Σελίδες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο Οκτώβριος ήταν για τις αναδυόμενες αγορές ο χειρότερος μήνας που έχουν γνωρίσει μετά την άνοιξη του 2013, καθώς στη διάρκειά του εγκαταλείφθηκαν μαζικά από το ξένο κεφάλαιο.
Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνον η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που προσείλκυσαν μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων.
Οι υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές γνώρισαν τον περασμένο μήνα μαζικές εκροές κεφαλαίων ανάλογες εκείνων που προκάλεσε το 2013 ο τότε πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, όταν ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μείωνε και τελικά θα διέκοπτε τις αγορές ομολόγων λίγους μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που καταγράφει τι αγοράζουν και τι πωλούν οι διαχειριστές κεφαλαίων, στη διάρκεια του Οκτωβρίου μόνον, οι επενδυτές απέσυραν 17,1 δισ. δολάρια από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Ο Οκτώβριος ήταν, έτσι, ο τέταρτος χειρότερος μήνας που έχουν γνωρίσει οι αναδυόμενες αγορές από το 2005. Εχει προηγηθεί, πάντως, ένας εξίσου κακός Σεπτέμβριος, στη διάρκεια του οποίου κατεγράφησαν μαζικές πωλήσεις μετοχών των αναδυόμενων αγορών.
Η αλλαγή στις ΗΠΑ
Η συγκυρία είναι σήμερα παρεμφερής με το 2013, καθώς οι ΗΠΑ στρέφονται και πάλι σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, αυξάνοντας σταθερά τα επιτόκια και προσελκύοντας μαζικά τους επενδυτές.
Συνηγορεί, άλλωστε, και η ανησυχία των επενδυτών για τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο αλλά και για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Ετσι, οι εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας ειδικότερα έφτασαν τον Οκτώβριο στα 12,3 δισ. δολάρια. «Η σφαγή των αναδυόμενων ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και χτύπησε συναγερμός για τις εκροές κεφαλαίων στις 8 Οκτωβρίου», επισημαίνει η έκθεση του IIF. Στο σύνολο του τρίτου τριμήνου, άλλωστε, το IIF τονίζει πως ήταν αρνητικές οι λεγόμενες «καθαρές» ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις αγορές και στις πωλήσεις τίτλων των αναδυόμενων.
Το IIF τονίζει, ειδικότερα, πως η Κίνα μαζί με άλλες αγορές της Ασίας, κρίσιμες για την αλυσίδα της παραγωγής, κατέγραψαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων «όταν κλιμακωνόταν ο εμπορικός πόλεμος με την Ουάσιγκτον».
Παρά την ανάκαμψη των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, τα χρηματιστήρια της Κίνας, Σαγκάη και Σεντζέν, έχουν σημειώσει συνολικά απώλειες 10% στη διάρκεια του Οκτωβρίου. Στο σύνολο του έτους, άλλωστε, οι απώλειές τους φτάνουν στο 28%. Στην ίδια πτωτική πορεία βρίσκεται, άλλωστε, το νόμισμα της Κίνας που τους τελευταίους έξι μήνες έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 9% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
Πλησιάζει ανησυχητικά την ισοτιμία των επτά γουάν έναντι ενός δολαρίου. Μέσα στην εβδομάδα, άλλωστε, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έθεσε ως τιμή αναφοράς την ισοτιμία του νομίσματος στα 6,9574 γουάν προς ένα δολάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος από τον Μάιο του 2008.
Τουρκία, Αργεντινή
Τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν, πάντως, η Τουρκία και η Αργεντινή, δύο χώρες για τις οποίες ήταν εφιαλτικό το 2018 σχεδόν στο σύνολό του. Εν μέσω εντεινόμενης πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και μιας διπλωματικής κρίσης με την Ουάσιγκτον, η Τουρκία εγκαταλείφθηκε μαζικά από τους επενδυτές, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ για το νόμισμά της.
Μολονότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε έστω και καθυστερημένα σε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 40% από την αρχή του έτους. Σε ό,τι αφορά την Αργεντινή, που για μια ακόμη φορά προσέφυγε φέτος στην αρωγή του ΔΝΤ, το νόμισμά της έχει χάσει το 50% της αξίας του βυθίζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ένδεια.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου