Σελίδες

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και δανείων του ΔΝΤ

Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και δανείων του ΔΝΤ

Ομόλογα 7,8 δισ. ευρώ του 2019 βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου. Το όπλο του «μαξιλαριού ρευστότητας» και η εξοικονόμηση τόκων 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι πονοκέφαλοι για την έξοδο στις αγορές.
Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και δανείων του ΔΝΤ

Οχυρωμένο πίσω από ένα μαξιλάρι διαθεσίμων το οποίο αγγίζει πλέον τα 33 δισ. ευρώ, με τη συνδρομή των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο έχει την «πολυτέλεια» της αναμονής, για τα επόμενα βήματα εξόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Σχετικές αναφορές έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στη διάρκεια της «αναμονής» γίνονται παράλληλα σχέδια για την αξιοποίηση μέρους του cash buffer, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαχείρισης του δημόσιου χρέους με παράλληλο στόχο τη μείωση της δύναμης «παρέμβασης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική οικονομική σκηνή. Αν το χρέος προς το ΔΝΤ μειωθεί δραστικά, εκτιμάται από ορισμένες πηγές πως ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στην ελληνική πραγματικότητα θα είναι ηπιότερος.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες πως εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έχουν τρέξει σχετικά σενάρια και εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση τόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2019.
Το επόμενο έτος, λήγουν ακριβά δάνεια συνολικού ύψους 7,843 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποπληρωθούν νωρίτερα, ακόμα και στο σύνολό τους.
Συγκεκριμένα, εντός του 2019 λήγουν δάνεια ΔΝΤ 2,052 δισ. ευρώ, SMPs 4,791 δισ. ευρώ και ANFAs 1 δισ. ευρώ. Κοστίζουν σε ετήσια βάση περίπου 5% ή 50 εκατ. ευρώ ανά δισεκατομμύριο.
Στην απόφαση του Eurogroup στις 22 Ιουνίου, αναφέρεται πως μέρος του «μαξιλαριού» διαθεσίμων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την προεξόφληση ακριβών δανείων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ο ESM αναμένεται να λάβει αποφάσεις σχετικά με την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που αποφασίστηκαν πριν την έξοδο από το Μνημόνιο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, προς το παρόν, καθιστούν απαγορευτική όποια σκέψη για νέα έξοδο της χώρας στις αγορές καθώς, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, κινούνται έντονα ανοδικά, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν ακόμα και το 4,5% στους δεκαετείς τίτλους και το 3,5% στους πενταετείς.
Παράγοντες της ελληνικής αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως δεδομένων των συνθηκών στις διεθνείς αγορές (ρεκόρ αποδόσεων για τα αμερικανικά ομόλογα, έκρηξη αποδόσεων στους ιταλικούς τίτλους), η συμπεριφορά των ελληνικών τίτλων είναι «εξαιρετικά καλή».
Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι τα σχέδια για τις μεταμνημονιακές εκδόσεις ομολόγων έχουν ανατραπεί πλήρως και το αφήγημα της καθαρής εξόδου σε ό,τι αφορά τις αγορές έχει λαβωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου