Σελίδες

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ και χρέη στράγγιξαν την προκαταβολή

ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ και χρέη στράγγιξαν την προκαταβολή

Σε οφειλές για το ΟΣΔΕ, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσει, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες αλλά και τις εμπορικές τράπεζες πήγε σύμφωνα με όσα λένε στο Agronews οι αγρότες, αλλά και με βάση πληροφοριών από τις τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.
farmer_elies

Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, φέτος τα λεφτά που τελικά «μένουν» στις τσέπες των αγροτών είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές (σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έμεινε ούτε ευρώ) αφού ο χρόνος από την προηγούμενη σημαντική πληρωμή ενισχύσεων ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις – λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής – να έχουν αυξηθεί.  

Το γεγονός μάλιστα ότι τελικά δεν θεσμοθετήθηκε ούτε και αυτή την φορά η αύξηση του ακατάσχετου στα  15.000 ευρώ (όπως υποσχόταν το προηγούμενο διάστημα η Βάθη) αναμένεται να δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στις τάξεις των παραγωγών αφού η ενιαία ενίσχυση που περίμεναν τελικά εξανεμίστηκε.

Προβλήματα – όπως είχε ήδη γράψει το Agronews – προέκυψαν και σε όσους  αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τους δασικούς χάρτες όσο και με τα βοσκοτόπια.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου το Agronews έγραφε:
Πονούν οι κατασχέσεις άφαντη η προκαταβολή διάτρητο το ΟΣΔΕ

Μια που μπήκαν και μια που «έφυγαν», τα λεφτά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τους λογαριασμούς χιλιάδων παραγωγών οι οποίοι έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των 15.000 ευρώ έπεσε για ακόμα μια φορά στο κενό, οι αγρότες ήρθαν – όπως μας αναφέρουν – αντιμέτωποι με αυτό που φοβόντουσαν. Το «άδειασμα» των λογαριασμών τους.

Η ελπίδα τώρα μετατίθεται για το Δεκέμβρη στην εξόφληση του τσεκ. Ωστόσο, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στην  Agrenda ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι να τακτοποιήσει το θέμα δεν ξεκαθάρισε πόσο χρόνο θέλει; Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν θα μπορέσει ο Σταύρος Αραχωβίτης να κάνει όσα δεν έκανε ο Αποστόλου σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα που απομένει μέχρι την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων.    

Πως γίνεται η παρακράτηση των οφειλών

Η διαδικασία έχει ως εξής: ∆ίνεται εντολή δέσµευσης λογαριασµού από την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, το ∆ήµο και κάθε υπηρεσία στην οποία ένας αγρότης έχει οφειλή που δεν έχει καταβάλλει προς όλες τις τράπεζες. Μετά την κατάθεση των χρηµάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα «δεσµευµένα» χρήµατα δεν µπορούν να µετακινηθούν. Ο παραγωγός καλείται να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει να σταλούν στη ∆ΟΥ για µείωση του ποσού για το οποίο δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Μετά την εξόφληση της εν λόγω οφειλής, ο ίδιος ο αγρότης πρέπει να αποδεσµεύσει το λογαριασµό του.

Το πρόβλημα των δασικών χαρτών

Όμως το πρόβλημα των κατασχέσεων δεν είναι το μοναδικό στις φετινές πληρωμές του τσεκ. Όπως αποδείχθηκε ένας σημαντικό αριθμός δικαιούχων έμεινε εκτός ενιαίας ενίσχυσης – μέχρι νεοτέρας  - λόγω των δασικών χαρτών. Ειδικότερα οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι αγροτεμάχια εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, δεν πήραν… ευρώ για τις αντίστοιχες εκτάσεις.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουσιαστικά θα θεωρηθούν εκτός συστήματος καθώς ανήκουν σύμφωνα με τους Δασικούς Χάρτες σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. 

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη το Agronews έγραφε:

Στα χέρια της Πειραιώς  οι δισκέτες των δικαιούχων  για τις πληρωμές του τσεκ

 Πιστώνονται  αυτή την ώρα στους λογαριασμούς των παραγωγών οι προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (70% της βασικής), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει παραλάβει τελικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις δισκέτες με τους δικαιούχους και τα αντίστοιχα ποσά και μέχρι το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η σχετική διαδικασία.

Ταυτόχρονα με τις πιστώσεις αρχίζουν βέβαια και τα προβλήματα, καθώς πολλοί λίγοι θα είναι οι παραγωγού που θα προλάβουν να δουν το χρώμα του χρήματος. Ταυτόχρονα με τις δισκέτες των πιστώσεων, υπ’ όψιν της τράπεζας έχουν τεθεί και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές καταστάσεις με τις χρεώσεις των παραγωγών, οι οποίες προέρχονται από τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και φυσικά, από τις εμπορικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά να πέφτει… πολύ κλάμα, καθώς ο χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία μεγάλη πίστωση των λογαριασμών των αγροτών είναι μακρύς και έχουν συγκεντρωθεί πολλές υποχρεώσεις, για τις οποίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκαταβολή δεν θα είναι αρκετή για να τις καλύψει. Ήδη στα γραφεία της Agrenda και του Agronews, οι αγρότες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, δηλώνοντας ανήσυχοι για  το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να δουν την πίστωση.

Καλύτερη εικόνα επ’ αυτού θα υπάρξει όταν ο καθένας μπορέσει να δει στο ATM το υπόλοιπο του λογαριασμού του, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελικά αύξηση στο ακατάσχετο στο ύψος των 15.000 ευρώ, όπως είχαν υποσχεθεί οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτό που βάζει σε μεγάλο προβληματισμό τους αγρότες δικαιούχους των ενισχύσεων.

Σημειώνεται τέλος ότι προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και με τα επίπεδα των προκαταβολών, ειδικά σε παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν «τεχνικές δυσκολίες» είτε με τους δασικούς χάρτες, όπου έχουν αναρτηθεί, είτε με τα βοσκοτόπια, λόγω των γνωστών τεχνικών λύσεων. 


Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Λίγο πριν το μεγάλο ΟΧΙ εδέησαν να πουν το ΝΑΙ για τις πληρωμές

Το στράγγιξε... το ηµερολόγιο η φατρία του ΟΣ∆Ε και αν δεν συµβεί κάτι χειρότερο, ώρα µε την ώρα, οι δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες  βλέπουν στους 536.000 λογαριασµούς τους, µε τη µορφή προκαταβολής, το 70% της βασικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου