Ε.Ε. και Ελλάδα με ζεύγος νόμος κατά φοροδιαφυγής και εγκληματικότητας
Τι ορίζουν ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός και ο νέος νόμος της ελληνικής Βουλής
Του Γιώργου Λαμπίρη
Δύο σημαντικές ρυθμίσεις εγκρίθηκαν τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ενεργειών που σχετίζονται με την αποκόμιση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και φοροδιαφυγή.
O νέος ευρωπαϊκός κανονισμός
Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κανονισμό που εισήγαγε, προτείνει την αυξημένη νομική συνεργασία σε αστικές και νομικές υποθέσεις, μέσω της αρχής της «αμοιβαίας αναγνώρισης», ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν και να εκτελούν την απόφαση δέσμευσης ή δήμευσης περιουσιακών στοιχείων που εκδίδεται από άλλο κράτος – μέλος. Η διαδικασία με βάση τον νεόφερτο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιείται χωρίς ενδιάμεσες διατυπώσεις, δεδομένου ότι κάθε κράτος θα αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα νομικά συστήματα άλλων κρατών – μελών είναι έγκυρες.
Αμοιβαία δέσμευση των κρατών
Μέσα από το συγκεκριμένο κανονισμό θα αναγνωρίζεται αμοιβαία από τα κράτη, κάθε απόφαση δέσμευσης και δήμευσης, που εκδίδεται στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Μάλιστα, θα αναγνωρίζονται και οι αποφάσεις εκτεταμένης δήμευσης, δήμευσης εις χείρας τρίτου, αλλά και των αποφάσεων δήμευσης που δεν βασίζονται σε καταδικαστικές αποφάσεις.
Το γεγονός ότι ο κανονισμός θα καλύπτει και τις αποφάσεις δήμευσης, που δεν βασίζονται σε καταδίκη από τη Δικαιοσύνη, σημαίνει πρακτικά ότι αφορά τις περιπτώσεις θανάτου, ασυλίας, παραγραφής, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί η ταυτότητα του δράστη του αδικήματος ή και περιπτώσεις, στις οποίες το ποινικό δικαστήριο μπορεί να δημεύσει περιουσιακά στοιχεία χωρίς να εκδώσει καταδικαστική απόφαση.
Ο κανονισμός κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων αρχών, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση της ταχείας αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων δέσμευσης, ενώ προβλέπει και το δικαίωμα αποζημίωσης και αποκατάστασης των θυμάτων, γεγονός το οποίο έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα συμφέροντας των κρατών εκτέλεσης και έκδοσης.
Ο νέος νόμος που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο
Ταυτόχρονα, επί ελληνικού εδάφους ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα «Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων», το οποίο στο άρθρο 32, αναφέρεται στην κοινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης και των φορολογικών αρχών, στους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που εντάσσονται στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής. Επί της ουσίας, με το συγκεκριμένο άρθρο τροποποιείται στο υφιστάμενο άρθρο 29 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013). Με το νέο νόμο θεσμοθετείται η πρόσβαση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, μέσω της διοικητικής συνεργασίας με άλλες φορολογικές διοικήσεις κρατών – μελών, σε όλα τα έγγραφα που αφορούν σε καταθέσεις και κάθε άλλης μορφής πληροφορίες, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 13, 14 παρ. 4, 20, 21 και 30 του ν. 4557/2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου