Σελίδες

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

«Όπλο» κατά της φοροδιαφυγής οι «επαγγελματικοί» λογαριασμοί

20/12/18 • 23:11 | UPD 20/12/18 • 23:40
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Η υποχρεωτική χρήση «επαγγελματικών» λογαριασμών, για τη συγκέντρωση όλων των εισπράξεων από λιανικές πωλήσεις ή από άλλες λιανικές συναλλαγές, ισχύει για περισσότερους από 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν 143 δραστηριότητες.
Τη δυνατότητα να εντοπίζουν ευκολότερα παραβάσεις απόκρυψης λιανικών συναλλαγών που διαπράττονται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων αποκτούν πλέον οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες με την επιβολή της υποχρέωσης σε περισσότερους από 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να συγκεντρώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από τους πελάτες λιανικής σε ειδικούς «επαγγελματικούς» τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι λογαριασμοί αυτοί πρέπει να δηλώνονται από τους υπόχρεους σε ειδική εφαρμογή του συστήματος TAXISnet, προκειμένου να είναι γνωστοί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Για όσους από τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν συμμορφώνονται με αυτή την υποχρέωση προβλέπεται η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ, ενώ για όσους δηλώσουν εκπρόθεσμα στο σύστημα TAXISnet τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.
Η προθεσμία για τη δήλωση των «επαγγελματικών» τραπεζικών λογαριασμών έληγε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου όμως το υπουργείο Οικονομικών την παρέτεινε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019, καθώς χιλιάδες υπόχρεοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν και να συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωση.
Η υποχρεωτική χρήση «επαγγελματικών» λογαριασμών, για τη συγκέντρωση όλων των εισπράξεων από λιανικές πωλήσεις ή από άλλες λιανικές συναλλαγές, ισχύει για περισσότερους από 700.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν 143 δραστηριότητες. Η χρήση των τραπεζικών αυτών λογαριασμών θα δώσει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση να έχει μια πιστότερη απεικόνιση των συγκεκριμένων εισπράξεων.
Συγκεκριμένα, μέσω ελέγχων στους «επαγγελματικούς» λογαριασμούς οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Κέντρων και των ΔΟΥ θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το ύψος των λιανικών συναλλαγών των υπόχρεων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, διασταυρώνοντας τα δεδομένα από τις κινήσεις των συγκεκριμένων λογαριασμών με τα δεδομένα των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί από τις ταμειακές μηχανές και τους λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.
Στις περιπτώσεις που οι ελεγκτές θα εντοπίζουν στους επαγγελματικούς λογαριασμούς εισπράξεις οι οποίες δεν αποτυπώνονται και στις εκδοθείσες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών θα καταλογίζουν στους ελεγχόμενους τα ποσά του διαφυγόντος ΦΠΑ, καθώς και πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία θα ανέρχονται στο 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ με ελάχιστα όρια τα ποσά των 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για τα απλογραφικά βιβλία και των 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, για τα διπλογραφικά βιβλία.
Επίσης, εφόσον οι ελεγκτές διαπιστώνουν απόκρυψη εισπράξεων με τη μη απεικόνισή τους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα καταλογίζουν τους διαφυγόντες φόρους εισοδήματος μαζί με πρόστιμα για ανακριβή υποβολή δηλώσεων, τα οποία θα κυμαίνονται από 10% έως 50% επί των διαπιστούμενων διαφορών φόρου.
Παράλληλα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να διασταυρώνουν πιο εύκολα πληροφορίες για τις δαπάνες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίες πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώνουν αν οι φορολογούμενοι αυτοί καλύπτουν τα ποσοστά 10% – 18,75% επί των συνολικών ετησίων εισοδημάτων τους που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 8.636 – 9.545 ευρώ.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννη Δραγασάκη, και της υφυπουργού Οικονομικών, Αικατερίνης Παπανάτσιου, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα και ασκούν μία ή περισσότερες από 143 δραστηριότητες όφειλαν το αργότερο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου να έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των «επαγγελματικών» λογαριασμών τους στο διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) με τους κωδικούς που χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Η προθεσμία της 12ης Δεκεμβρίου παρατάθηκε τελικά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.
Οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να αποκτούν «επαγγελματικούς» λογαριασμούς εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης έναρξης δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
Σε κάθε περίπτωση μη δήλωσης «επαγγελματικού» λογαριασμού στο TAXISnet, η οποία θα εντοπίζεται από τους ελεγκτές της AAΔΕ, θα επιβάλλεται στον ελεγχόμενο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης «επαγγελματικού» λογαριασμού πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών θα επιβάλλεται στον υπόχρεο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
Στον «επαγγελματικό» λογαριασμό του, κάθε υπόχρεος οφείλει να αποδέχεται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς επίσης και συναλλαγές με μετρητά.
Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του «επαγγελματικού» λογαριασμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω υπόχρεων.
Οι «επαγγελματικοί» λογαριασμοί πρέπει να δηλώνονται σε μορφή IBAN και να επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης λογαριασμού, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίησή του.
Δήλωση ίδιου «επαγγελματικού» λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου