Σελίδες

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

ΕΔΣ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το γ’ τρίμηνο - Τα σημεία ανησυχίας

ΕΔΣ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το γ’ τρίμηνο - Τα σημεία ανησυχίας

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 13:33
 
UPD:13:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Συνέχεια της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία με ενίσχυση του ΑΕΠ για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τριμηνιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ενώ στέκεται και σε ορισμένους παράγοντες ανησυχίας.
Το ΕΔΣ καταγράφει:
  • Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το γ’ τρίμηνο του 2018.
  • Σημαντική αύξηση της αξίας των εισαγωγών κατά 15% µε αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.
  • Πτώση του ακαθάριστου σχηματισμούς παγίου κεφαλαίου (-23%) ως «αποτέλεσμα βάσης» στην κατηγορία «άλλες κατασκευές».
  • Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Οκτώβρη. Σοβαρές ενδείξεις ότι η οικονομία εξέρχεται του αντιπληθωριστικού κινδύνου.
  • Το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 18,6% τον Σεπτέμβριο του 2018 και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,3% σε σχέση µε πέρυσι.
  • Προβλέπεται σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2018 ακόμα και μετά την καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος».
  • Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανακόπηκε· παραµένουν σταθερές περί τα 2 δισ. ευρώ το τελευταίο πεντάµηνο.
  • Η διαμάχη ιταλικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκής επιτροπής παραμένει ο κυριότερος παράγοντας αστάθειας στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στο δελτίου του ΕΔΣ, το ΑΕΠ εκτιµάται ότι αυξήθηκε κατά 2,2% το γ’ τρίµηνο του 2018 έναντι του αντιστοίχου τριµήνου του 2017. Συνεχίζεται δηλαδή η ανάκαµψη της οικονοµικής δραστηριότητας µε ενίσχυση του ΑΕΠ για έκτο συνεχόµενο τρίµηνο (σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους).
Κατά το ΕΔΣ, απαιτείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2,1% το τελευταίο τρίµηνο για να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας µεγέθυνσης ύψους 2,1%. Η θετική µεταβολή οφείλεται σύμφωνα με το Συμβούλιο κατά βάση στην ελαφρά αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη σηµαντική θετική µεταβολή των αποθεµάτων, η οποία ώθησε τον ακαθάριστο σχηµατισµό κεφαλαίου 42% υψηλότερα σε σχέση µε το γ’ τρίµηνο του 2017.
Σηµείο ανησυχίας αποτελεί η µεγάλη ενίσχυση των εισαγωγών κατά 15%, ιδιαίτερα λόγω της υψηλής ροπής προς τις εισαγωγές που παρατηρείται διαχρονικά στην Ελλάδα όταν αυξάνεται το εθνικό εισόδηµα.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου