Φορολογικά θέματα των αγροτών που χρήζουν τροποποιήσεων
Παρακολουθώντας καθηµερινά τα θέµατα που άπτονται των αγροτών, θα σταθώ σε µερικά από αυτά, τα οποία θεωρώ ότι χρήζουν άµεσων τροποποιήσεων, προκειµένου να επέλθει η βελτίωσή τους.
Γιώργος Παπαδημητρίου
Απόφαση Αριθµ. 2062/132509 (ΦΕΚ 3938/07.12.16)
Άρθρο 5: Τακτικές ετήσιες δηλώσεις-κριτήρια αξιολόγησης των ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ, ΑνΣ, ΕΑνΣ, ΑΕΣ. Στην εν λόγω απόφαση διαβάζουµε στην παράγραφο 1:
« ...Η επικαιροποίηση του Μητρώου πραγµατοποιείται έως τις 30 Ιουνίου εκάστου έτους µε τις τακτικές ετήσιες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται από τους υπόχρεους εντός της προθεσµίας αυτής».
Πρέπει να αλλάξει άµεσα η ηµεροµηνία επικαιροποίησης του Μητρώου. ∆εν είναι δυνατόν να γίνονται οι γενικές συνελεύσεις έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, ενώ την ίδια στιγµή οι γενικές συνελεύσεις των λοιπών Νοµικών Προσώπων µπορούν να ολοκληρώνονται µέχρι τις 10 Σεπτεµβρίου.
ΑΝΑΓΚΗ για ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: Η επικαιροποίηση να πραγµατοποιείται µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου, ηµεροµηνία η οποία είναι καταληκτική για όλα τα Νοµικά Πρόσωπα στο ΓΕΜΗ, δηµοσιεύσεις καταστάσεων κλπ.
Άρθρο 6 ∆ιαγραφή από το Μητρώο
- Οι ΑΣ, ΚΑΣ, ΚΕΑΣ, ΑνΣ, ΕΑνΣ διαγράφονται:
α) αν δεν υποβάλλουν στο Μητρώο, οικονοµικές καταστάσεις τριών (3) διαχειριστικών χρήσεων,
β) αν ο κύκλος εργασιών της περ. ε της παρ.1 άρθρο 5 δεν υπερβαίνει κατά µέσο όρο τριετίας τα 30.000 ευρώ.
Είναι απαραίτητο να γίνει τροποποίηση του ποσού ελέγχου όσον αφορά το χρόνο που θα προσµετράται, προκειµένου να θεωρείται ένας συνεταιρισµός βιώσιµος και ότι πληροί τα κριτήρια.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
α. Ο τζίρος θα πρέπει να υπολογίζεται για τον Μ.Ο. της τριετίας, αρχής γενοµένης από την πρώτη παραγωγική χρονιά και όχι από το έτος σύστασης. Αναγκάζεται έτσι ένας συνεταιρισµός να έχει κατά νου την πλαστή εµφάνιση τζίρου για να µην απωλέσει το δικαίωµα ύπαρξής του.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι, ο χρόνος έναρξης της µέτρησης του τζίρου είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ξεκινά η παραγωγική δραστηριότητα του Α.Σ. Π.χ. δηµιουργείται ένας Α.Σ. και συµπεριλαµβάνει νέους αγρότες µε µικρό ή καθόλου τζίρο. Έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε ανέγερση κτιρίου µε σκοπό την µεταποίηση ή τυποποίηση των προϊόντων. Εάν η ολοκλήρωση γίνει µετά από 3 έτη, αυτός ο Α.Σ. κινδυνεύει να βρίσκεται εκτός Μητρώου επειδή δεν θα πληροί το κριτήριο του τζίρου.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις (περίπτωση γ’ του άρθρου 23 και το άρθρο 22 του Κ.Φ.Ε.), οι ασφαλιστικές εισφορές (αρχικά) εκπίπτουν µόνο αν έχουν καταβληθεί. Περαιτέρω, εφόσον καταβληθούν εµπρόθεσµα, θεωρούνται δαπάνη στο έτος που αφορούν, ενώ εάν καταβληθούν εκπρόθεσµα εκπίπτουν στο έτος που θα καταβληθούν. Οι µη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν.
ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ: Οι εισφορές να θεωρούνται δαπάνη στο έτος που αφορούν, όταν η εξόφληση τους γίνεται µέχρι και την ηµεροµηνία έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους αυτού. (Π.χ., η εκκαθάριση του 2017 έγινε τον Μάιο του 2018. ∆όθηκε η δυνατότητα στους ασφαλισµένους να τακτοποιήσουν τις επιπλέον εισφορές σε πέντε (5) µηνιαίες δόσεις: Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέµβριο). Εφόσον θα εξοφλούσαν στα διαστήµατα αυτά, τότε η εξόφληση θεωρείτο εµπρόθεσµη,
Όµως η υποβολή τω φορολογικών δηλώσεων έληξε στις 26.07.18, άρα οι δόσεις των Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεµβρίου, ακόµη και εµπρόθεσµα να έχουν καταβληθεί, δεν έχουν συµπεριληφθεί στις αρχικές φορολογικές δηλώσεις του έτους 2017.
Ο νόµος ορίζει πως η εµπρόθεσµη εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών µας υποχρεώνει να καταχωρίσουµε τις εισφορές αυτές ως δαπάνη του 2017. Άρα θα πρέπει να κάνουµε τροποποιητικές δηλώσεις και να καταχωρήσουµε τις ασφαλιστικές εισφορές στο έτος 2017. ∆ηλαδή, κόστος σε χρόνο και κυρίως σε χρήµα (δε φαντάζοµαι να νοµίζει κανείς πελάτης µου ότι θα κάνω τροποποιητικές δηλώσεις τσάµπα), ποιος λοιπόν θα επιβαρυνθεί το κόστος αυτό;
Κι όλα αυτά χωρίς όµως να ευθύνονται οι αγρότες, αλλά ούτε κι εµείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί. Αν επιλέξουν να µην υποβάλλουν τροποποιητικές, θα έχουµε το παράδοξο να πληρώνουν εισφορές και να µην υπολογίζονται στα έξοδα αφού, δεν µπορούν να τις αναγνωρίσουν ως δαπάνη στο έτος που πληρώνονται (επειδή είναι εµπρόθεσµα πληρωµένες). Βλέπουµε ότι η προσπάθεια διευκόλυνσης από το υπουργείο τελικά γυρίζει µπούµερανγκ για τους ασφαλισµένους και είναι κρίµα).
Υπενθύµιση για το νόµο 4492/17: Εξόφληση σε 60 ηµέρες
Οι παραγωγοί που πουλάνε νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 60 ηµερών από την έκδοση του τιµολογίου. Το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρµα ανάρτησης των παραστατικών πώλησης και των αποδεικτικών εξόφλησης, δεν αναιρεί την υποχρέωση εξόφλησης εντός 60 ηµερών. Φροντίστε να τηρείτε τα προβλεπόµενα γιατί µετά το Πάσχα θα έχουνε εκπλήξεις.
AGRONEWS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου