Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Στα όρια του παραλόγου η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Στα όρια του παραλόγου η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Των Κωσταντίνου Πουλά, Δημήτρη Κουρέτα*
Στα όρια του παραλόγου κινείται μια πρόσφατη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), η οποία θεωρεί νόμιμα τα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης και θέτει στην παρανομία τα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται η αγορά των εναλλακτικών προϊόντων πρόσληψης νικοτίνης,(ηλεκτρονικά τσιγάρα, θερμαινόμενα/μη καιόμενα τσιγάρα) σε αντικατάσταση του κλασικού τσιγάρου. Η γνώση μας πάνω στα προϊόντα αυτά είναι περιορισμένη αλλά σίγουρα έχουν βοηθήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας παγκόσμια (και αρκετές χιλιάδες στην Ελλάδα) να απαλλαγούν από την κακή συνήθεια του καπνίσματος.
Η επιτυχία αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην δυνατότητα που προσφέρεται στον ατμιστή να περνάει σταδιακά σε υγρά ολοένα και μικρότερης συγκέντρωσης νικοτίνης, έως και μηδενικά.
Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί πρώην καπνιστές που έχουν περάσει σε υγρά αναπλήρωσης μηδενικής συγκέντρωσης νικοτίνης, οι οποίοι με αυτον τον τρόπο έχουν περιορίσει τη βλάβη που υφίστανται και παράλληλα θεωρούνται απεξαρτημένοι.
Με την έλευση αυτής της εγκυκλίου οι απεξαρτημένοι αυτοί συνάνθρωποί μας δεν θα μπορούν να βρουν το άνευ νικοτίνης υγρό, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να αγοράζουν ένα προϊόν που θα περιέχει νικοτίνη.
Είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεγελαστεί το σύστημα, για παράδειγμα να παραχθούν προϊόντα με ελάχιστη συγκέντρωση νικοτίνης πχ 0,00001% και έτσι να συνεχίσουμε ανέμελα τη ζωή μας, νιώθοντας όλοι ότι έκαναν τη δουλειά τους.
Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσουμε είναι το κίνητρο μιας τέτοιας ενέργειας. Και εδώ ακριβώς έρχεται η τεράστια απορία: Ποιό είναι το κίνητρο;
Σε όλα τα θέματα υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων. Έτσι και σε αυτό από τη μια συγκρούεται η ανάγκη του κράτους να μαζέψει φόρους και από την άλλη η προάσπιση της υγείας του πολίτη. Κάθε σύγχρονη κοινωνία βάζει πάνω από όλα την προάσπιση της υγείας του πολίτη και περνά σε δεύτερο μέρος το οικονομικό όφελος.
Αυτή όμως η εγκύκλιος, δυστυχώς, αδιαφορεί για την υγεία και μεριμνά για το κέρδος. Η ΑΑΔΕ αντιλαμβανόμενη ότι αν ο καταναλωτής περνάει σε μηδενικής νικοτίνης υγρά έχει απώλεια εσόδων από φόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ ετησίως, αποφασίζει να απαγορεύσει αυτά τα υγρά ώστε ο ατμιστής να περάσει σε νικοτινούχα υγρά που αποφέρουν φόρους. Και το Υπουργείο Υγείας? Δυστυχώς σιωπά και αδιαφορεί.
Το παράδειγμα που δίνει με αυτές τις αποφάσεις της η Πολιτεία είναι απαράδεκτο και πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Ας μην τιμωρείται η διακοπή λήψης νικοτίνης αλλά ας τιμωρηθούν οι εγκέφαλοι που σκέφτονται και λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις.

*Ο Κωσταντίνος Πουλάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών
**Ο Δημήτριος Κουρέτας είναι Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου