Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΑΑΔΕ: Ανοίγουν λογαριασμοί άνω των 150.000 ευρώ-Τι ψάχνει η Εφορία

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τις κινήσεις φορολογούμενων της περιόδου 2015-2018 από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προτίθεται να διενεργήσεις μαζικούς ελέγχους με βάση τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν οι καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ αλλά και οι μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας
Η εφορία θα αποστείλει στα πιστωτικά ιδρύματα σχετικά αιτήματα, προκειμένου να συλλεχθούν λογαριασμοί πολιτών που είτε υπάρχουν για αυτούς εισαγγελικές παραγγελίες είτε περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων.
Παράλληλα, προβλέπεται έλεγχος για καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ ή για μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι «μεγάλων» φορολογουμένων είχαν περιοριστεί σημαντικά, καθώς η εφορία δεν είχε τα στοιχεία των κινήσεων από το 2015 και μετά.
Βέβαια, ο ελεγκτικός μηχανισμός ζητούσε τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχομένων αλλά κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ελεγκτές πλέον μπορούν να προχωρήσουν στις ανάλογες κινήσεις με βάση τη διάταξη που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, η οποία ορίζει τη μαζική αποστολή αιτημάτων προς τις τράπεζες για την άντληση στοιχείων από λογαριασμούς.
Σε πρώτη φάση η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων κ.ο.κ. Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος.
Η ΑΑΔΕ θα κρατά τα εν λόγω στοιχεία σε βάση δεδομένων. Εν συνεχεία τα στοιχεία που θα προκύπτουν από την έρευνα των ελεγκτικών αρχών θα προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.
Τέλος, οι πληροφορίες που θα προκύψουν θα γίνονται αντικείμενο αλλεπάλληλων διασταυρώσεων αλλά με τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο και μέσω ηλεκτρονικού συστήματος προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη.
Οι έλεγχοι
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις ορίζουν ότι από το σύνολο των φορολογικών ελέγχων το 70% θα πρέπει να αφορά σε νέες υποθέσεις. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν, όμως, ότι έχουν κολλήσει στο 55,5%, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, με 43 ολοκληρωμένους πλήρεις και μερικούς ελέγχους και στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου με μόλις έναν ολοκληρωμένο πλήρη έλεγχο και 28 μερικούς.

ΑΑΔΕ: Στήνει φακέλωμα των φορολογουμένων με στοιχεία από τις τράπεζες-Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο


Σε «ανοικτή γραμμή» με τις τράπεζες θα βρίσκεται η ΑΑΔΕ δημιουργώντας ένα τεράστιο ηλεκτρονικό φακέλωμα για τον έλεγχο φοροφυγάδων. Στο στόχαστρο θα μπουν όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια, κάρτες, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα αλλά και οι συναλλαγές.
Η ΑΑΔΕ ρίχνεται στη μάχη, με νέα όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο της Εφορίας θα βρεθούν όσοι κρατούν τα εισοδήματά τους «κρυφά» αλλά ταυτόχρονα θα διασταυρωθεί και ποιοι οφειλέτες ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα χρέη τους δεν το πράττουν. Από το αρχείο αυτό θα αντλούνται πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Με διαδικασίες εξπρές η φορολογική διοίκηση θα λαμβάνει από τις τράπεζες στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε ελεγχόμενα από τις φορολογικές αρχές πρόσωπα. Αυτό προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.
Στόχος της διάταξης αποτελεί η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαία, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να λαμβάνει, με τρόπο «μαζικό και αυτοματοποιημένο», στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχόμενων από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών τραπεζών, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές εταιρείες.
Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα διαβιβάζουν τα υπόχρεα πρόσωπα, τηρούνται σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να βεβαιώσει φόρο στη βάση των σχετικών προς έλεγχο υποθέσεων και προωθούνται κατόπιν επεξεργασίας στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με ασφάλεια και ταχύτητα μέσω ειδικής μηχανογραφικής εφαρμογής.
Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ θα μπορεί να λαμβάνει, με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε:
1. Τραπεζικούς λογαριασμούς
2. Λογαριασμούς πληρωμών
3. Επενδυτικά προϊόντα
4. Δανειακές συμβάσεις
Όπως εξηγείται, στόχος της διάταξης αποτελεί η ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Με αποφάσεις του Διοικητή της AAΔΕ καθορίζονται οι μορφότυποι των αιτούμενων και παραληφθέντων στοιχείων, ο αλγόριθμος αναζήτησης, η διαδικασία διαβίβασης των αιτημάτων και διαμόρφωσης, ταυτοποίησης, καθαρισμού, επεξεργασίας, αξιοποίησης και χορήγησης των δεδομένων.
Επίσης, καθορίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη συνολική διαχείριση του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, για τη διαβίβαση των μαζικών αιτημάτων παροχής πληροφοριών προς τα υπόχρεα πρόσωπα και την παραλαβή των απαντήσεών τους, για την ανάπτυξη ή επικαιροποίηση του Ειδικού Λογισμικού και τη διάθεση και διαχείριση των στοιχείων μέσω αυτού στις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται και οι αρμόδιες Υπηρεσίες για τη δημιουργία ή αναθεώρηση των επιχειρησιακών προδιαγραφών ανάπτυξης του Ειδικού Λογισμικού, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου