Σελίδες

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Στους χαμένους για το 2018 οι αγορές Ευρώπης και Ασίας

Στους χαμένους για το 2018 οι αγορές Ευρώπης και Ασίας

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατέγραφε χθες απώλειες 24,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που το καθιστά το χρηματιστήριο με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και κατά την οποία η αισιοδοξία για τη συγχρονισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αντικαταστάθηκε από απαισιοδοξία για το τι επιφυλάσσει το 2019, μεγάλα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους του 2018. Ξεχωρίζει το χρηματιστήριο της Σαγκάης, που κλείνει τη χρονιά με πτώση μεγαλύτερη από 25% και υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,4 τρισ. δολάρια. Ωστόσο και το χρηματιστήριο Αθηνών συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους διότι ο γενικός δείκτης του έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 25%.
Αντιθέτως, τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν οι γενικοί δείκτες σε Τζαμάικα, Κατάρ, Τυνησία και Βραζιλία.
Χειρότερη απόδοση
Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατέγραφε χθες απώλειες 24,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που το καθιστά το χρηματιστήριο με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου. Το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και η προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει το χρέος και να μεταρρυθμίσει την οικονομία οδήγησε σε απώλεια κεφαλαιοποίησης ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων. Και, μάλιστα, παρά το γεγονός πως ξένοι επενδυτές συνέχισαν να επενδύουν σε κινεζικές μετοχές, όπως και η κινεζική κυβέρνηση εξακολούθησε να τις αγοράζει στην προσπάθεια να αποτρέψει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρησή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η απώλεια κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει από το 2002, οπότε και άρχισε να καταγράφει αυτά τα στοιχεία. Εξαιτίας της μεγάλης πτώσης το ιαπωνικό χρηματιστήριο ανακατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, με το κινεζικό χρηματιστήριο να υποχωρεί στην τρίτη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2008, όταν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε προκαλέσει υποχώρηση του γενικού δείκτη στη Σαγκάη κατά 65% με την απώλεια της κεφαλαιοποίησης να ανέρχεται σε 2,3 τρισ. δολάρια. Την τετράδα των χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2018 συμπληρώνει το χρηματιστήριο του Δουβλίνου, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 24,33%. Ακολουθεί ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών με πτώση 25,27%, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του πολύ υψηλού όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν. H διόλου αξιοζήλευτη θέση του χρηματιστηρίου με τη χειρότερη απόδοση το 2018 πηγαίνει στο χρηματιστήριο του Ντουμπάι, που υποχωρούσε χθες κατά 26,72% εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης των μετοχών κατασκευαστικών εταιρειών.
Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο είχε και αυτό μια κακή χρονιά εν μέσω χαοτικών διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς η κυβέρνηση Μέι παραπαίει υπό το βάρος εσωτερικών αντιθέσεων. Ο δείκτης FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχωρούσε χθες κατά 12,34% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ακόμη χειρότερη είναι η απόδοση του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, καθώς η γερμανική οικονομία βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στις εξαγωγές, χαρακτηριστικό που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη τόσο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας όσο και στο Brexit. Ο δείκτης DAX υποχωρούσε χθες κατά 18,26% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μπορεί το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να έχει δεχτεί πολύ ισχυρή πίεση το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ωστόσο η εικόνα της απόδοσής του αλλάζει σημαντικά εάν τη συγκρίνουμε με τα τέλη του 2017. Ο δείκτης Standard & Poors 500, o πλέον αντιπροσωπευτικός, έχει υποχωρήσει κατά 6,91% σε σύγκριση με τις 28 Δεκεμβρίου του 2017, επίδοση που είναι ασφαλώς κακή αλλά όχι καταστροφική. Παρόμοια πορεία είχε και ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, που έχει υποχωρήσει κατά 6,39% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Στη χειρότερη χρονιά για τα χρηματιστήρια από το 2008, οι κερδισμένοι δεν ήταν πολλοί, άλλωστε αυτό φαίνεται και από τα χρηματιστήρια που βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου. Την υψηλότερη απόδοση κατέγραψε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Τζαμάικας, με κέρδη 25,53%. Ακολουθεί ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Κατάρ, ο οποίος είχε υποχωρήσει κατά περίπου 18% το 2017 ενώ φέτος εμφάνισε κέρδη 20,7%. Στην επόμενη θέση βρίσκεται το χρηματιστήριο της Τυνησίας με κέρδη 14,66%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το χρηματιστήριο της Βραζιλίας, με τον δείκτη Ibovespa να σημειώνει άνοδο κατά 11,86%.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου