Σελίδες

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Επανέκαμψε η εποχή των ακριβών καυσίμων, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας

Επανέκαμψε η εποχή των ακριβών καυσίμων, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας

Μειώνεται η προσφορά από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς επανέρχεται από τον Νοέμβριο το εμπάργκο κατά του Ιράν, ενώ η Βενεζουέλα βυθίζεται σε οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της παραγωγής της.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εχει επιστρέψει η εποχή της ακριβής ενέργειας, και αυτό συνιστά απειλή για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή είναι η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που, μολονότι προβλέπει πτώση της ζήτησης, θεωρεί πως οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ επικαλείται τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. Οπως τονίζει, αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, χωρίς όμως να αναμένεται υποχώρηση των τιμών. Ο λόγος είναι ότι μειώνεται η προσφορά από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς επανέρχεται από τον Νοέμβριο το εμπάργκο κατά του Ιράν, ενώ η Βενεζουέλα βυθίζεται σε οικονομική και πολιτική κρίση, που έχει οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της παραγωγής της. Παράλληλα, το πλεόνασμα παραγωγικής δυνατότητας άλλων χωρών περιορίζεται μόλις στο 2% της παγκόσμιας ζήτησης και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς υπηρεσίας, θα μειωθεί περαιτέρω. Και ενώ αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, έχουν παράλληλα υποτιμηθεί τα νομίσματα πολλών αναπτυσσόμενων χωρών έναντι του δολαρίου και, επομένως, υπάρχει κίνδυνος μεγάλου οικονομικού πλήγματος.
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση, η ΙΕΑ εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί το 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος και τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019, εκτιμήσεις κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα κατώτερες από τις προηγούμενες. Στην αρχή της εβδομάδας, μάλιστα, ο επικεφαλής της ΙΕΑ Φατίχ Μπριστόλ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι τιμές του πετρελαίου «εισέρχονται στην κόκκινη ζώνη», που σημαίνει ότι διαφαίνεται κίνδυνος μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης. Ο ίδιος κάλεσε, άλλωστε, όσες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν πλεονασματική παραγωγική δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους. Από τα στοιχεία της ΙΕΑ προκύπτει, πάντως, ότι η Σαουδική Αραβία και ορισμένες άλλες σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους για να καλύψουν το κενό που αφήνει το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας. Εξάλλου, και η εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία έχει από τον Μάιο αυξήσει την παραγωγή της κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Επί του παρόντος, υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Λόγο ανησυχίας αποτελεί, όμως, και το γεγονός ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η de facto ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, Σαουδική Αραβία, έχουν σχεδόν εξαντλήσει το πλεόνασμα παραγωγής που κρατούσαν για περιόδους έκτακτης ανάγκης και ελλείψεων στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου