Τη ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις δεσμεύσεις και τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου σχεδιάζουν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
του Γιώργου Παλαιτσάκη


Στόχος είναι να μπει ένα τέλος στους παραλογισμούς και τις αδικίες που, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Συνήγορος του Πολίτη, λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οφειλέτες του Δημοσίου, οικονομικά αδύναμοι, που όμως έχουν πρόθεση να εξοφλούν τις οφειλές τους σε δόσεις, αντιμετωπίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές με αδιάκριτη επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων στα ποσά των καταθέσεών τους.
Το σχέδιο που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προβλέπει ότι για τους φορολογούμενους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, λόγω απλήρωτων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση, θα επιτρέπεται η μερική αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών εφόσον έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και τηρούν τους όρους των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, δηλαδή είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων.
Για κάθε μηνιαία δόση της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος-οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, αρχικά διπλάσιο ή τριπλάσιο, κατόπιν τριπλάσιο ή τετραπλάσιο και αργότερα ακόμη μεγαλύτερο σε σύγκριση με το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Δηλαδή, αρχικά η αποδέσμευση θα είναι ίση με το διπλάσιο ή το τριπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης και στη συνέχεια θα αυξάνεται περαιτέρω ανάλογα με την πρόοδο αποπληρωμής.
Ουσιαστικά, όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής στην τήρηση της ρύθμισης κάθε μήνα τόσο θα αυξάνει και το όριο του ποσού μέχρι το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιεί αναλήψεις από τον τραπεζικό του λογαριασμό έως ότου να αρθεί πλήρως η δέσμευση.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πώς θα λειτουργεί το νέο πλαίσιο διατάξεων, παραθέτουμε δύο παραδείγματα.

Παραδείγματα

  • 1η περίπτωση
    Έστω φορολογούμενος με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εφορία 7.200 ευρώ, του οποίου έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Εάν ο φορολογούμενος αυτός ρυθμίσει την οφειλή του σε 12 μηνιαίες δόσεις των 600 ευρώ εκάστη και πληρώνει κανονικά (εμπρόθεσμα) κάθε δόση, τότε η ΑΑΔΕ με την εμπρόθεσμη πληρωμή μιας δόσης των 600 ευρώ θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1.200 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό (θα του αποδεσμεύσει ποσό ίσο με το διπλάσιο των 600 ευρώ), με την εμπρόθεσμη πληρωμή της επόμενης δόσης θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1.800 ευρώ (το τριπλάσιο των 600 ευρώ) κ.ο.κ.
  • 2η περίπτωση
    Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). Το ποσό της αποδέσμευσης θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο θα συνεχίζει ο φορολογούμενος να αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Τι ορίζει το ισχύον πλαίσιο

Σήμερα, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι εφόσον έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλέτη του Δημοσίου και κατάσχονται όποια ποσά εισέρχονται σ’ αυτούς, η δέσμευση μπορεί να αρθεί και οι κατασχέσεις μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο.
Για όσους οφειλέτες του Δημοσίου εντάσσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων προβλέπεται ότι σε περίπτωση που έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αυτές δεν αναστέλλονται, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες  οφειλές.
πηγή:www.naftemporiki.gr