Στην ιδιοκτησία του ∆ηµοσίου περνούν 100.000 ακίνητα αλλά και 500.000 στρέµµατα, τα οποία, είτε λόγω φόρων είτε διαφορών κληρονοµιάς, δε δηλώθηκαν στο Κτηµατολόγιο στην πρώτη, πιλοτική, φάση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ακινήτων και εκτάσεων «αγνώστου ιδιοκτήτη» υπερβαίνει τις 200.000 με το 1/3 από αυτά να αποτελεί ιδιωτική περιουσία που δεν δηλώθηκε πριν από χρόνια με την έναρξη του κτηματολογίου σε κάθε δήμο και περιοχή της χώρας και σύντομα σε ορισμένες από αυτές λήγει η καταληκτική ημερομηνία.
Μετά από 14 χρόνια έναρξης του κτηματολογίου τους ερχόμενους μήνες ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και τις εκτάσεις τους σε 20 περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε 91 στην υπόλοιπη χώρα.
Συγκεκριμένα οριστικοποίηση των όλων διαδικασιών κτηματογράφησης θα γίνει σύντομα σε περιοχές της Αττικής όπως στου Ρέντη, τη Ν.Πέραμο, το Ν.Ψυχικό, την Ελευσίνα, το Γέρακα, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κλπ όπως επίσης και σε επαρχιακές πόλεις (Πάτρα, Αργοστόλι, Καλαμάτα κλπ).Στόχος το πρόγραμμα της κτηματογράφησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθεί στα τέλη το 2020.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων διευθύνσεων του υπουργείου Οικονομικών, οι λόγοι που δε δηλώθηκαν τα ακίνητα είναι διότι:
- ανήκουν σε κληρονόμους, οι οποίοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά
- ανήκουν σε περισσότερους του ενός κληρονόμους, που αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και τα εγκαταλείπουν
- δε γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ότι πρέπει να δηλωθούν
- οι ιδιοκτήτες έχουν αποβιώσει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου