεί την υποχρέωση εξόφλησης εντός 60 ηµερών. Φροντίστε να τηρείτε τα προβλεπόµενα γιατί µετά το Πάσχα θα έχουνε εκπλήξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου