Σελίδες

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων εξετάζει τώρα η ιταλική κυβέρνηση

Την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων εξετάζει τώρα η ιταλική κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε πρότεινε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 από το 2,4% του ΑΕΠ στο 2,04%.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ιταλία
Η Ρώμη φαίνεται πως εξετάζει την ακύρωση μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στην πρόνοια και στις συντάξεις, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019 και έτσι να αποφύγει τον κίνδυνο κυρώσεων από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, όμως, ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., ζητάει μεγαλύτερες προσαρμογές από τον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως οι χθεσινές συνομιλίες με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας, Τζιοβάνι Τρία, ήταν «εποικοδομητικές.» «Εξετάζουμε τρόπους για να συμβιβάσουμε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης με τους κοινούς κανόνες που ισχύουν για όλους», είπε χθες ο κ. Μοσκοβισί.
Προχθές φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ στη διαμάχη Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, πρότεινε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 από το 2,4% του ΑΕΠ στο 2,04%. Αλλά ο κ. Κόντε δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ. Δήλωσε μόνο πως η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη του αναμενομένου και πως θα δρομολογηθούν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.
Ομως, ο υφυπουργός Βιομηχανίας είπε χθες στο ραδιοφωνικό δίκτυο La7 πως η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων θα περιόριζε το συνολικό τους κόστος. Μία από τις δύο επίμαχες μεταρρυθμίσεις είναι η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς. Είναι μια πρωτοβουλία του Κινήματος των 5 Αστέρων –με ηγέτη τον Λουίτζι ντι Μάιο– που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η δεύτερη αφορά τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 έτη για εκείνους που έχουν πληρώσει εισφορές επί 38 έτη. Αυτή η μεταρρύθμιση ήταν προεκλογική υπόσχεση της Λέγκας του Βορρά, όπου επικεφαλής είναι ο Ματέο Σαλβίνι. Τον Οκτώβριο, η Κομισιόν απέρριψε για πρώτη φορά το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό κράτους-μέλους καθώς η συγκυβέρνηση Ντι Μάιο - Σαλβίνι παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ από το 0,8% της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Ρώμη έμεινε αμετακίνητη, παραβλέποντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με την Ε.Ε. Ομως, η Ε.Ε. ξεκαθάρισε πως δεν θα διστάσει να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία.
Χθες υποχώρησαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω της προόδου των συνομιλιών. Επενδυτές και Βρυξέλλες θεωρούν πως η Ρώμη πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, που πέρυσι έφθασε το 132% του ΑΕΠ και υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου