Σελίδες

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Κόκκινα δάνεια: Οι δικαστικές καθυστερήσεις «καίνε» τράπεζες και εταιρείες

Κόκκινα δάνεια: Οι δικαστικές καθυστερήσεις «καίνε» τράπεζες και εταιρείες

Επιπλέον προσκόμματα στις προσπάθειες να βρεθούν βιώσιμες λύσεις βάζει η αναμονή των απαραίτητων αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Τα αντικειμενικά προβλήματα και το... κερασάκι στην τούρτα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων.
Κόκκινα δάνεια: Οι δικαστικές καθυστερήσεις «καίνε» τράπεζες και εταιρείες

Το γνωστό πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας έρχεται να επηρεάσει αρνητικά και την πορεία της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, θα ήταν άδικο να φορτώσουμε στη λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος τις πολυετείς καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αλλά ωστόσο φαίνεται να αποτελεί το… κερασάκι στην τούρτα.
«Είναι σαν να έχεις τρέξει έναν ολόκληρο μαραθώνιο και στην τελική ευθεία να σου λένε πως θα χρειαστεί να διανύσεις ένα ακόμη χιλιόμετρο. Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να εκδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Έτσι, ακόμη και σε περιπτώσεις που μετά την πάροδο ετών, πιστωτές (κυρίως τράπεζες) και διοικήσεις εταιρειών συμφωνούν να προχωρήσουν σε εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσα από δικαστικές διευθετήσεις-«κουρέματα» υποχρεώσεών τους, οι διαδικασίες καθυστερούν περαιτέρω.
Πολύ συχνά, μετά την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων, χρειάζεται πάνω από επτά μήνες προκειμένου να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την ευστάθεια των επιχειρήσεων που εδώ και χρόνια ζουν σε περιβάλλον σαφέστατης χρηματοοικονομικής στενότητας.
Τα πράγματα βέβαια γίνονται ακόμη δυσκολότερα, σε περιπτώσεις όπου η πρωτόδικη απόφαση απορρίπτει τη ρύθμιση των δανείων, οπότε συχνά ακολουθεί η διαδικασία της έφεσης.
«Από την ημέρα της υποβολής της αίτησης έως και την ανακοίνωση της απόφασης, πολλές εταιρείες -ανάλογα και με τη φύση των δραστηριοτήτων τους- βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς δυσκολεύονται να βρουν νέους πελάτες, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται και η θέση τους απέναντι στους προμηθευτές. Η όλη αυτή διαδικασία έπρεπε να είναι σύντομη, πράγμα όμως που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», αναφέρει γνωστός παράγοντας της αγοράς.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας πληροφορικής Unisoft (η Altec κατέχει το 30% των μετοχών της), όπου οι τράπεζες αφού είχαν απορρίψει σειρά προτάσεων εξαγοράς της κατά το παρελθόν, κατέθεσαν στις 31 Ιουλίου του 2017 αίτηση ένταξης στο άρθρο 106β, με την οποία ζητήθηκε η «άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με την πλειοψηφία των πιστωτών της».
Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί η σχετική απόφαση. Ενδιάμεσα, σε σχετικό διαγωνισμό για την εξαγορά της Unisoft πλειοδότησε η SoftOne, ωστόσο το όλο θέμα «βρίσκεται στον αέρα» λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει.
Άλλη περίπτωση είναι η αίτηση της ανάληψης της διαχείρισης της Axon Συμμετοχών ΑΧΟΝ 0,00% (του μεγαλύτερου μετόχου της Euromedica) από την Τράπεζα Πειραιώς. Η υπόθεση που ήταν να συζητηθεί στις 19 Απριλίου του 2018 αναβλήθηκε για την 4η Μαΐου, οπότε και εκδικάστηκε. Σήμερα, επτά μήνες αργότερα, η σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί, με παράγοντες της αγοράς να υποστηρίζουν πως η αποκαμωμένη από ρευστότητα Euromedica χάνει μερίδια αγοράς και υποχωρεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η πολύμηνη καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος των μετόχων, των εργαζομένων, των προμηθευτών και των πιστωτών των εταιρειών του ομίλου.
Στην κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος, διοίκηση και τράπεζες συμφώνησαν και έτσι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 εκδικάστηκε η «αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης». Έξι μήνες αργότερα (Μάρτιος 2018), η συγκεκριμένη αίτηση απορρίφθηκε πρωτόδικα («μάλλον για τυπικούς λόγους», όπως ειπώθηκε). Η εισηγμένη εταιρεία στη συνέχεια υπέβαλε έφεση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται.
Τη δικαστική απόφαση στην αίτηση ρύθμισης των υποχρεώσεών της, που υπέβαλε με τη σύμφωνη γνώμη των βασικών της πιστωτών, περιμένει και η εισηγμένη Pasal Development. Η δικαστική έγκριση της αίτησης που υποβλήθηκε στις 2 Απριλίου και εκδικάστηκε στις 23 Μαΐου, θα ανοίξει τον δρόμο για την ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας, αλλά και για την ολοκλήρωση της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή (κατά πάσα πιθανότητα της Hines) στο θυγατρικό εμπορικό κέντρο Athens Heart.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου