Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ο γρίφος των τραπεζών. Σε εγρήγορση οι Αρχές για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος



Σε διαρκή επαγρύπνηση έχει καλέσει τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, εν μέσω φημών και πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Κυβερνητικοί παράγοντες και εποπτικές αρχές βρίσκονται διαρκώς σε συσκέψεις από την Τετάρτη και μετά, προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις αλλά και «πράξεις υπονόμευσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας» όπως έλεγε χαρακτηριστικά στην Huffpost Greeceκυβερνητικός παράγοντας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν παρουσιάσει αναλυτικά τα σχέδια τους για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν, κερδοσκοπικά συμφέροντα είναι αυτά που επιχειρούν να προκαλέσουν αναταραχή στην ελληνική οικονομία. Οι ίδιοι παράγοντες καθησυχάζουν αναφορικά με την συμπεριφορά των καταθετών και παραπέμπουν στις ανακοινώσεις που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από το μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα περαιτέρω μέτρα θωράκισης τραπεζικού συστήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ξεκίνησε έλεγχο των συναλλαγών στο χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης, αλλά και η Κομισιόν η οποία εξέφρασε την βεβαιότητα της ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;
Έμπειρα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών για την μείωση των κόκκινων δανείων παραμένει πολύ μεγάλο και ο στόχος πολύ δύσκολος για να επιτευχθεί. Στα ήδη γνωστά δύσκολα σημεία για τις τράπεζες ήρθε να προστεθεί ο νέος κύκλος πολιτικής αβεβαιότητας και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας εν όψει εκλογών, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένα πολύ δύσκολη κατάσταση στην Ιταλία και τις αμφίρροπες εξελίξεις σε σχέση με το Brexit.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν σημαντικά εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές. Τα σχέδια με τους νέους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν οι τράπεζες για την περίοδο 2019-2021 προκάλεσαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές, με αποτέλεσμα μία σειρά ξένων funds να δώσουν μαζικές εντολές για πωλήσεις. Βέβαια αναλυτές δε συμφωνούν με τους φόβους των ξένων επενδυτών καθώς εκτιμούν ότι η δυσμενής κατάσταση σε επίπεδο κερδών σύντομα θα παρέλθει για τις τράπεζες.
Τα σενάρια
Τραπεζικοί παράγοντες και αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, καθώς βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο οι απαιτήσεις για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Σε αυτή τη βάση τα σενάρια είναι αρκετά με το αρχικό και ταυτόχρονα βασικό σενάριο να παραμένει η εφαρμογή των σχεδίων και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί για την μείωση των κόκκινων δανείων στα γνωστά χρονοδιαγράμματα.
Σε αυτό το σενάριο και με την προϋπόθεση ότι οι αρχές θα διαπιστώσουν αδυναμία επίτευξης όλων των στόχων θα μπορούσαν να προστεθούν νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η αποτυχία του προγράμματος. Σε αυτές τις παρεμβάσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διάφορα σχέδια, όπως αυτό της δημιουργίας Bad Bank, αλλά και της ενεργοποίησης άλλων εργαλείων.
Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο, το οποίο όμως θα ενεργοποιηθεί ως τελευταία λύση, να συμφωνηθεί μια χρονική παράταση αναφορικά με την επίτευξη των στόχων, γεγονός βέβαια που θα προκαλούσε ανησυχία αναφορικά με τις δυνατότητες των τραπεζών και της πορείας της ελληνικής οικονομίας.


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Γιατί προέκυψε το sell off τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο



Εικόνα ξεπουλήματος αποτυπώνεται στο Ελληνικό χρηματιστήριο για τις μετοχές των τραπεζικών ιδρυμάτων εν μέσω φημών και προβληματισμών για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν επίθεση μετά τις 11.20 με μαζικές εντολές πώλησης αρχικά στην Πειραιώς η οποία επηρέασε την κίνηση των μετοχών και των άλλων τριών συστημικών τραπεζών.
Τί υπάρχει πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού δείκτη
Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι οι ισχυρές πιέσεις τον τραπεζικό κλάδο είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας που υπάρχει για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το πως θα αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενες εξωγενείς πιέσεις, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και σε πρόσφατες εκθέσεις ξένων οίκων. Εκεί γίνεται συχνή αναφορά και για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και για την θωράκιση των συστημικών τραπεζών.
Διάφορες φήμες που ακολουθούν πάντα απότομες κινήσεις στο χρηματιστήριο έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα κίνδυνο από την Ιταλία έστω κι αν οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ψήγματα αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματα. Αρνητική επίδραση έχει και η διατήρηση της απόδοσης του Ελληνικού 10 έτους ομολόγου πάνω από το 4% γεγονός βέβαια που οφείλεται και στην ρευστή κατάσταση στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ένωσης με αφορμή την Ιταλία αλλά και στα πολλά ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο αρκετοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εικόνα ξεπουλήματος σήμερα στις τραπεζικές μετοχές δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές προοπτικές του κλάδου γεγονός που αποτυπώνεται και σε σημερινή έκθεση της Goldman Sachs.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου