Σελίδες

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Έρχεται νέα τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών το 2019

Έρχεται νέα τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών το 2019

Η εξίσωση δεν επιτεύχθηκε το 2018 καθώς το υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου και επαρκών στατιστικών στοιχείων.

erxetai-nea-tropopoiisi-twn-antikeimenikwn-aksiwn-to-2019

Την υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2019 (αλλά και για μια ακόμη φορά μέσα στο 2020)…θύμισε στα 6,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων η χθεσινή τροπολογία «μαμούθ» που κατατέθηκε στη Βουλή.
Προφανώς, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για όλα τα εκκρεμή θέματα ενόψει της άφιξης των θεσμών στην Αθήνα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και μια από αυτές τις εκκρεμότητες, είναι και το θέμα της πλήρους εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.
Η εξίσωση αυτή, δεν επιτεύχθηκε το 2018 καθώς το υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε έλλειψη χρόνου και επαρκών στατιστικών στοιχείων. Όμως το 2019, θα πρέπει να προχωρήσει καθώς η εκ νέου αύξηση (σε χιλιάδες περιοχές) ή μείωση (σε κάποιες άλλες) των αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο.
Με ένα από τα άρθρα της τροπολογίας, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να «καθιερώσει μια διαδικασία προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης των ζωνών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων η οποία θα είναι αμερόληπτη και αντικειμενική σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι έως σήμερα, με στόχο την προάσπιση των δημοσιονομικών συμφερόντων αλλά και της κοινωνικής πολιτικής της χώρας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η νέα διαδικασία όπως περιγράφεται στην τροπολογία, είναι η εξής:
Ο υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτείται να καθορίζει τις τιμές εκκίνησης των ακινήτων ύστερα από εισήγηση πιστοποιημένων εκτιμητών οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου η οποία «καταχωρίζεται σε βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και στην οποία κατατίθενται ηλεκτρονικά και οι εισηγήσεις των εκτιμητών.
Τι κερδίζει το υπουργείο Οικονομικών με τους εκτιμητές; «τον άμεσο και ορθό προσδιορισμό των αξιών των ακινήτων διότι διαθέτουν σημαντικά εχέγγυα γνώσης πληροφόρησης, εμπειρίας και αμεροληψίας καθώς επίσης δεσμεύονται από τον σχετικό κώδικα δεοντολογίας του υπουργείου Οικονομικών». Αυτό βέβαια που δεν λέει η τροπολογία είναι ότι οι προτάσεις των εκτιμητών, δεν θα δεσμεύουν τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα εξακολουθήσει να αλλάζει τις αξίες κατά κύριο λόγο με πολιτικό και κομματικό κριτήριο.
Η τροπολογία προβλέπει και τη σύσταση τριμελούς επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ. Η τριμελής επιτροπή θα αναλαμβάνει δράση όταν δεν θα είναι εφικτή η διαμόρφωση των τιμών ζώνης από τους εκτιμητές. Τέλος, η τροπολογία προβλέπει και τη συγκρότηση εξαμελούς επιτροπής σε κάθε περιφερειακή ενότητα που θα εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών τις τιμές ζώνης στις περιοχές αρμοδιότητάς της. Στην επιτροπή θα μετέχουν στελέχη και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει τα φιλόδοξα σχέδια για διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών αυτόματα μέσα από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και εναποθέτει τις ελπίδες του στον «ανθρώπινο παράγοντα». Βέβαια, είναι σαφές ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο χρόνος που επιλέγεται για να κατατεθεί η τροπολογία δεν είναι τυχαίος. Πρέπει να δοθεί στους δανειστές η εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος και σε αυτό το μέτωπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου